tisdag 30 maj 2023

Ett splittrat samhällsbygge

Inne eller inte inne i vårt officiella samhälle

Nu har den nya regeringen haft över sex månader på sig att i handling börja laga en trasig migrationspolitik. Jag är inte imponerad av resultaten hittills. Patrik Kronqvist, Expressen, beskriver bättre än jag gjort i tidigare blogginlägg om konsekvenserna av en omfattande andel illegala invandrare som lever och utnyttjas i Sverige. Som vanligt i vår tid saknas systemförståelse! Förståelsen för olika samband och dess konsekvenser tycks som bortblåsta? Är det allt för många myndigheter som leder till det? Är det politikers oförmåga till systemtänkande som leder till det? Du vet väl att även politiker jobbar i ”sakområdessilon”?

”Svart arbetskraft har blivit en integrerad del av svensk ekonomi. Papperslösa städar på myndigheter, bygger skolor åt kommuner och sliter i köken på de fina restaurangerna. Det ligger i sakens natur att det är svårt att bedöma omfattningen. Men det har gjorts försök. De odeklarerade löneinkomsterna som kan kopplas till arbetslivskriminalitet uppgick exempelvis till uppåt 94 miljarder kronor år 2021, enligt en uträkning av en statlig utredning.”

”Svensk arbetsmarknad är särskilt attraktiv för kriminella. Eftersom lönerna och säkerhetskraven är höga finns det stora pengar att tjäna för dem som betalar låga löner och struntar i arbetsgivaravgifter, vilotider, omklädningsrum och säkerhetsutrustning. Dessutom är upptäcktsrisken liten och straffen låga. Problemen är störst i yrken där kompetenskraven är låga och man inte behöver kunna tala svenska. Särskilt drabbade branscher är restaurang, kroppsvård, städ, jordbruk, bilvård och personlig assistans. Det är inte ovanligt att notan skickas direkt till skattebetalarna. I offentliga upphandlingar är det i regel lägst pris som vinner. När kontraktet är signerat läggs uppdraget ofta ut på underentreprenörer – ibland i flera led. Kontrollen av villkoren för dem som utför arbetet är närmast obefintlig.”

Men trots den extremt höga invandringen till Sverige de senaste decennierna har politikerna vaknat sent inför den nya verkligheten. 

Tjänstemän och poliser har larmat länge om att de behöver vassare verktyg i kampen mot brottsligheten på arbetsmarknaden. Men de har haft svårt att få gehör.”


Märkligt nog är andra nordiska länder, som haft lägre invandring, bättre på att bekämpa den här typen av brottslighet än Sverige.”


Mitt i välfärdssamhället har ett statar-Sverige återuppstått – fast i än mer brutal form.”


I förlängningen hotar brottsligheten på arbetsmarknaden hela den svenska samhällsmodellen.”


Exploateringen av utländsk arbetskraft är en skamfläck för Sverige.”


https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/magdalena-anderssons-staderska-avslojar-rotan-i-sverige/


När jag nyligen blev intervjuad av P4-Uppland om omförhandling med staten gav jag fem starka skäl till varför en omförhandling av Fyrspårsavtalet behöver omförhandlas. Ett handlade om Tidöavtalet och ambitionen att kraftigt bromsa in invandringen. Bara det argumentet lyftes fram i nedan inslag. Det fortsätter att vara svårt för många att fatta att svensk migrationspolitik nått vägs ände och att det nu måste vara fokus på integration!

https://sverigesradio.se/artikel/minskad-invandring-kan-andra-fyrsparsavtal-33-000-bostader-onodiga




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar