måndag 2 december 2019

Ingen vet hur länge

Livets dagar
Varje dag är en gåva. Ingen av oss vet hur många dagar vi har kvar i livet, så är det. Sannolikheten att man har många dagar kvar, av de få människor som bäst kan få, är högre om man är frisk och ung. Men ingen vet när det är dags för något nytt. Och det finns många föreställningar om vad som händer när vi dör, men ingen vet säkert men hoppet om något mer är stort hos många.

Igår firade familjen en 80 åring. Jag hoppas att jag får fira min 80 års dag, och att jag är minst lika frisk som gårdagens 80-åring. Eller lika frisk som min mentor som fyller 80 år i mars 2020. Vi måste tveklöst komma på hur vi betydligt bättre kan använda all den kompetens och den klokhet som många äldre har långt efter att de pensionerats. Att inte inkludera våra äldre invånare med intresse av, och stor förmåga, att fortsätta att skapa samhällsvärde är också korkat. Det är till och med ohållbart eftersom vi blir allt fler som har glädjen att bli allt äldre. När alla äldre, som fortfarande har en ok hälsa, får fortsätta att bidra i välståndsbygget finansierar vi också de ökade omsorgs och sjukvårdskostnader som ålderdomen naturligt skapar. De allra flesta människor lever sina liv rimligt friskt tills vi dör. När det lyfts fram som ett problem att antalet +80-åringar de kommande åren fördubblas talar mycket fortfarande för att perioden då människor inte dör "knall fall" är den samma som förr. Bara att den i genomsnitt inträffar senare. Slutsatsen är med andra ord att det är fantastiskt att vi i genomsnitt får leva allt längre och för många dessutom med livskvalitet. Ekonomiskt måste vi dock inkludera våra erfarna äldre betydligt bättre än nu. Väldigt många pensionerade äldre vill också fortsätta att bidra till en positiv framtid.
https://www.do.se/om-diskriminering/skyddade-diskrimineringsgrunder/alder-som-diskrimineringsgrund/

När bland annat Pelling drev på för att jag inte längre skulle få bidra i arbetsutskottet till kommunstyrelsen trycktes också den mest erfarne ut ur det forumet. Det är något som gått riktigt snett i vårt samhälle när en person som är 55 år är den äldsta representanten i ett sådant viktigt forum. Medellivslängden för män är 81 år i Sverige. För kvinnor är det 84 år. År 1980 skilde det 6,1 år mellan män och kvinnor. 2018 skilde det 3,5 år mellan könen. Jämställdheten ökar på många sätt. Vilket ekonomiskt värde skulle du sätta på att få leva rimligt friskt i 3,5 år längre?
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/medellivslangd-i-sverige/
Precis som vi inte vet hur länge vi kommer att leva vet vi inte när nästa lågkonjunktur slår in. Att den inte kommer att komma är en naiv tanke. Konjunkturer har gått upp och ner sedan Adam åt av äpplet i Lustgården..... Mycket talar för att det främst är våra svaga, bland många starka, av våra äldsta invånare som främst får betala ett högt pris i nästa lågkonjunktur. Skälen är att omsorgen om våra äldsta defacto ses av allt för många som det minst viktiga. Nedan bjuds du på lite perspektiv om hur bra det ekonomiska läget i landet är.

”Du kan helt enkelt inte låna mer än du tjänar i all evighet och du kan inte leva över dina tillgångar. Så enkelt är det. Någon gång måste allt betalas, om det inte är du så är det nån annan. Men notan ska alltid betalas.”
https://www.fplus.se/experterna-eniga-sverige-forsvarslost-kraschen-kommer/a/0nzG8E?fbclid=IwAR0GKrqMLszPLO9So3RJ_sMqagmFec3J1PyvgHyxrlO0USHEhmU6tgb757A

Dagens besvikelse
De som inte förstår att summan av Sverige inkluderar oss enskilda invånare, 290 kommuner och landets regioner (tidigare 20 landsting). Väldigt många svenskar, särskilt boende i storstadsområden, har idag osunt hög belåningsgrad. Gång efter gång de senaste åren har både Världsbanken, OECD och EU-analyser varnat för belåningsfaran i Sverige. En av Sveriges bästa kommunekonomer har länge varnat för "den svarta svanen" inom kommunsektorn. Det är Kommuninvest. De använder sig av sloganen "Vi finansierar välfärd". I en tid där redan över 230 av 290 kommuner signalerar ekonomisk nödläge är inte Sveriges offentliga finanser så starka som vissa försöker påstå. Och alla regioner/landsting förutom ett är i samma situation som kommunerna. Sveriges offentliga finanser är inte så starka som vissa försöker påstå. Och vi vet också att bland annat Försvaret, rättssystemet och Trafikverket är underfinansierat. Och nästa lågkonjunktur har inte dragit igång än...... När inträffar "den svarta svanenläget"? Ingen vet. Helt klart är att det blir ett tufft stålbad som väntar väldigt många människor och organisationer. Och många ekonomer ger uttryck för att 2020 kan bli året då stålbadet kommer att inledas. Jag trodde det skulle komma tidigare. Jag har hittills haft fel. Samtidigt har Sveriges problem att lösa bara ökat och ökat.....
https://www.ekonomifakta.se/fakta/offentlig-ekonomi/statsbudget/statsskulden/
https://www.dn.se/ekonomi/de-svenska-lanens-skuld-656000000000-kronor/
https://kommuninvest.se
https://kommuninvest.se/om-oss/forskning/rapporter/kommunala-laneskulden-2019/10-i-topp-laneskuld-2019/

Vissa lyfter alltid fram att det nästan är ointressant att titta på skulderna eftersom värdet på kommunens tillgångar är väldigt mycket högre. En liten sanning ligger i det tänkandet men långt ifrån tillräckligt ansvarsfullt. Om vi tar Uppsala kommun som ett exempel. Vad tjänar Uppsalaborna på om till exempel alla skolfastigheter och Vatten och Avloppsverksamheten säljs av på marknaden? Vilken glädje har framtida generationers Uppsalabor av att kommunen kortsiktigt skulle kunna sälja av Uppsalahems tillgångar för att finansiera kortsiktig välståndskonsumtion? Nej, det är oansvarigt att inte driva en kommun ekonomiskt hållbart. När ekonomin sköts dåligt kan man till exempel tvingas sälja ett kommunalt energibolag. En försäljning till lågt pris som ger engångsintäkter. Och därefter kan invånarna, som kommunen ska tjäna, under bara några år få fördubblade energikostnader.
https://www.fplus.se/experterna-eniga-sverige-forsvarslost-kraschen-kommer/a/0nzG8E?fbclid=IwAR0GKrqMLszPLO9So3RJ_sMqagmFec3J1PyvgHyxrlO0USHEhmU6tgb757A

Dagens stjärna
Expressens ledare. Regeringen klarar inte av att ta ansvar för en politik som vänder en negativ utveckling. Ingen vet hur länge regeringen vill utreda allt som ständigt ska utredas under lång tid. Samtidigt lärde vi oss med "gymnasielagen" att om regeringen vill kan de agera fort. Tydligen vill man bara agera fort när det är korkat att göra så.


”Finansminister Magdalena Andersson säger nu till DN att delar av Skatteverkets åtgärdslista ska gå i ”snabbspår”. Men trots att det har gått ett år sedan listan skickades, har Finansdepartementet inte ens bestämt vilka förslag som ska snabbutredas ännu.  Om ett år i en skrivbordslåda räknas som snabbspår undrar man vad Andersson jämför med. Det kan inte vara gymnasielagen – som gick från idé till ikraftträdd lag på lite drygt ett halvår. Det säger tyvärr mycket om regeringens prioriteringar.”
https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-inte-stoppa-id-fuskarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar