torsdag 5 december 2019

Smartare

Balanserad exploatering
Jag kan inte släppa Henrik Henrikssons, koncernchef Scania, kloka och engagerande tal på Handelskammarens julmöte. Scania är ett av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika företag. Det borde vara en självklarhet för alla Sveriges politiska rörelser att pragmatiskt ta miljö- och klimatproblemen på största allvar. Varför är det inte självklart för alla?

Anna Dahlberg, Expressen, ger tydligt uttryck för sin besvikelse över att inte alla folkvalda tar miljö- och klimatproblemen på riktigt allvar. Snart tio miljarder människor på vår jord får stora konsekvenser om vi inte kraftsamlar för gemensam omställning. Det går att ställa om och fortfarande ha en hög generell välfärd om vi säkerställer svensk konkurrenskraft. Smartare, mer pragmatiskt, och steg för steg förbättringsarbete gör framtiden ljusare. Lyssna gärna på Henrik Henriksson.
https://www.di.se/hallbart-naringsliv/scanias-vd-om-omstallningen-till-el-det-behovs-en-marshallplan/

”Det har blivit en omvänd logik. Inom näringslivet är man rädd för att halka efter och tappa marknadsandelar. Basindustrin har blivit en ny kraft som vill höja ambitionsnivån i klimatpolitiken, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige.”

”Men marknaden kommer inte att lösa klimatkrisen på egen hand, utan behöver politiker som pekar med hela handen. Tillståndsprocesser för att exempelvis dra nya elkablar måste snabbas på, reduktionsplikten måste höjas radikalt (kravet på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel) och staten måste gå in som garant för vissa investeringar. Det var när den tyska staten utlovade ett garantipris på solel som explosionen av solceller sattes i gång. På liknande sätt har Kalifornien tvingat fram en elbilsrevolution genom politiska kvotkrav.”

”Idén om Sverige som världens första fossilfria industrination borde vara minst lika lockande för högern som för de rödgröna. Den bygger på en tilltro till prismekanismer, tekniksprång, svenskt näringsliv och ingenjörskonst.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hogergnallet-om-klimatet-ar-obegripligt/

Dagens besvikelse
Expressens ledare. Självklart behöver våra barn använda datorer i skolan för att lära sig att använda dagens viktigaste verktyg. Ett verktyg som används på alla arbetsplatser och som snart krävs för alla kontakter med alla delar av offentlig sektor. Digitala verktyg i skolan handlar i dessa desperata tider av misslyckad integration också om socioekonomisk kompensation. Även våra ekonomiskt svaga barn behöver lära sig att använda digitala hjälpmedel smart. Och att de används smart är en viktig del av lärarens pedagogiska uppgift. Dessutom är det viktigt för alla som bryr sig om barnens utbildning att inse att vi inom kort har stor lärarbrist i Sverige. I ljuset av det är inte digitaliseringen ett sätt att ekonomiskt försöka ersätta lärarna, det är också ett sätt att försöka kompensera för lärarbristen.
https://www.expressen.se/ledare/penna-och-papper-ar-battre-an-surfplattor/
Dagens stjärnor
Bitte Assarmo. När man tappar vett och sans i debatter och opinionsbildning spårar det självklart ur. Jämlikhetsarbetet är mycket viktigt. Vad avser jämlikhetssträvan kopplad till kvinnor och män är det viktigt att hålla ”tungan rätt i munnen”. Bland annat finns generella skillnader mellan kvinnor och män. Och det är positivt för människan.

”Hela det absurda skitsnacket om att könet är en ”social konstruktion” är en av de kanske mest destruktiva myterna som uppkommit i modern tid. Vem kom ens på något sådant? Den frågan kan man verkligen fundera över, för strävan efter att utplåna de olikheter som är ett måste för att män och kvinnor alls ska kunna komplettera varandra och fungera tillsammans är något av de sjukaste fenomenen av alla sjuka fenomen i det svenska samhället. Att dessa bisarra idéer dessutom betraktas som en vetenskap, vilken ska utgöra riktlinjer för hur barn ska fostras, är i det närmaste kriminellt.”
https://detgodasamhallet.com/2019/12/04/bitte-assarmo-det-feministiska-sverige-ar-inte-mycket-att-hanga-i-granen/?fbclid=IwAR2XF4MyTwpKCt_U8J64RlefW-GYqwHKJ2L7yBkmVTLAjwO9vn9NrJdMO3o

Anna Hedenmo, reporter på SVT. Mycket bra journalistisk insats. Bland annat blottlägger Hedenmos frågor 1) hur sjukt regeringens 73 punktersprogram är (regeringen för inte en politik de själva är beredda att ta ansvar för 2) ledande politiker är ”mediaövertränade”. Hon borde bara ha sagt att deras vänsterkompisar lyckats med sitt hot om misstroendeomröstning.

”Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) frågades i söndagens ”Agenda” i SVT ut om planerna för Arbetsförmedlingen.
Men programledaren Anna Hedenmo tröttnade när ministern inte kunde ge ett rakt svar.
– Men, snälla, kan du inte säga ja eller nej på det?, säger journalisten.
Efter sändningen försvarar sig Hedenmo med att ministern var ”obegriplig”.
https://www.expressen.se/nyheter/hedenmos-irritation-pa-ministern-i-svt/?fbclid=IwAR3EAZZI398kDJccDtV6xEBiG7GtKiAy3TPVcXww_WyguHghr8b_m3FHAoo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar