söndag 15 december 2019

Förnyelse är svårt

En ny tid håller på att skapas
Jag tycker att vår nutid är fantastiskt intressant. Det är väldigt stora samhällsförändringar som nu sker. Stora geopolitiska förändringar parallellt med enorm teknisk utveckling. Kanske är det därför som jordens skuldberg inte dragit igång nästa stora lågkonjunktur. Skuldberget kanske matchas mot ökad konsumtion av 100-tals miljoner allt mer välmående asiater och afrikaner samt de produktivitetsökningar teknikutvecklingen skapar? Det är dock inget man tydligt ser när världsekonomierna sammanfattas. Eller så syns dessa förbättringar mest på världens aktiemarknader. Jag har svårt att uppskatta läget på aktiemarknaderna i nuläget. En sak är helt säker och det är att Socialdemokraternas storhetstid är över. De körde ordentligt snett när ”gör din plikt, kräv din rätt” blev mest ”kräv din rätt”. Ett flummigt och kravlöst samhälle utvecklas inte tillräckligt bra. Och kravens del av en framgångsekvation måste alltid vara en del av en framgångsrik politisk retorik.

"Labour är inte ensamt, runtom i nästan hela Europa befinner sig socialdemokratin i kris. I Frankrike är partiet i praktiken numera utraderat och i Tyskland ligger världens äldsta socialdemokratiska parti bara fyra i opinionsmätningarna. Det är i Norden - där S-märkta statsministrar styr i Sverige, Finland och Danmark - som socialdemokratiska partier lyckas hålla ställningarna någorlunda, om än ofta med historiskt lågt väljarstöd."

"Det finns förstås flera orsaker till kräftgången: antalet traditionella industrijobb minskar, fackföreningarna misslyckas med att organisera anställda i den nya servicesektorn och utbildningsnivån ökar." 

"Men det är slående - både i Storbritannien och i övriga Europa - att socialdemokratiska partier inte lyckas formulera en politik som lockar de traditionella väljarna. De flyr i stället rakt i famnen på partier som socialdemokratin har utnämnt till huvudmotståndare. Sverigedemokraterna är nu rentav största parti bland LO-väljare, enligt SCB. Den typiska S-väljaren är på väg att bli en välmående tjänsteman i en större storstad, inte en arbetare på landet. Jeremy Corbyns katastrofval borde ge Stefan Löfven skrämselhicka."
https://www.expressen.se/ledare/katastrofvalet-borde-ge-lofven-skramselhicka-/
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/varfor-har-det-gatt-sa-bra-for-lofven/

En del av förklaringen till Socialdemokraternas förfall, jämfört med fornstora dagar, är också att deras tidigare företrädare ofta efter sitt politiska värv dykt upp i tydligt kapitalistiska ”förpackningar”. Det har sannolikt inte stärkt deras trovärdighet som en rörelse för "arbetarna". I en allt mer robotiserad och tjänsteinriktad tid finns kanske snart väldigt få ”klassiska” arbetare kvar.
Dagens besvikelser
De som vill kapitalförstöra genom att onödigt tidigt avveckla fungerande kärnkraft. Så länge befintliga energikällor fungerar utan att vara hälsofarligare än tidigare ska de användas.
https://www.expressen.se/ledare/att-skrota-fungerande-karnkraft-ar-dumheter/

Bristande ledarskap. Politiker som inte är kompetenta nog för sitt/sina uppdrag. Hur bedömer vi kompetens och dess relevans? Självklart som i alla andra sammanhang. Kunskaper, relevanta erfarenheter och personliga egenskaper. Jag har läst ett antal artiklar, och lyssnat på radio intervjuer, med Regionfinansborgarrådet i Stockholm, Svenonius. Även om hon säger mycket bra saker saknas ofta tydliga ställningstaganden i viktiga frågor. Det duger helt enkelt inte att den högsta ledningen tycker att ett uppdrag är tydligt uttryckt i ett dokument. Det är den högsta ledningens ansvar att säkerställa att uppdragen blir utförda. Då krävs ständiga milstolpsuppföljningar och regelbunden närvaro i den operativa verksamheten. Det är frustrerande att följa hur många onödiga och dyra problem invånarna i Stockholm och Uppsala drabbas av. Alla kommuner och regioner behöver nu kompetenta förändringsledare, inte förvaltare. Hur många ledande politiker har den praktiska erfarenheten?
https://www.fplus.se/svenonius-om-situationen-i-varden-en-valdigt-smartsam-omstallning/a/opyJp0?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_politik&utm_term=fplus_politik

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Jag kan inte förstå att han varit vänsterpolitiker, hans reflektioner och önskningar är ofta mycket kloka. Och han hittar ofta vackra uttryckssätt.

”Problemen i LO och SD:s växande väljarstöd följer ungefär samma mönster; de är två små unika, vackra svenska iskristaller, som bara råkar blåsa runt i en enorm västerländsk snöstorm.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ingen-skrall-att-arbetaren-valjer-bort-s-30643

Och Kyeyunes oro för att svenskarna börjar få nog av det upptrappade vulgära våldet ska tas på allvar. Hans senaste orossignalerande är kopplad till nedan mordhändelse. Hur trygg kan ”medelsvensson” vara när kriminella agerar på liknande sätt? En sak är helt klart för mig, alla förmildrande hanteringar, inom rättssystemet, av människor mellan 18-21, måste bort. Usch! Lagarna måste fortare anpassas till en ny och hårdare verklighet. Är det riksdagens ledamöter som stiftar lagar?....
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8w8lO/ranarna-mordade-mitt-bland-gasterna-fullt-kaos?fbclid=IwAR3cOV6LGlH-NlJZjwmnlafNOvipk-e-8h7mOf5k20fGTlRcjkrwwjD3dAY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar