tisdag 23 maj 2023

Orimliga straff

Sjuka människor måste kriminalvårdas

I min värld är alla som begår mordförsök eller mord sjuka människor. Sjuka människor ska inte dömas som människor som klassas som icke sjuka. Även om man tycker det är det orimligt att unga människor som begår mycket allvarliga brott får så korta påföljder som i Sverige. Jag är väl medveten om att dessa människor sannolikt kommer ut bland oss andra igen. Därför är det viktigt att kriminalvården gör rätt för sitt namn, kriminalvård. För mig är det orimligt att mördare, oavsett ålder, kan få straff på under tre år. Skyndsamt hoppas jag att regeringen gör verklighet av sin ambition att skapa riktiga ungdomsfängelser där dessa grovt kriminella hålls ifrån äldre kriminella och under lång tid får "vård" och praktiska utbildningar som gör att de efter avtjänat straff kan bli skattebetalande arbetare istället för livstidskriminella. 

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om det orimliga med dagens rättssystem för dessa grovt kriminella unga.

"Den 10 mars förra året mördades en ordningsvakt och trebarnspappa på ett gym i centrala Stockholm. Han var egentligen inte måltavlan, utan försökte stoppa gärningsmannen. För sin insats fick han betala med sitt liv. Gärningsmannen, som då var 16 år, dömdes till sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Hade han varit vuxen hade straffet blivit 18 år. Unga kriminella sätts inte i fängelse, utan döms till vård på så kallade Sis-hem, som drivs av Statens institutionsstyrelse. Sis har hand om grovt kriminella och unga som lider av allvarliga psykiska problem."

"Det blir alltmer uppenbart att Sis-hemmen måste avvecklas. Unga som lider av allvarliga psykiska problem bör få adekvat vård – och grovt kriminella bör behandlas på särskilda ungdomsfängelser."

"Samhället måste kunna skydda sig från farliga individer, även när dessa är minderåriga. Och de som arbetar med kriminellt belastade ungdomar ska inte behöva gå till jobbet och var rädda för att riskera sitt liv."

https://www.gp.se/ledare/i-sverige-behandlar-vi-unga-m%C3%B6rdare-som-om-de-snattat-godis-1.97238311

Även nedan exempel på orimligt straff är mannen/chauffören som bara fick betala 4000 kr för det liv han släckte. Rättsystemet måste även upplevas rimligt av oss invånare.

Straffet blir villkorlig dom och 80 dagsböter. Eftersom mannen uppger att han blivit arbetslös under våren är dagsboten den lägsta möjliga – 50 kronor. Totalt ska han betala 4 000 kronor i böter. Det verkar vara i linje med rättspraxis. Men det är ett groteskt lågt straff för att ha orsakat en annan människas död. Vad kostar ett liv? undrar Maria Ahlsdotter på Facebook. Det är lätt att förstå hennes ilska. Rättsväsendet har lagt ner hundratals, kanske tusentals, timmar på detta fall genom att intervjua vittnen, undersöka lastbilen, sammanställa en förundersökning och sedan väcka åtal. Sedan döms mannen att betala samma belopp som om han hade kört 146 kilometer i timmen på en motorväg.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/priset-for-betsys-liv-blev-4-000-kronor/

Är Sverige världens mesigaste land? Om det finns något annat land som är mesigare, vilket är det?

En sak är säker, även väldigt förmögna personer kan kraftigt spåra ur. bifogat reportage om "Stockholms syndromet" är intressant. De tycker att det kanske fanns redan tidigare. De tycks inte kunna tro att en extremt priviligierad person kan välja att bli grovt kriminell. Titta gärna på nedan BBC-reportage.

https://www.bbc.com/reel/playlist/mind-control?vpid=p0fbc3fs



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar