fredag 6 december 2019

Sverigebilden

Vi kan bättre, mycket bättre!
Ola Wong skriver läsvärt, i en omfattande artikel, om hur snett ansvariga politiker kört Sverige under en tid. Det blir helt enkelt inte bra när man tappar kontakten med det stora flertalet invånare. Det blir inte heller bra när det politiska samtalet blivit så förgiftat av politisk korrekthet, PK, att vettiga samtal blivit svåra utan att olika "etikettskort" ska kastas på motståndare som en form av härskarteknik. Det är hög tid att vi återtar rätten att föra samtal om de problem och möjligheter som finns utan att acceptera dessa PK-angrepp. Den som vill skapa en hållbar image gör klokt i att vara ärliga även med problem. Ärlighet varar längst även för att säkerställa en positiv Sverigebild. Sverige är på många sätt fortfarande ett fantastiskt samhälle för många invånare. Det kan Sverige fortsätta att vara om vi skyndsamt ser våra problem och löser dem.

”Sveriges nationella berättelse om det fattiga landet som blev ett tryggt och rikt land med generös välfärdsstat är så stark eftersom den är sann. Det är troligen en orsak till den osedvanligt höga folkliga tillit till stat och politiker som finns uppmätt i Sverige.
Samhällsomvandlingen som följde av flykting- och anhöriginvandringen från 80-talet och framåt var en annan femma. Orsaken till att den svenska versionen av det mångkulturella samhället fungerar så dåligt är:
  • Den lönar sig inte. Majoritetsbefolkningen kompenseras inte för förlusten av kontroll, sammanhang, välfärd, skattepengar och identitet som förändringen innebär.
  • Den är inte demokratiskt förankrad (se punkt 1 för frågan om varför det är så).
Det är väl belagt att den generösa flyktingpolitiken aldrig har haft något aktivt majoritetsstöd bland medborgarna. Det har också i årtionden varit den fråga där det är störst uppmätta åsiktsskillnader mellan riksdagsledamöterna och medborgarna.6   
Följden blev en samhällspolitisk version av ansträngd tystnad vid julbordet.
Valkampanjerna har under den demografiska omställningens epok handlat om skatten ska upp eller ner några procentenheter, om den offentliga sektorns roll, om allt som inte har med frågan att göra.
När invandringens volymer slutligen kom upp omformulerades det till en fråga om fascism, vilket en trygg majoritet är starkt emot.”
”Vad svenskarna vill ha är ganska enkelt: de vill tjäna pengar och leva friskt, tryggt och säkert – som alla andra folk. De ser att invandringsvågen av okvalificerade människor från kulturer som är så långt borta från den svenska som det går att komma på värderingsskalan, innebär mindre av allt.
Sverige hanterar samhällsförändringen och dess misslyckande med något som påminner om sorgens olika faser: förnekelse, ilska, förhandling, depression, acceptans. Välj själv var du befinner dig på skalan.
Detta är inte rättvist mot de många som sköter sig och bidrar till samhället och som Sverige borde vara stolt över att ha gett en fristad. Men frågan jag försöker besvara är inte hur det borde vara utan hur det är, och vad som bör göras”
Svenska politiker och stora delar av media har i sin rädsla för att bli anklagade för att ”fiska i grumliga vatten”eller gynna SD i åratal skrivit folk på näsan att det de ser som verklighet inte är verkligheten, med följd av att folk gått över till arga ekokammare på nätet. Där droppmatas de med inlägg som befäster bilden av en verklighetsfrånvänd elit som gynnar farliga minoriteter på den hederliga majoritetsbefolkningens bekostnad. Det offentliga Sverige har självt skapat processen som sliter sönder samhället.
Att Sveriges invandringspolitik skulle lösa landets demografiska problem är ett fantasifoster byggt på en typ av invandrare som inte existerar – en som börjar jobba direkt och kommer utan barn eller äldre anhöriga och som utvandrar igen lagom till pension.13
När växtvärken nu yttrar sig kan Sverige inte hantera problemet. Det märks i område efter område: bostäder, bemanning i välfärden och vård, skolsegregation, infrastruktur, äldreboende, kommunernas ekonomi, trygghet, social omsorg och trängsel som sänker livskvaliteten. Den offentliga energin läggs istället på blåljusfrågor; en ond cirkel av kravaller, skjutningar och statlig repression. När ministrar använder dehumaniserande uttryck som ”avskyvärda odjur” är det ett tecken på vad som komma skall.
Sverige måste få kontroll på hur många som egentligen bor i landet och deras status.
Vi bör kopiera exempel som har varit framgångsrika. Norge, Finland, Danmark och Schweiz är fortfarande topplacerade inom i stort sett alla globala rankningar för demokrati, pressfrihet, trygghet och levnadsstandard. Australiens poängbaserade system hyllas internationellt för att skapa tolerans och öppenhet.
https://kvartal.se/artiklar/framgangen-skriver-sin-egen-berattelse/?fbclid=IwAR30qWyvMb4PadibjnZv23ONNa58_t_ndVskLJu0JoKEcyDNTaBlauNU4e8
Dagens besvikelse
Att Ebba och Niklas skiljer sig. Det kan inte bli mycket tid över för varandra när man är småbarnsföräldrar och två föräldrar som reser och jobbar mycket. Livet är fullt av svåra val.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jow8mP/ebba-busch-thor-skiljer-sig

Dagens stjärna
Elsa Widding. Vi ska ta miljöproblem och klimatförändringar på största allvar. Samtidigt är det alltid korkat att inte föra en nyanserad debatt och förstå att vi kommer att kunna göra många förbättringsinsatser. Och förstå att jorden förändrats massor av gånger på mycket stora sätt. Jag skriver bland annat om det i boken ”En stund på jorden”. Elsa Widding lyfter till exempel upp förändringar kopplade till solen som starkt påverkar jorden. En nyanserad debatt är klok. Argumenten för en smart miljöpolitik handlar bland annat om fred, varsamhet med begränsade resurser, affärsmöjligheter och självförsörjning. Inte att jorden går under. Den klarar sig. Klarar människan att överleva som art? Det tror jag. Det finns tillräckligt många smarta och företagsamma som hittar lösningar på våra problem. Och varje tid har sina problem. För 50 år sedan hade ingen ”svensson” hört talats om nätverksstrul. Sverigebilden blir starkast om den byggs genom exempel på framgångsrika forskare, företagare, musiker, idrottare och så vidare. Det är människor och dess förmågor som bygger en plats image.
https://klimatsans.com/2019/12/05/elsa-widding-ar-kunnig-men-nar-ej-genomslag/










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar