torsdag 26 december 2019

Lärdomar från förr

Glöm inte backspegeln
Precis som vi lärt oss vid bilkörning är det viktigt att hela tiden ha bra koll i backspeglarna för att vägen framåt ska bli lyckad. Trots det upprepas ständigt dumheter på grund av maktens oförmåga att balansera makten klokt, och på grund av girighet. Den ständiga kampen mellan gott och ont som spelar en stor roll även under julens berättelser. Det som särskilt intresserar mig är hur länge den expansiva penningpolitiken kan pågå, och vad som händer när den är slut. Eftersom att alla länder gör samma sak parallellt.... Nya möjligheter öppnar sig då om man klarar av att stå kvar med båda fötterna på jorden. Det är i kristider som de stora förändringarna sker. Det är ofta i anslutning till dem som människan tagit stora utvecklingssteg. Kriser med jämna mellanrum är med andra ord positiva. När man är mitt i dem är det dock svårt att hålla med om.
https://www.nationalekonomi.se/filer/pdf/21-8-os.pdf

Karin Pihl, GP, tycker till lite om Sveriges framtida energiförsörjning. En sak är helt säker, historiskt har energiförsörjning alltid spelat huvudrollen i människans utveckling. Den som säkrat energiförsörjningen har också säkrat ett högt välstånd för sin tid.

”Men förnybara energikällor? Ska vi inte satsa på dem? Sol, vind och vatten är en Ted Gärdestadlåt, inte ett recept för att hålla Sverige varmt i februari. Sol och vind är bra som komplement, men fungerar inte som bas i elförsörjningen. När det blåser mycket och solen gassar blir det överproduktion, och när vinden står stilla och det är mörkt dygnet runt blir det i stället brist.”
https://www.gp.se/ledare/kallt-mörkt-och-tyst-i-framtidens-sverige-1.21875620

Håkan Boström, GP, kan ge dig som bryr dig om att försöka förstå vad som väntar historiska perspektiv på vår nutid. Glöm inte att vi människor är människor och att vi biologiskt är samma människa som för till exempel 100.000 år sedan.

Idag talas det mycket mindre om 1920-talet än om 1930-talet trots att parallellerna som kan dras till vår tid är betydligt fler till det förstnämnda decenniet. 1920-talet var ett oroligt årtionde. Det hänger samman just med att moderniseringen och industrialismen på allvar började omforma samhället i både USA och Europa. Ingen kunde längre undgå förändringarna.

Arbetarrörelsen hade redan några decennier på nacken. Men det är nu, med ryska revolutionen och krigets omvälvningar i ryggen, den stiger fram som en politisk kraft att räkna med – dock utan att vara tillräckligt stark för att dominera det politiska fältet. I många länder sker som en följd ett paradigmskifte där den tidigare motsättningen mellan liberaler och konservativa ersätts av en motsättning mellan socialister och borgerliga.

Liksom arbetarrörelsens historiska frammarsch hade djupa strukturella orsaker har högerpopulismen inte uppstått ur intet. Ny teknik som Internet och sociala medier har varit en nödvändig förutsättning, men knappast en tillräcklig. Man kan inte förstå vad som händer utan att ta hänsyn till den vidgande klyftan mellan stora delar av befolkningens prioriteringar och de styrandes – utan detta demokratiska underskott hade missnöjet kanaliserats via de etablerade partierna. Globaliseringen, i form minskad nationell beslutsmakt, digitalisering och internationell migration är en bakomliggande drivkraft.

Därför är det analytiskt mer fruktbart att jämföra dagens högerpopulism med socialdemokratins genomslag för hundra år sedan. För vad vi ser är en ny politisk kraft som bärs fram av strukturella samhällsförändringar och skakar om det etablerade partisystemet.

Som statsvetaren Jan-Werner Müller framhävt bör dagens populism ses som en reaktion mot teknokratin och den offentliga tjänstemannaklassen. Det finns delvis fog för en sådan kritik. Men den romantiska föreställningen att samhällen kan klara sig utan byråkratier eller eliter, också det en kär slogan i tidiga socialistiska kretsar, är förstås förljugen och direkt farlig. Men att avfärda all etablissemangskritik med att alternativet leder till ”Tyskland på 1930-talet” är inte mindre förljuget.

Att använda historien som utopi, dystopi eller ett förenklat slagträ i dagspolitiken är på så sätt motsatsen till historisk insikt.
https://www.gp.se/ledare/tjugotalets-återkomst-1.21486314

På Netflix finns bland annat en film om Vietnamnkriget. Bland annat med Meryl Streep och Tom Hanks. Där kan du som bryr dig lära dig om hur verkligheter är relativa. Och att makten i alla tider försökt skapa en verklighet så som de önskar den. Som vanligt i blodiga konflikter offras vanliga människors liv i liknande syniska konflikter och politiskt spel. Och ofta skriver vinnarna historien. Fredrik Sixtensson, GP, beskriver i nedan artikel väl hur maktens kommunikation ofta manipulerar din hjärna för att skapa den bild de önskar skapa. Det är långt ifrån alltid en korrekt verklighetsbild.

”Sanningen är relativ. Åtminstone så till vida att påståenden alltid måste relateras till en förförståelse för att vara begripliga. Om två parter i ett samtal har olika förförståelse kan även det korrekta i någon mening bli falskt.”
https://www.gp.se/ledare/ge-medborgarna-fakta-utan-krusiduller-1.21670173
Dagens besvikelse
Alex Schulman. Han tillhör i allra högsta grad de fina ”PK människorna” som har en stor skuld till att Sverige fortfarande inte tillräckligt konstruktivt löser växande problem. Allt för många som lever i sin priviligierade ”bubbeltillvaro” gör stor samhällsskada i vårt unika samhälle. I Uppsala och i många andra delar av Sverige. De som framförallt får betala priset är våra socioekonomiskt svaga invånare. Jag önskade i julklapp att alla ökade sociala problem och kostnader som dessa ”fina” människor skapat landar i deras knä! De borde själva få ta hela ansvaret för sin stora ansvarslöshet. Vad kan vi lära av detta? Bland annat att många inom ”bubbeleliten” demokratiskt måste matchas mycket hårdare av det samlade folkets betydligt bättre klokhet. Det är bra att vi har sociala medier. Det ger folket en ordentlig chans att påverka opinioner.
https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/ulf-kristersson-ljuger-utan-tvekan-det-bara-
passerar/

Dagens stjärna
Lotta Gröning. Ja, riksdagens gammelpartier har tveklöst visat sin oförmåga att skyndsamt ta i allvarliga och tydligt växande samhällsproblem. Och de har länge visat sin oförmåga att respektfullt och konstruktivt förhålla sig till alla andra partier som invånarna röstat in i demokratiska församlingar. Personligen har jag mycket tydligt, i många år, ingen skuld till detta stora demokratiska misslyckande. Så länge jag har äran att företräda invånarnas bästa kommer jag aldrig att av politiskt korrekta, PK, skäl undvika att se växande problem. Och jag kommer alltid konstruktivt bidra till  ”vägval” som löser problem. Jag kommer också att göra så gott jag kan för att bidra till att möjligheter förstärks. Människans historia är full av exempel på oförmåga att i tid lösa problem. Den oförmågan brukar bli dyr.

”Vi fick då en åsiktskorridor, politiker och medier i gemenskap. Vi var överens, vissa saker talade vi inte om. Den tiden är tack och lov borta nu, nu granskar medier och politiker kallar till samtal om det som betecknas som ett av Sveriges största samhällsproblem.Men frågan återstår: Varför ville vi inte se och varför kunde kriminaliteten gräva sig in i välfärdsstaten, ta över hela stadsdelar och se till att polis och räddningstjänst fick problem att ta sig dit?”

”Min tes är att regeringen och de andra sex partierna hade så fullt upp med att bekämpa SD och rasismen att de blundade för den katastrof som kriminaliteten och gängbrottligheten nu har skapat. De ville helt enkelt inte se den verkligheten.”
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/de-hade-sa-fullt-upp-med-sd-att-de-blundade-for-katastrofen/?fbclid=IwAR0lNmSIQhHBnQhx3jFtfWezLqitCbg4H76CXa1KjW_4YY4n3aNo_zCk62c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar