Hjärta och hjärna
Det är väldigt bra att det görs många utländska investeringar i Sverige. Det bidrar bland annat till press på produktivitetsförbättringar trots svenska ständiga varianter av krondevalveringar. Samtidigt är det viktigt att inse värdet av svenska investeringar i Sverige, och av investerare som också bryr sig om till exempel Uppsala och övriga Sverige. Det finns gott om människor med mycket kapital som inte bryr sig särskilt mycket om just det svenska samhället de lever i. Om inte hjärtat finns med blir förhållningssättet till en plats enbart kopplat till hjärnan. Då aktiveras sällan stora förmögenheter i till exempel sponsring av idrottsklubbar eller kulturprojekt. Det är viktigt att förstå hjärtats betydelse för ett lokalsamhälles utveckling för att vända den negativa integrationspolitiken i Sverige. De vi gärna vill ska stanna kvar i vår del av världen, och bidra till vårt värdeskapande arbete, måste också få en "hjärtekänsla" för till exempel Uppsala och/eller Sverige. Annars blir de inget värdefullt bidrag till vårt unika välståndsbygge. Stockholm/Uppsala Handelskammare berättade nyligen om hur dåligt vi svenskar rankas för vår förmåga att inkludera arbetskraftsinvandrare in i sociala strukturer. Det behöver vi ändra på för att stärka vår konkurrenskraft. Den som trivs är också positiv.
Det är bra för ett samhälle att det finns gott om utländska investerare, och utländsk expertis. Samtidigt är det viktigt att uppmuntra lokala framgångsrika företagsprojekt som ägs och drivs av lokala krafter som har en stark positiv känsla för närsamhället. Och som förstår att bygga konkurrenskraftiga lag med experter från olika delar av världen. Utländska företag styrs från ett moderbolag på någon annan plats på vår jord. Det innebär ofta bland annat att flera av de viktigaste uppdragen inom det företaget finns kopplade till moderbolaget. Ett växande Uppsalabolag, med globala möjligheter, som har en lokalt förankrad huvudägare, kommer att bygga en globalt framgångsteam lokalt. Bland annat innebär det möjligheter för andra närliggande företag som inte ett dotterbolag erbjuder. Återigen betonar jag att lokalt ägarförankrade bolag har stor positiv betydelse för kraften i det lokala kultur- och idrottslivet. Behovet av ett stärkt lokalt näringsliv var tydligt när jag förra veckan träffade representanter för Uppsalas elitlag.
Men det är samtidigt korkat att inte inse att utländska investeringar är mycket positiva för ett områdes utveckling. Inte minst nedan kommentarer kopplade till Göteborg vittnar om det. Självklart ska säkerhetsaspekter alltid vägas in när svenska tillgångar säljs. Personligen anser jag till exempel att det är olämpligt att hamnar och energibolag med monopol liknande verksamheter säljs till utländska bolag, oavsett vilket det främmande landet är. Hjärnan måste alltid vara med vid beslutsfattande.
”Just utländska äganden är en slags motor i utvecklingen av Göteborgsregionen med 1,2 miljoner invånare eftersom hela Göteborg växer ordentligt, säger Henrik Einarsson vid Business Region Göteborg.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7357950
Exempel på hur viktigt det är för lokalsamhällen med kapitalstarka människor som har ett hjärta för närsamhället är Alice och Knut Wallenberg. Vi svenskar ska vara glada över deras kärlek till Sverige och att de aldrig fick några barn. Den stiftelse de startade har haft och har en mycket stor betydelse för svenskt välståndsbygge.
”Knut och Alice Wallenberg var angelägna om att stödja det ”landsgagneliga” – det som gör att Sverige kan utvecklas till en forsknings- och utbildningsnation av hög klass.”
https://kaw.wallenberg.org/stiftelsen/stiftelsens-grundande-1917
Dagens besvikelse
Alla som driver på att det gemensamma ska betala för allt mer. För att motverka skadliga generella skattehöjningar måste jakten på smartare arbetssätt växlas upp och avgiftstak höjas. Om det krävs mer finansiering är det rimligare med avgifter för utnyttjade tjänster än generella skattehöjningar.
”De kommuner som inte tillhandahåller kostnadsfria blöjor anser inte att lagen kräver detta. Men det är något som första instans i Värmdö-fallet inte håller med om. Domstolen gav Värmdö rätt. Det är här det hela börjar bli riktigt intressant. Förvaltningsdomstolens domar blir vägledande för hur även andra kommuner ska agera. Plötsligt har lagtexten prövats och kommunerna ska betala för blöjor och det handlar inte om lite pengar. För Uppsala kommun handlar det om sju miljoner kronor om året. För Malmö och Göteborg handlar det om betydligt mer. Och pengarna ska tas ur en redan ansträngd förskolebudget. Det borde ha varit många kommunala tummar som hölls när kammarrätten prövade målet. Och den gav Värmdö rätt. Oops.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/blojdomen-kan-bli-en-kalldusch-kommunerna-30574
Dagens stjärna
Adam Cwejman. Ja, det är ett oklokt förhållningssätt att som ”överhet” bara tolerera en sanning i en värld full av olika sanningar. Den kloka makthavaren mobbar och fryser inte ut oliktänkande utan lyssnar ödmjukt på deras argument och försöker ödmjukt sälja sin egen uppfattning i olika sakfrågor. Cwejman har rätt, väldigt många känsliga debatter kan inte hanteras klokt i Sverige. Hur blev det så?
”Det spelar faktiskt ingen roll vad den faktiska sakfrågan handlar om. I detta fall var det bilism och tillgänglighet i stadskärnor. Men fyll det utrymmet med vad som helst som det politiska etablissemanget är enigt om är den enda och sanna vägen framåt och dramaturgin i många samtida politiska konflikter känns igen.”
https://www.gp.se/ledare/maktens-arrogans-går-igen-1.21242055
lördag 7 december 2019
Lokalt hjärta
Etiketter:
hjärna,
hjärta,
investeringar,
kapital,
konkurrenskraft,
social inkludering,
utlänningar,
Wallenberg,
ägande
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar