tisdag 17 december 2019

Utstraffad

Dörren inte öppen
Det är mycket rimligt att svenska invånare, det inkluderar alla som lagligt befinner sig i landet, skyddas från farliga människor och som inte måste välkomnas tillbaka. Någon annan logik är fullständigt rubbad. Personer som kan utvisas och som begått grova brott ska med fördel livstidsutvisas. Människor med rätt att vistas i Sverige ska skyddas mot människor som visat sig vara mycket farliga för andra människor. Och de som kan utvisas ska utvisas på livstid. Patrik Kronqvist, Expressen, resonerar mycket rimligt nedan.

”För det, en annan våldtäkt och för en rad stölder dömdes mannen till fängelse i fem år samt utvisning. Expressens Fredrik Sjöshult avslöjade i helgen att utvisningen till Somalia verkställdes först i somras - över två år efter att mannen släppts ur fängelset. Genom att överklaga utvisningen flera gånger kunde mannen stanna kvar i Sverige i flera år och begå nya brott.”

”På ett djupare plan är det dock fortfarande obegripligt för mig varför den våldtäktsdömde mannen inte har förverkat sin chans att uppehålla sig i Sverige för gott. Det är bara svenska medborgare som har en ovillkorlig rätt att vistas i landet. Det borde inte vara ett orimligt krav på medborgare från andra länder att de ska undvika att begå vålds- och sexualbrott om de vill stanna.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/valdtaktsmannen-borde-aldrig-fa-komma-tillbaka/
Svensk förnekelse och självskadebeteenden måste få ett slut! Gång efter gång är vi många som tydligt vågat ifrågasätta BRÅs sätt att beskriva verkligheten. Det har helt enkelt varit för stor skillnad mellan de trender socialarbetare, Polis och invånare vittnat om i jämförelse med BRÅs rapporter. Inte alla deras rapporter, men för många. Att de nu tycks mycket sannolikt att siffrorna ofta varit ”pimpade” är värdefullt eftersom den verkliga verkligheten verkligen är verklig. Och det är viktigt att vi kan planera för åtgärder utifrån en korrekt verklighetsbild. Det är tveklöst en stor skandal att en myndighet vilseleder sina invånare. Och kritiken mot studien är inte förvånande i ljuset av hur studien av BRÅ beskriver att det fungerat.

”Ett gammalt sovjetiskt skämt lyder: "Pravda är inte bara det ryska ordet för 'sanning', det är också namnet på vår största tidning. Det finns också en tidning med namnet Izvestija, vilket är det ryska ordet för 'information'. Men det finns ingen sanning i Pravda och heller ingen information i Izvestija.” 


”I Sverige förväntar vi oss att information från myndigheter är korrekt information och att sanningen är sanningen. Vi lever inte med övertygelsen att vi egentligen måste läsa mellan raderna eller skapa oss ett system för att förstå varför a egentligen betyder b. Vi utgår från att det som sägs är det som menas och dessutom är sant. Men läser man den nyligen publicerade studien "Går det att lita på Brå: En studie om bias i myndighetsforskning" så undrar man. Studien, författad av Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap, Ossian Grahn, jurist och journalist samt Malin Wieslander, universitetslektor i pedagogik sammanfattar intervjuer med 37 personer som på något sätt är kopplade till Brå.”
”När resultat inte gillades kunde departement och generaldirektör utöva påtryckningar på enskilda anställda. Inte konstigt att det har skapats en märklig kultur på myndigheten. En anställd berättar: "Det är mycket lågt i tak på Brå. Diskussioner och kritisk reflektion är bannlyst".”


”Om ens hälften av det som sägs av de nuvarande och tidigare anställda stämmer så är detta bevis på en genompolitiserad myndighet vars uppdrag inte kan anses utföras på ett ändamålsenligt vis. Myndighetens uppdrag, trots den gedigna kompetens som ändå finns bland de anställda, tycks vara inramat av politiska hänsyn, styrning från justitiedepartementet samt politisk hänsyn som handlar om att tona ned eller publicera på ett sådant sätt att det inte rubbar politiska övertygelser.”
”Det har länge florerat misstankar, inte sällan beskrivna som konspirationsteorier, att Brå undanhåller viktig data för att undvika politiska kontroverser. Det har vanligtvis handlat om statistiken kring invandrares överrepresentation i olika brottskategorier. Dessa misstankar har avfärdats som just konspirationsteorier, överdrifter eller halvlögner baserade på politiska agendor. Men det var inte bara en teori, det tycks alltså stämma det som länge misstänks. För hur ska erfarenheterna från de nuvarande och tidigare anställda bemötas? Som lögner? Överdrifter?”
”Myndighetens uppdrag är att vara konsekvensneutral. Nu har det visat sig att den är allt annat än det. Är det med denna insikt i bagaget som svenskar ska betrakta Brå? Det vill säga: Läs mellan raderna och förstå att a egentligen betyder b.”
https://www.gp.se/ledare/brottsförnekande-rådet-1.21653364?fbclid=IwAR1IwHWszpFT-Bck2AslQeA94rk5RHGt3k0UbYxMEohQiVNPx5nyjNAg8kw
https://www.di.se/ledare/uppgifterna-om-bra-ar-extremt-illavarslande/

Dagens besvikelse
En längre tids inkompetens i förhållningssätt till demokratiskt invalda partier. Visst lever vi i tider där behovet av nya politiska rörelser är stort. Samtidigt är det intressant att ha följt den politiska utvecklingen i Sveriges riksdag sedan 2006. Om samtliga riksdagens partier hade förstått sin roll att respektfullt mot andra partier argumentera för det man tror på, och motargumentera mot det man inte tror på, då hade väljaropinionen sett mycket annorlunda ut. Respektfullt. Och ärligt inför invånarna redogör att man är beredda att kompromissa för att kunna verka i regeringsställning.
https://www.expressen.se/nyheter/s-och-sd-nastan-jamsides-i-kampen-om-storsta-parti/

Dagens stjärnor
Expressens ledare. Självklart ska alla skolors verksamhetsresultat vara offentligt tillgängliga. Skolverksamheter är skattefinansierade och jämförelser är viktiga för att ständigt stimulera till förbättringar.
https://www.expressen.se/ledare/absurt-att-hemlighalla-friskolornas-resultat/

Dan Katz, Magnus Lindwall  och Robin Fondberg. Ja, det slösas mycket skattepengar inom den offentliga förvaltningen. Slöseriet måste bekämpas bättre.
https://www.expressen.se/debatt/din-skatt-har-slosats-pa-ovetenskaplig-smorja/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR1gjScAgRilWroKy2KG5ZXip2tVZN7Ymf8ul2rHURyldeYbQ-vFejRpxYc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar