onsdag 25 december 2019

Nobelpriset i ekonomi

Samhällskraften i gratis
Gång efter gång tvingas jag konstatera att politiken och samhället i stort har svårt att förhålla sig klokt till förebyggande kloka insatser. Insatser som påtagligt ökar lägstanivåerna i våra skolor, förebygger riskerna för sjukdomar, minskar sociala oroskostnader eller undviker allvarliga kvalitetsbrister. Årets Nobelpristagare i ekonomi har bland annat bevisat styrkan i decentralisering, att lokalt anpassade lösningar är viktiga samt att helt skattefinansierade insatser för våra fattigaste invånare kan vara samhällsnyttigt. Även länder som Sverige har mycket att lära av dessa kunskaper.

”Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom. I korthet handlar det om att dela upp den stora frågeställningen i mindre, mer hanterbara, frågor – till exempel vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra elevers skolresultat eller barns hälsotillstånd. De har visat att man vanligen kan besvara sådana mindre, mer väldefinierade, frågor med hjälp av noggrant utformade experiment bland direkt berörda människor.”

”Forskningsrönen från pristagarna – och de forskare som följde i deras fotspår – har dramatiskt förbättrat vår förmåga att bekämpa fattigdom i praktiken. Som ett direkt resultat av en av deras studier har mer än fem miljoner indiska barn fått ta del av effektiva program med stödundervisning i skolan. Ett annat exempel är de kraftiga subventioner till förebyggande hälsovård som flera länder infört.”
https://www.nobelprize.org/prizes/economic-sciences/2019/59752-press-release-swedish
I dagens nya Sverige har vi återigen behov av smarta insatser som kraftigt minskar utanförskap och som bryter segregation. Sveriges politiker kan lära ett och annat av årets Nobelpristagare för att hitta smarta konkreta metoder som snabbare kan inkludera väldigt många nya invånare in i vårt mycket särskilda Sverige. Kanske kan metoder för specialpriser på hälsosamma frukter och grönsaker hjälpa till. Och kostnaderna för kollektivtrafiken bör tveklöst omprövas. 

Politik handlar om syn på hur ett samhälle bäst utformas. Om vilka vägval som leder bäst mot det samhälle man eftersträvar. Även svenska partier har kopplat till detaljer många olikheter om vad de vill åstadkomma och hur mycket de tror på enskilda människors förmåga. Patrik Kronqvist, Expressen, skriver nedan läsvärt om en intervju med två politiska skribenter. Självklart ska oppositionen kämpa för att deras lösningar för en bättre framtid ska få prövas. De som inte tror på socialism ska självklart bekämpa liknande politik. De som inte tror på kapitalism ska självklart bekämpa liknande politik. Och Januariöverenskommelsen är ur ett väljarperspektiv en vidrig politisk maktlösning. Idag tar inget politiskt parti fullt ansvar för den politik som drivs. Vissa partier älskar gratis, andra hatar det. Vissa partier tror på politik som respekterar samstämmig forskning, andra gör det inte.

”I det absoluta toppskiktet i S finns en rejäl oro för vad som skulle hända om Löfven avgår under mandatperioden. Då krävs en ny statsministeromröstning och då måste man göra om hela den procedur som var så svår i regeringsbildningen och som ledde fram till Januariavtalet. Då ska man återigen få med sig L, med Nyamko Sabuni som egentligen inte tror på det här. Och Vänsterpartiet, som tycks göra analysen att det var ett misstag släppa fram Stefan Löfven, måste återigen blidkas - vilket V sannolikt kommer kräva bättre betalt för. Kretsen kring Löfven menar att det gör att han inte kan avgå, även om han skulle vilja, för då skulle S sannolikt förlora makten.”

”AD: - Under 2020 kommer vi nog att se att det nya konservativa blocket kommer att gå på offensiven och aktivt försöka undergräva januariavtalet. I ohelig allians med Vänsterpartiet kommer man att försöka knäcka regeringen, riksdagen kommer att flytta fram sina positioner på ett helt nytt sätt. Det lär bli turbulent.”
Dagens besvikelse
Dålig ekonomisk hushållning med offentliga medel, skattemedel. Hatta inte med stora strukturella förändringar, det blir väldigt dyrt.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7370783

Dagens stjärnor
Elina Hultunen. Hennes spaning ger en bra beskrivning av några av de stora dragen i den nya verklighet vi lever i, eller inom snar framtid, men som många inte vill inse.
  1. Takten i befolkningstillväxten
  2. Världens tredje folkrikaste land år 2050.
  3. Åldrandets ojämna fördelning.
  4. Städernas extrema roll.
  5. Robotar och ai stjäl inte våra jobb.
  6. Slaveriet är inte avskaffat.
  7. Hur effektivt vi förstör vår planet.
  8. Vi kommer att få brist på sand.
  9. Din kyl lyssnar på dig.
  10. Allt hänger på fytoplankton.
https://www.va.se/nyheter/2019/12/17/10-framtidsspaningar-som-till-och-med-forvanar-en-futurist/?utm_campaign=VeckansAffärer_191218_Username10&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=1825574792b84727bda864aa51c693f0&elq=8d1713c117fa41c293a0d7d190a32252&elqaid=30589&elqat=1&elqCampaignId=22136

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar