onsdag 18 december 2019

Metoder för framgång

Sanningen i betraktarens ögon
En av de främsta kunskaperna man lär sig under högre studier är att använda metoder för att förenkla en komplex verklighet. Det är bland annat därför jag gång efter gång gett förslag till Stefan Löfven om att arrangera en fem dagars konferens kopplat till migration och integration. Syftet var att använda en väl planerad konferens som en metod för att skapa en nationell samsyn runt nuläge och kloka vägval framåt. En samsyn byggd genom att experter, berörda individer och politiker träffas och går igenom kända fakta och verkliga observationer från verkligheten som har bäring för vägval framåt. Håkan Boströms ledartexter nedan, från GP, beskriver varför en sådan metod har stort värde. Det är min övertygelse att en liknande konferens redan sent 2015 eller tidigt  2016 hade haft stor positiv betydelse för den svenska samhällsutvecklingen.

"Var verkligen Greta Thunberg tvungen att sitta på tåggolvet när hon i helgen reste hem från klimattoppmötet i Madrid? Spelar det någon roll? Den här typen av symbolfrågor tar ett till synes allt större utrymme i offentligheten. De fungerar nämligen som pedagogiska förenklingar av oöverskådligt komplexa samhällsprocesser. Greta Thunberg är själv i hög grad en symbol."

"Sanningen handlar ofta om att reda ut sakförhållanden, att göra bilden mer komplex genom att lägga till information. Om något så pass enkelt som Greta Thunbergs tågresa kan ge upphov till skilda verklighetsbilder så är det inget mot de frågor som vanligtvis dominerar den politiska dagordningen."

"Redan här torde det stå klart att sanningen i politiken är svårfångad. Ännu krångligare blir det om man blandar in orsaksförklaringar. Varför befinner vi oss i det läge vi gör? Vems är ansvaret? Om detta tvista de lärde, brukade man säga förr. På senare år har det dock spridit sig en föreställning om att det finns ”sanna” svar på även de mest komplexa frågeställningar – en föreställning som varje forskare vet är falsk."

"Demokrati handlar nämligen i hög grad om att olika åsikter bryts mot varandra. Men den handlar i ännu högre grad om att olika verklighetsbilder bryts mot varandra. Det är något av en myt att politiska motsättningar enbart skulle bottna i värderingsskillnader. I praktiken hänger skilda värderingar nästa alltid samman med skilda synsätt på hur människan och samhället fungerar."

"Slutsatsen man bör dra är dock inte att allt är relativt. Det finns mer eller mindre sanna påståenden. Men sanningen kan bara komma fram genom aktiv dialog, argumentation och granskning. Sanningen är nästan aldrig given. Sanning handlar i grunden om ett kritiskt förhållningssätt, inte om att slå fast saker i sten. Det är själva kärnan i universitetens och pressens verksamhet, eller bör i alla fall vara det."

"Det har aldrig funnits en demokrati fri från ”fake news”. Som forskarna Farkas och Schou skriver så bekämpas medveten desinformation bäst genom öppenhet och diskussion. Granska vem som ligger bakom organiserade budskap, vem finansierar, vad är syftet, vilka är kanalerna som förmedlar det? En gammal grundregel kan läggas till: granska alltid makten, ny som gammal, ty makten skyr alltid sanningen, även när den hävdar motsatsen."
https://www.gp.se/ledare/fake-news-%C3%A4r-en-del-av-demokratin-1.21628837
Dagens besvikelse
Regeringen som inte klarar av att säkerställa trovärdiga myndigheter med stor integritet. Oavsett om det är statliga institutioner som BRÅ eller Finansinspektionen måste de ha tydliga fristående uppdrag. Statliga institutioner måste också bemannas med medarbetare som har stor integritet och som entydigt förstår att de ska tjäna allmänintresset och inte särintressen. Myndigheternas arbetsmetoder och rekryteringsprocesser måste kunna säkerställa att kompetens, integritet och allmänintressen är i fokus. Karin Pihl, GP, uttrycker sitt missnöje över att myndighets-Sverige har stora trovärdighetsproblem. Det är mycket allvarligt.

”Nej, så får det inte alls gå till. Just därför finns Finansinspektionen (FI), den tillsynsmyndighet som har i uppdrag att granska bankernas verksamhet. Men där är det inte mycket som händer. Och passiviteten verkar ha en minst sagt osmickrande förklaring. SvD har granskat myndighetens utredningar sedan Erik Thedéen tog över som generaldirektör 2015. Antalet fällda banker uppgår till noll. Trots att myndighetens egna experter slagit larm om både Swedbanks och SEB:s bristande arbete mot penningtvätt har ledningen lagt locket på.”
”Ytterst vilar ansvaret på regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Det är dags att vakna nu. Allmänhetens förtroende är inte bara raserat när det kommer till bankerna. Det verkar som att staten sitter i samma båt, och det är illa.”
https://www.gp.se/ledare/staten-ska-inte-vara-bankernas-knähund-1.21544801

Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Ja, de svenska skolorna måste bli betydligt bättre på att klara sina bildningsuppdrag. Ett väl fungerande, och rättvist, skolsystem är ett framgångsrikt samhälles största gemensamma tillgång. Våra skolor i Uppsala och Sverige behöver bättre leverera konkurrenskraftig utbildning till våra barn, ungdomar och vuxna.

”Och god utbildning är den viktigaste utjämnaren av alla. Det är med bra skolor som många fler kan få chansen. Det är inte ens ett nollsummespel, det är win-win, eftersom fler välutbildade stärker hela ekonomins möjligheter att utvecklas. Därför borde den utlovade skattereformen handla om just detta, kopplingen mellan skatterna och vad de ska finansiera.”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/battre-skolor-kan-minska-ojamlikheten-i-sverige/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar