söndag 22 december 2019

Nya grupperingar

Allt annat lika
Dagens riksdagspartier kommer inte att bidra till en vitalisering av vår demokrati. Som så ofta är de som befinner sig i ett system sällan tillräckligt intresserade av att förändra det. För att vår demokrati ska vitaliseras och stärkas krävs nya politiska rörelser som attraherar många invånare. Och nya politiska krafter som också erbjuder tydliga demokratiska vitaliseringsförslag. Utvecklingspartiet Demokraterna är en sådan ny politisk kraft.

Om vi leker med tanken att dagens partier i Sveriges riksdag överlever i valet 2022 är det lätt att inse att vi har fått en ”intressant” och komplex demokratisk situation med två nya ”block”. Ett block med Vänsterpartiet som stödparti till Socialdemokrater, Centerpartister och Miljöpartister och ett block med Sverigedemokrater som stödparti till Moderater, kristdemokrater och Liberaler. I det sannolika scenariet är det min bedömning att Sverige under en längre tid fortsätter att ha det politiskt rörigt och att det blir blocket med SD som stödparti som försöker ratta på Rosenbad. Det vill säga så det hade kunnat bli redan 2018 om inte framförallt Centerpartiet gjorde som de gjorde. För mig är det helt klart att Sveriges framtid är onödigt dyster om V och MP får fortsätta att påverka regeringsmakten. Tack vare Centerpartiets agerande kan förhoppningsvis MPs helt oacceptabelt oproportionella inflytande över politiken i Sverige brytas. I samband med nästa val kommer inte Moderaterna längre bry sig om att försöka räkna in Centerpartiet i ett regeringsunderlag. Det är nästan en komisk utveckling med tanke på den retorik mot Socialdemokraterna Centerpartiets partiledning ägnade sig åt i valrörelsen 2018. Så går det när ledningar saknar förmåga till strategiskt konsekvenstänkande.

Anna Dahlberg, Expressen, är för ”svart/vit” i nedan ledarartikel. Lösningen för västvärldens demokratier, inklusive i Sverige, är att spelsystemet åter förändras. Förhoppningsvis fredligt. Personligen tror jag nya ”fläckfria” seriösa partier bär på lösningarna. Och att valsystemet anpassas så att länder och kommuner lättare kan ledas. Personval och mer av ”Winner take it all” kan hjälpa. Dagens partier kommer dock inte hjälpa till. Förändringen måste komma från nya krafter som får folkets mandat att ändra vår konstitution så att våra demokratiska samhällen mer ansvarsfullt kan styras. Att Dahlberg tycker att en opposition, som anser att de som styr saknar legitimitet, ska låta bli att använda de ”vapen” de har är olikt henne. Även hon börjar uppenbarligen tröttna på svensk demokratisk röra. Och hon är väl åter igen besviken över att inte M och S tar gemensamt krisansvar för Sverige. Det ser ut att fortsätta att vara rörigt och inkompetent i Sveriges riksdag under lång tid. SD och L ser allt mer ut att bli nyckelspelarna vid nästa försök till regeringsbildning.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nejsagandets-triumf-borde-bekymra-oss-alla/

Hakelius senaste reflektioner är i sammanhanget viktiga. Liberalt inriktade i maktställning visar sig vara lika usla maktförlorare som alla andra.
”Om demokrati betyder att bara vissa måste acceptera att förlora, är demokratin tom.”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/demokratin-ar-tom-om-vi-inte-star-ut-med-att-forlora/
I den bästa av världar klarar politiken av att bidra till att våra äldsta invånare har det tryggt och bra samtidigt som vi lyckas investera klokt i utbildningssektorn och näringslivsinfrastruktur så att våra barns framtid blir positiv. Hur svårt ska det vara? Uppenbarligen är det svårt i dagens västländer.

Dagens besvikelser
Partier som inte tydligt redogör för hur de anser att våra viktigaste problem att lösa ska lösas. Istället för politisk sandlåda om vilka som inte kan tala med varandra, eller fina ord på allt för hög nivå, behövs tydliga sakdebatter om olika förslag på hur problem kan lösas. Jag tror inte alls Socialdemokraterna har en smart långsiktig plan. Jag tror de gått strategiskt helt fel på grund av kortsiktiga maktambitioner. Min besvikelse är inte att S försvagas utan att kortsiktigt maktspel och oförmåga till konsekvenstänkande bland många partier skadar svensk utveckling.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/ar-lofven-masochist-nej-han-ar-bara-langsiktig-30724

Partiers oförmåga till konsekvenstänkande. Jag förstår det kortsiktigt egoistiska intresset av att försöka befolka upp avbefolkningsorter med invandrare. Det är dock inga hållbara lösningar när arbetsmöjligheterna är mycket små och förmågan att integrera mycket lågutbildade, och människor från en mycket annorlunda kultur, är dålig. Konsekvenserna blir fortsatt avbefolkning till storstäderna och/eller enorma bidrag till allt större kriskommuner.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/nu-tvingas-hon-skara-i-varden-som-raddade-henne-30732

Dagens stjärnor
Expressens ledare. Expressens ledarredaktion har en liberal inriktning. Att de förstår det ohållbara, och orättvisa, i dagens skattesystem är bra. Jag träffade en reporter igår som pratade om att det väl var lämpligt med högre löneskatter då den disponibla inkomsten ökat rejält för en tvåpersoners familj de senaste 20 åren, samt för att behoven inom skola, sjukvård etc ökat kraftigt. Nej. Basskatterna är redan mycket höga och vi ska kunna förvänta oss god utbildning, omsorg, vård och infrastruktur för alla dessa skatteintäkter som kommuner, regioner och staten drar in. Skillnaden mellan kapitalbeskattning och lönbeskattning är både orättvis och osund. Vi får se vad som händer. Helt klart är att Sveriges räntepolitik på många sätt styrs av vad som händer i vår omvärld. Även om det nu förefaller osannolikt att räntorna höjs till säg 3% kan det inom 10 år vara ett faktum. Särskilt för högbelånade stadsbor innebär det att stora delar av den disponibla löneökningen äts upp av ökade räntekostnader. Hur tycker du att skattesystemet ska förändras? Viktigast av allt för de offentliga intäkterna och kostnaderna är att öka andelen av befolkningen som lever på eget intjänade pengar och att få bort allt slöseri.

”Sverige behöver en skattereform som bland annat rättar till obalansen mellan hårt beskattade arbetsinkomster och lågt beskattade kapitalinkomster. Inte minst när det gäller egendomsskatterna sticker vårt land ut med slopad förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt samt avskaffad statlig fastighetskatt.”
https://www.expressen.se/ledare/s-skuggboxas-bara-mot-ojamlikheten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar