tisdag 24 december 2019

Nobelpriset i medicin och fysik

Utan syre inget liv
Syre är helt avgörande för livet på jorden. Och det mesta tyder på att det inte finns mer liv i universum. Förutsättningarna för en livsskapande syrehalt i övriga universum har ännu inte kunnat identifieras. Visst är det fantastiskt att just jordens unika förutsättningar gjort livet möjligt, allt liv. Och allt liv är beroende av syre, mer eller mindre. Även om det inte är förvånande att livets förutsättning starkt påverkar människan, och andra livs, celler är det imponerande att årets Nobelpristagare kommit på att bland annat cancerbekämpning kan förbättras genom att påverka syrehalten i kroppen under behandlingar. Tomtens bästa julklapp till oss människor var med andra ord en perfekt syrehalt på jorden. Nedan lite insikter om årets Nobelpristagares banbrytande forskning.

”Bland annat kan man förstå anemi genom att förstå hur cellerna fungerar i relation till syrehalter. Även hur tumörceller fungerar i det här avseendet, säger Randall Johnson, en av forskarna i KI:s Nobelförsamling.”

Forskningen beskriver ett molekylärt maskineri som reglerar geners aktivitet beroende på hur syrehalten varierar. Upptäckten ger exempelvis en viss förklaring till hur ämnesomsättningen fungerar och hur celler anpassar sig på hög höjd, där syretillgången är lägre, men också kunskap om cellernas maskineri för att anpassa sig efter tillgången på syre vilket har lett fram till lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.”
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/07/de-far-arets-nobelpris-i-medicin/
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/de-far-medicinpriset-1
https://www.expressen.se/nyheter/nobelpriset-i-medicin-eller-fysiologi-presenteras/

Varje år ser jag med förtjusning på ”Snillen spekulerar” på SVT. Nobelpristagare som under utmärkt samtalsledning utbyter perspektiv om aktuella frågor med koppling till de vetenskapliga landvinningar som pristagarna belönats för. Nedan följer ett försök till ett mycket kort referat från ett av alla perspektiv som delas under samtalet. Du har också länken till hela rundabordssamtalet nedan.
https://www.svtplay.se/video/24868250/nobel-2019-snillen-spekulerar/nobel-2019-snillen-spekulerar-avsnitt-1

"Vi vet inte om det finns något mer liv liknande på jorden ute i universum". "Det vi vet är att det tar för lång tid att åka till Mars eller liknande platser för att det skulle vara ett alternativ för människan att flytta till. Därför får vi försöka vårda vår planet så gott det går." "Ett problem med människans påverkan på naturen är att förhållandena på jorden påverkas fortare än på länge, kanske någonsin, vilket innebär att inte livet på jorden hinner att anpassa sig."

Har människan, framförallt jorden, en särskild plats i universum? Enligt några av våra främsta fysiker är det tydligen så. Tänk att människan ens kan komma i närheten av liknande tänkande! Det är enastående! Jag är full av beundran över människans fantastiska förmåga. Och förundrad över att vi fortfarande kan bete oss så egoistiskt djävulskt mot varandra. Moralens och etikens viktiga betydelse för människans välbefinnande kan aldrig överskattas. Inga andra liv i universum har förmågan att skapa just moraliska och etiska förhållningssätt till andra av samma art. Samtidigt visar mycket forskning att många andra av jordens arter också är fantastiskt duktiga på att hjälpa varandra. Inte minst träd och valar. Tänk om det är supertomten som skapat allt detta fantastiska! Eller är våra liv bara illusioner? När man försöker hänga med när illusionister som Johan Ståhl och Joe Labero leker med kort förstår man hur ofta man blir blåst av duktiga ”spin doctors”.
https://www.kva.se/sv/pressrum/pressmeddelanden/nobelpriset-i-fysik-2019
https://www.synonymer.se/sv-syn/illusion
Snillena som spekulerade konstaterade bland annat att många människor är kortsiktiga och många som leder vinstdrivna verksamheter är egoistiska. Därför är det svårt att ställa om vårt sätt att leva när kortsiktiga ekonomiska intressen får styra. Eldrivna system har länge varit möjliga men vinsterna hos de som tillhandahåller system baserade på fossila energikällor har varit, är, för stora. Livet på jorden kommer att överleva även om vi allt fler miljarder människor fortsätter att överkonsumera jordens begränsade resurser. Men effekterna av rovdrift av begränsade resurser kommer att leda till många nya blodiga konflikter. Både om vi för kraftfullt bromsar in jordens ”ekonomiska hjul” eller om vi fortsätter (med allt fler miljarder invånare) att överkonsumera jordens resurser. I ”snillen spekulerar 2019” talade forskarna även om dessa konsekvenser av miljö och klimatutmaningarna. Vi börjar tveklöst bli för många människor på jorden. Vi får se hur tomten ska lösa det.

"Ingen vet vad som händer om temperaturen ökar eller minskar med säg tre grader. Det vi vet är att om, eller när, golfströmmen slutar värma upp bland annat Sverige kommer det att bli väldigt kallt här."

Dagens besvikelse
Att politiker och många tjänstemän har för litet personligt ansvar. Och ja, jag kan intyga att politiken är värdelös på seriös uppföljning. Personval till politiska nyckelroller eller ett betydligt starkare personligt ansvar borde införas! För att det ska ske krävs nya partier som ser det som självklart.

”De viktigaste förändringsförslagen från Österbergs delegation handlar om att införa ett tydligt och offentligt ansvar för att motverka felaktiga utbetalningar. Något sådant måste till om politikens intresse för att kolla upp hur det går ska öka på det sätt som krävs.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/osterberg-satter-fingret-pa-den-svaga-punkten-
om6431613.aspx

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. En stor majoritet av svenskarna är inte korkade. De kommer att straffa politisk oförmåga att se till så att alla de skattepengar vi betalar misslyckas att leverera högkvalitet skolverksamhet, väl fungerande och tillgänglig vård, bra infrastruktur för företagande och bostäder som våra ekonomiskt svaga som jobbar har råd med. ”Syret” inom politiken är nu problemlösning. Vackra ord och slöseri duger inte längre.

”Förtroendet för statsministern har ju formligen rasat. Inte ens var fjärde väljare - 23 procent - känner tillit till regeringschefen, enligt SVT/Novus.”

I dag är en stor majoritet av svenskarna pessimistiska om landets framtid. Förtroendet för politikers förmåga att lösa stora samhällsproblem har dalat.”

”Det kan ju tänkas att svartsynta väljare är mer benägna att ruva på missnöje och utkräva ansvar än medborgare som är ganska nöjda med sakernas tillstånd och ser framtiden an med viss tillförsikt.”

”Det lär knappast räcka att lova mer välfärd, ledighet eller maxtaxor om en stor del av väljarkåren är upptagen av frågan: ”Hur väl har ni skött landet?””
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/nar-det-sprangs-i-sverige-duger-inte-familjeveckan/







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar