måndag 29 oktober 2018

Extraval

Hur tänker du rösta?
Det går trögt för riksdagens talman. Vad ska en ny runda leda till när alla tycks stå stilla, och många tycks gilla ultimativa förhandlingssätt. Jag gillar inte ultimativa förhandlingssätt.

Det är mycket få partier som önskar, och orkar med, ett extraval. Och varför skulle resultatet bli så annorlunda? Kanske sitter MP säkrare nu när Fridolin ska pensioneras. Men alla riksdagsledamöter som med små marginaler kom in är sannolikt mycket stridslystna för att försvara sin plats, de vill inte ha något extraval. Fortsätter riksdagens partier att stå stilla i förhållande till varandra blir det till sist extraval. Jag tror att det i så fall äger rum 23-26 maj 2019. Då är det ändå Europaparlamentsval. Det är kanske bra då röstdeltagandet sannolikt ökar ordentligt i det viktiga valet till Europaparlamentet. Med tanke på att runt 70% av det riksdagen ägnar sig åt är anpassningar och införande av EU direktiv till svensk lagstiftning. Och med tanke på att EU har stora existentiella problem när BREXIT snart inträffar och allt fler EU-länder blir allt mer nationalistiska. Senast i raden att tydligt markera den nationalistiska inriktningen är ”Italien först”. Sverige är politiskt oroligt och polariserat. Vi är inte ensamma, det är så inom hela västvärlden. Det är en klen tröst men ett faktum. Så hur tänker du rösta i EU valet och i ett eventuellt svenskt extraval? Blir ”Sverige först” avgörande för dig? Värderingsfrågor? Eller konkreta sakpolitiska frågor som direkt påverkar vår vardag?
https://www.expressen.se/ledare/borsta-bort-kaksmulorna-och-satt-sprutt-norlen/
Jag undrar jag hur talmannen lägger upp sitt arbete? Och hur sonderar den partiledare möjligheten att bilda en regering när så många målat in sig i hörn? Du som följer min blogg vet att jag gång efter gång föreslagit sakpolitiska konferenser till Löfvén för att försöka hitta bra vägar framåt som stöttas av en majoritet. Talmannen har väl tagit fram en ”reformlathund” som han ger till varje partiledare som får försöka bilda regering? En regering som bara sitter vid makten utan att genomföra nödvändiga reformer är värdelös för oss invånare. Med hjälp av ”reformlathunden” borde det bli enklare att se vilka som är lämpliga att leda tillsammans. Vi pratar om sakpolitik, inget annat. Rubriker till ”reformlathunden”? Migrationspolitik, försvarspolitik, rättssystemspolitik, sjukvårdspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU-politik räcker bra. Bland dem som ligger närmast varandra sakpolitiskt borde svaren till ny regering finnas. Vi är påväg mot lågkonjunktur, vi behöver reformkraft.

Dagens kalkon
Vänstern. De tillhör de politiska krafter som driver en politik som leder befolkningen mot tillbakagång, enfald och historiskt förtryck. Att de i Tyskland nu tycks inse att konsekvenserna av en ohållbar migrationspolitik kräver förändring är inte en ursäkt. Om de varit ett ansvarsfullt parti hade de insett det för länge sedan. Klokt ledarskap är att i tid inse behov av reformer och tidigt driva på för att förändringarna ska bli verklighet. Inte att ändra sig först när ett kraftigt misslyckade blir uppenbart för även för den störste förnekaren.
http://www.gp.se/ledare/cwejman-vänstern-i-tyskland-gör-helomvändning-i-migrationsfrågan-1.10192904

Dagens stjärnor
Sirius fotboll! Igår är det min uppfattning att de säkrade fortsatt Allsvenskt spel 2019. Så kul och så bra för Uppsala.
https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar