fredag 27 december 2019

Mångfald för konkurrenskraft

Ett rimligt liberalt EU
När ett land skulle kvala in till att bli en medlem i Europeiska Unionen, EU, var de tvingade att klara en massa inträdeskrav. Bland annat visa att det "riggat" sin byråkrati i linje med de värdegrunder som EU faktiskt har. Brexit och alla turer kring till exempel Ungern och Polen visar att EU inte haft lika bra processer för att hantera situationer då medlemmar avviker från det som krävdes vid inträdet. I ett P1 program jag lyssnade på lyftes bland annat fram att allt är föränderligt och så även det EU liberala projektet. Till exempel lyfte några från Rumänien, tror jag det var, fram att EU i samband med inträdet hade en helt annat förhållningssätt till betydelsen av en kärnfamilj. EUs förändrade syn på familjeperspektiven upplevdes inte alls som positivt i många tidigare östländer. Uppenbarligen gillar de inte heller att EU tvingar sina medlemsländer att ha en väldigt generös migrationspolitik.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1203096?programid=1637

Jag har sagt det förr, jag säger det igen, EUs stora konkurrensfördel är ”smart” mångfald. Tokcentralisering är en oklok väg att gå. Samtidigt behöver EU stärka det gemensamma brottsbekämpande arbetet, försvarssamarbetet, forskningssamarbetet, gemensam miljö- och klimatreglering, yttre gränssamarbetet och handelsavtalssamarbetet. Dessa samarbetsområden räcker gott och väl. EUs stora konkurrenskraft inom handelsområdet är att maximera kraften i mångfald.

Ylva Nilsson, Expressen, lyfter utmaningarna med att EU i allt större utsträckning vill påverka varje medlemsland. Jag delar vikten av att kräva värderingsefterlevnad. Det är dock viktigt att förstå att tolkningarna av dessa värderingar inte är skrivna i sten. Och att skydd för minoriteter kan uppenbart tolkas av vissa länders ledningar som oacceptabla ur deras tänkande runt familjebegrepppet. Helt klart är att vissa EU länder tycker att liberalismen gått för långt och det bidrar säkert till att konservatismen växer sig stark bland många människor som en demokratisk motreaktion.  


"Undra på att denna svaga kommission inte hade auktoritet nog att få Ungern och Polen att följa EU-besluten om flyktingar 2015. Eller auktoritet nog att få EU:s medlemsländer att respektera rättsstaten, pressfrihet och medborgerliga rättigheter. Om den nya EU-kommissionen visar sig lika svag som den gamla så är vi illa ute. För om ingen pressar EU:s huvudstäder att handla så gör de absolut ingenting. Inte ens när EU:s egna territorium utmanas."   
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/europa-maste-ha-en-ledare-som-inte-viker-sig/
Dagens besvikelse
Att väldigt många väljare blev lurade i den svenska valrörelsen 2018. Det är en oacceptabel ordning att partier ger tvärsäkra samarbetslöften i valrörelser som de inte håller. Lena Melin, Aftonbladet, ger en beskrivning av turerna i svensk politik det senaste dryga året.

”Slutsatsen av den märkliga och omvälvande politiska hösten 2018 är att det politiska systemet inte kunde hantera att SD växte. Det fem av åtta partier kunde enas kring var att begränsa partiets formella inflytande till noll. Deras informella makt, som alltså är omfattande, kunde de inte göra något åt. Det ledde i sin tur till att Alliansen sprack, att Sverige fick en svag S-ledd regering byggd på ett budgetsamarbete över blockgränsen och att kartan därmed ritades om.”
https://speletommakten.story.aftonbladet.se/chapter/del5/

Dagens stjärna
Viktor Barth. Dagens riksdagspartier har en dålig förmåga att valla fram tillräckligt kompetenta ledare. Det går inte att tolka förtroendesiffrorna för partiledarna på något annat sätt.

”Partiledarnas förtroendesiffror är bedrövliga – och det är självförvållat. Det är aldrig bra att underskatta väljarnas intelligens.”

”Centerpartiet och Liberalerna gick till val på att byta ut Stefan Löfven och hålla Sverigedemokraterna borta från varje typ av inflytande. Det gick att se från månens baksida att det skulle bli mycket svårt att uppfylla bägge de sakerna, men det hindrade ingen i kampanjen.”


Man ska inte överskatta väljarnas förkunskaper, men heller aldrig underskatta deras intelligens. Förtroende sägs vara svårt att bygga upp och lätt att förlora.”
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/partiledarna-underskattar-valjarnas-intelligens-och-straffas-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar