måndag 8 oktober 2018

Den mäktiga draken

Inte längre ett underutvecklat land
Det är helt otroligt att nära, av och till, fått följa utvecklingen i Kina de senaste 25 åren. I praktiken från ett underutvecklat land till ett land som i allt större utsträckning matchar USA som supermakt.
Bifogad dokumentär är intressant och talar sitt tydliga språk om vilken kraft Kina redan är och om deras ambitioner framåt. Det är intressant hur snabbt kortsiktiga egenintressen i västvärlden också bidragit till ”drakens” vaknande. En drake som kollektivt minns historiska upplevda oförrätter.
https://www.svtplay.se/video/19525952/varlden-enligt-xi?cmpid=del:fb:10-07-2018:varlden-enligt-xi:pla:lp-app

Kina bär på en mäktig historia. Jag kan rekommendera att du läser på om du inte redan känner till det. I ett stort land, med snart 1,4 miljarder invånare,  finns också massor av kreativa och företagsamma invånare. En kraft som talar för att deras inflytande bara kommer att öka under överblickbar tid. Kinas större städer är också mer moderna än i något annat land. Även det kommer att förstärks deras utvecklingskraft eftersom stora städer i allt större utsträckning tar ledarroller som tidigare länder axlat.

Bra att det ordnas en Kinadag i Uppsala denna vecka. Det är viktigt att Uppsalabor och andra svenskar lär sig mycket mer om det kinesiska folket
http://www.ncsf.io/uppsala/
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/kina
Xi Jinping leder ett land med snart 1,4 miljarder invånare. Alla som rest runt på vår jord vet att det finns tidigare kineser runt om i världen. Över 90% av kineserna klassas tillhöra en folkgrupp. 10% motsvarar 140.000.000 människor som klassas som någon annan folkgrupp. Den kinesiska kulturen är fortfarande starkt präglad av konfusiansk filosofi och Maos läror. Det är något helt annat än det kortsiktigt tänkande anglosaxiska och liberala. Det liberala betraktas som allt för instabilt och konfliktskapande. Inte minst betraktas det av många kineser som för egennyttigt inriktat som samhällssystem. Och många kineser innebär väldigt många människor. Oavsett vad västvärldens icke nationalistiska människor tycker är Kina åter en mycket mäktig nation. Idag, vilket är nytt, har de också ambitionen att balansera USAs och Europas inflytande även i andra länder än sina egna. Hur skulle du leda ett folk på 1,4 miljarder människor? Hur kraftfull är den Konfusianska filosofin i vår tid? De av oss som blir 10 år äldre än idag lär i stor utsträckning lära oss allt mer om den nya världsordning som redan är ett faktum. Ett land som tar öar och snabbt bygger om dem till moderna militärbaser i Sydkinesiska havet, utan att USA vågar ingripa, är defacto redan en balanserande militär makt mot USA.
https://www.expressen.se/ledare/stoppa-kinas-planer-pa-att-utradera-ett-folk/

Dagens kalkoner
De som brände ner Gottsundaskolan. Många elever och lärare har drabbats hårt. Människoliv utsattes för fara. Värden för 100-tals miljoner kronor har förstörts. Usch! En längre tids misslyckad inkluderingspolitik får allt högre kostnader. Det fortsatta vänsterstyret av Uppsala bär inte på lösningar som kraftigt minskar den sociala klyvning av vårt samhälle.
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/unt-tv-har-sammanfattas-branden-5101114.aspx

De som ägnar sig åt dubbelmoral. Jag tycker fortfarande att de politiska lösningarna ska ske mellan partier som inte inkluderar Fi, V och SD.
http://mobil.folkbladet.se/opinion/da-var-sd-inte-nagot-problem-om5498133.aspx

Dagens stjärna
Pär Granstedt. Ja, det är mycket av SDs sakpolitik som gör att de inte är intressanta att samarbeta med.
https://www.expressen.se/debatt/sds-idiotstopp-gor-hela-sverige-fattigare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar