söndag 8 december 2019

Extraval

Varför inte?
Decemberavtal, Januariavtal och det kommer säkert fler dåliga riksdagslösningar för att hantera att S, M, MP, L, C och V år efter år hanterat SD uselt. SDs framgångar kopplade till väljarstöd är framförallt ett resultat av övriga partiers usla politiska spel. I spelet räknar jag in oviljan, och oförmågan att, prata om samt ta i, verkliga och växande samhällsproblem. Ett extraval skulle vara intressant men kommer inte att ske. Det är bara V och SD som kommer att vinna riksdagsplatser. Därför är självklart inte övriga så sugna. Och starkare V och SD förenklar inte riksdagens arbete.

Kritiken mot M och KD, om att de samtalar med SD, är löjlig. När C och L gärna spelar åt vänster måste M och KD pragmatiskt förhålla sig till det om de ska ha framtida chanser att sitta vid makten. Det är hög tid för alla riksdagspartier att inse att stora delar av svenskarna är djupt missnöjda med hur riksdagen sköter sina uppdrag. Vi vill att problem ska lösas och möjligheter fångas.
https://www.expressen.se/nyheter/pm-nilsson-om-s-hotet-reell-risk-for-extraval/
https://fragor.val.se/org/valmyndigheten/d/vad-menas-med-nyval-extraval-och-omval/
https://www.gp.se/nyheter/sverige/extraval-kan-hållas-den-7-april-1.12246382
Anna Dahlberg, Expressen, skriver klokt som oftast. Och dessa rader sammanfattar väl vad jag ofta gett uttryck för här bland mina blogginlägg. Uselt hanterat av de flesta riksdagspartier är ett för milt uttryck. ”En majoritet av svenskarna är fortfarande positivt inställda till mångfald.  Den rimliga tolkningen av att SD rusar i opinionen är att väljarna bedriver signalpolitik mot de övriga partierna. Om dessa lyssnar finns en god chans att en betydande del av dessa väljare faktiskt lägger sin röst på ett annat parti än SD vid valurnan.”

”Vad förväntade ni er egentligen? Alla som nu rasar mot normaliseringen av Sverigedemokraterna borde ägna en stund åt att rannsaka sig själva.”


Vad är det egentligen som händer? Det korta svaret är att alltfler väljare har dragit slutsatsen att SD hade rätt om invandringen. Många söker frenetiskt efter mer aptitliga förklaringar, men det är ju uppenbart att det är så det ligger till. Sedan år 2000 har antalet utrikes födda i Sverige ganska exakt fördubblats - från en miljon till drygt två miljoner (19,1 procent av befolkningen år 2018). Det är en dramatisk demografisk förändring i ett tidigare relativt homogent land. Många väljare uppfattar av allt att döma att de varken har gett sitt samtycke till detta politiska projekt eller blivit korrekt informerade om de samhälleliga konsekvenserna. När alltfler samhällsproblem nu kopplas till de senaste decenniernas migration - gängvåld, skolmisslyckanden, kommunala underskott i socialbudgeterna och växtvärk inom välfärden - växer misstron mot det politiska etablissemanget.”

”Nu står vi här. Socialdemokraterna krisar och Moderaterna blöder. Många rasar mot att Ulf Kristersson i veckan öppnade dörren till SD och bjöd in partiet i stugvärmen. Men hur ser egentligen de kvarvarande alternativen ut?  Ska vi satsa på Februariöverenskommelsen (FÖ) nästa gång, där alla sju partier går ihop för att isolera SD? Någonstans måste vi kanske inse att den nuvarande strategin har nått vägs ände, att undantagstillståndet i svensk politik inte kan fortleva. Och alla de som rasar mot normaliseringen av SD kanske kunde ägna ett ögonblick åt att fundera över det egna ansvaret. Vilka andra politiska alternativ har erbjudits de väljare som inte ville att Sverige skulle ta emot högst andel asylsökande per capita inom EU år efter år? Och vad tänkte man egentligen att Moderaterna skulle göra efter Januariöverenskommelsen - lämna in en politisk konkursansökan? Jöken skapade inte bara ett nytt regeringsunderlag, utan formade också en ny opposition. Inget parti vill permanent avstå från möjligheten till makt. För Moderaterna återstår numera bara två vägar till Rosenbad - att samarbeta med S eller SD.”

”Men de som utmålar högerpopulismen som det allt överskuggande hotet mot den liberala värdegrunden gör det alldeles för lätt för sig. Sprängningar och skjutningar utmanar statens våldsmonopol. Vi har fått ett samhälle som drar isär med utsatta områden där de demokratiska värderingarna är satta under press från extremism, organiserad brottslighet, hedersförtryck och klantänkande. Att ta del av nyhetsskörden en vanlig vecka i Sverige 2019 är ofta en bisarr upplevelse. Vapen stjäls från Rosenbad. Sjukhus går upp i stabsläge på grund av uteblivna leveranser av sjukvårdsmateriel. Skatteverket har delat ut drygt 870 000 samordningsnummer till personer som inte är folkbokförda i landet, varav närmare hälften inte har kunnat styrka sin identitet. Iraks försvarsminister visar sig vara svensk medborgare och misstänkt för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.”

”En majoritet av svenskarna är fortfarande positivt inställda till mångfald. Den rimliga tolkningen av att SD rusar i opinionen är att väljarna bedriver signalpolitik mot de övriga partierna. Om dessa lyssnar finns en god chans att en betydande del av dessa väljare faktiskt lägger sin röst på ett annat parti än SD vid valurnan.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sds-genombrott-ar-ett-underbetyg-at-resten/

Dagens besvikelse
Nyliberalism och ideologiblindhet som skapar stora problem och kraftigt minskar pragmatiska lösningar. Håkan Boström, GP, sågar Centerpartiets stolligheter.

”Vänsterpartiet meddelade på torsdagen att partiet går vidare med hotet att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. M, KD och SD kommer att stödja ett sådant initiativ. Om inte regeringen, och Centern, backar från sina nuvarande reformplaner hotar i praktiken regeringskris. Alternativt tvingas C svälja att V i praktiken ingår bland Januaripartierna.”

”Centern vill enligt australiensisk modell att Arbetsförmedlingen (AF) ska omvandlas till en beställarmyndighet där privata utförare ser till att matcha arbetssökande med lediga jobb. Redan idag lägger AF ut sådan verksamhet på entreprenad. Det nya är kravet på att samma modell ska gälla lika överallt i landet, och enligt lagen om valfrihetssystem. Problemet är bara att det inte finns privata utförare som kan eller vill ta på sig uppdraget på många håll i landet, med följden att den gamla verksamheten riskerar försvinna utan att det finns någon som kan ta över. Ideologisk nit riskerar lämna arbetslösa vind för våg.”


”Ekonomiprofessor Sven-Olof Daunfeldt visade nyligen att hälften av alla utrikes födda som var mellan 21 och 50 år när de kom till Sverige fortfarande efter 15 år i Sverige är arbetslösa, utanför arbetskraften eller i arbetsmarknadspolitiska program. Endast hälften i arbetsför ålder har alltså vad som kan kallas ett riktigt jobb efter ett och ett halvt decennium i det nya landet. Avgjort störst svårigheter har personer med bakgrund i Asien och Afrika (i praktiken de som fått asyl). Den migrationspolitisk som Centern varit en ivrig påhejare av är med andra ord grundproblemet. Lösningarna då? Omskolning är dyrt och inte alltid effektivt. Men troligen det enda som står till buds, vid sidan av frivillig återvandring. Parallellsamhällen vill få ha och någon efterfrågan på okvalificerad arbetskraft med dåliga språkkunskaper finns inte i den svenska ekonomin. En större andel jobb med väldigt låga löner skulle dessutom undergräva skattebasen.”
”En fullskalig privatisering av arbetsförmedlingen är i sammanhanget som att ge konjak mot hjärtinfarkt. Det kan i bästa fall förbättra på marginalen. I sämsta fall göra ont värre. Det inger hur som helst knappast förtroende att förslaget är underfinansierat, framhastat och kommer från samma C-märkta utopiverkstad som skapade dagens problem på arbetsmarknaden.”
https://www.gp.se/ledare/att-sätta-bo-c-ken-som-trädgårdsmästare-1.21200760

Dagens stjärna
Karin Pihl, GP. Jag håller med henne, den ledande politiker som respekterar demokratin avgår när de misslyckas med att driva en vettig politik framåt. Vettig utifrån det parti som tycker att de ska ha ledartröjan.

Även här har krisen föranletts av en debatt om statens förmåga att driva verksamheten och privata aktörers roll. Även här är oppositionen starkt kritisk. Till och med ett av regeringens samarbetspartier i riksdagen, Liberalerna, tycker att 
reformen måste ses över. Skillnaden är att Centern i Sverige inte säger ett knyst – det är ju deras förslag från början.” 
https://www.gp.se/ledare/politiker-lär-av-finland-och-avgå-när-ni-klantat-till-det-1.21146499






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar