torsdag 12 december 2019

Vad gör vi då

Scenarier för 3,5 upp eller ner
Vi matas dagligen med vad som förväntas hända om medeltemperaturen på jorden ökar med 2 grader. Men med tanke på hur snabbt jordens temperatur sjönk kopplat till ett stort vulkanutbrott i Indonesien, Tambora 1815, kan verkligheten snabbt förändras. Eller om den nya tidens vapenuprustning kulminerar i ett nytt storkrig, med kärnvapenkrig. Då sjunker jordens temperatur snabbt. Personligen tror jag dock mest på scenariot varmare. Bland annat solens aktiviteter tycks tala för det. Och på Agenda i söndags framgick det tydligt att sannolikheten för att de nya superekonomierna Indien och Kina kommer att minska sin förbrukning av fossila bränslen. Tror du att de kommer att hämma sin egna ekonomiska utveckling, och allt som det innebär? Det tror inte jag. Det är sannolikt också politiskt svårt. Glöm inte att de som starkast driver på för att rädda miljö- och klimat är människor som lever i materiellt överflöd. Människor som mentalt befinner sig högt upp i Maslows behovstrappa. Så vilken agenda ska vi ha om vi räknar med scenariet + 3,5 grader? Vilka platser hamnar under vatten? När och hur förflyttas då miljontals människor till nya bostadsområden under ordnade former? Är vattenvallar, som i Holland, möjliga? Hur hanterar vi långvarig torka? Vilka växter och djur kommer att dö ut, och vad innebär det? En sak är säker och det är att den fossila energin kommer att vara väldigt mycket mer begränsad och väldigt dyr om 100 år. Även det talar för att omställningen till mycket mycket mer förnyelsebar billig energi är avgörande för våra moderna välfärdsliv.
https://www.svtplay.se/video/23437502/agenda/agenda-2-dec-23-45?start=auto
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Behovshierarki

I nedan artikel hittar du några värmeökningsscenarier.  Om vi väljer +3 grader. Om vi mentalt bestämmer att vi fortsätter avvecklingsarbetet av fossila bränslen men ändå får +3 grader inom 100 år, vad ska vi göra då? Vilka forskningsområden är viktigast?

”Studien fann att det istället är en 90 procentig risk att uppvärmningen fram till 2100 landar mellan 2–4,9 grader globalt. Tekniska framsteg väntas minska länders koldioxidutsläpp med 90 procent under detta århundrade. Men dessa minskningar är ändå inte tillräckliga för att världen ska klara gränsen på 2 graders uppvärmning menar forskarna.”
https://www.dagensarena.se/innehall/det-har-hander-vid-1-5-graders-temperaturhojning/
Dagens besvikelse
Jonas Sjöstedt, V. Det var uppenbart på Agenda i söndags att de skramlar med vapen de inte kommer att använda. När tidsplanen för AF reform blir mer pragmatisk och LOV-tanken ersätts med LOU kommer V nöja sig. Sverige behöver en ny regering. V vill dock inte ha ännu mer ”högerpolitik”. Med tanke på att S nu anses driva mer ”högerpolitik” än tidigare Reinfeldt regeringar borde väl V föredra ”högerregeringar”?
https://www.svtplay.se/video/23437502/agenda/agenda-2-dec-23-45?start=auto

Dagens stjärnor
Peter Gerhardsson, Emma Frans och Erik Wåhlin som var nominerade till Årets Uppsalabo, Gerhardsson vann kategorin.
Sara Mangsbo, Johan Ståhl och Sakine Madon som var nominerade till Årets marknadsförare av Uppsala, Ståhl vann.
Affe Ashkar, Catarina Kylberg och Maud Karlsson som var nominerade till Årets mest kreativa Uppsalabo, Kylberg vann.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/nyinflyttad-blev-arets-uppsalabo-5472144.aspx

Det är framförallt enskilda individer som gör en plats attraktiv att bo i och att besöka. Att varje år lyfta fram nio Uppsalabor som under det senaste året lyst särskilt mycket är mycket inspirerande. Uppsala är fullt av fantastiska personligheter inom vitt skilda intresseområden. Tack, och ett stort grattis, till alla människor som försöker leva sina drömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar