tisdag 16 oktober 2018

Slöseri

Ditt och mitt fel
Varför sköts vårt gemensamma, det offentliga, inte bättre? Varför var inte ekonomiska frågor viktigare än vad de var i valen 2018? Nästan alla vuxna människor vet att vi kraftigt begränsas av vårat ekonomiska utrymme. Utan ekonomiska muskler begränsas våra personliga möjligheter att leva det liv vi önskar. Samma logik gäller för ett samhälle. Bara ett väl fungerande och konkurrenskraftigt samhälle har råd att erbjuda sina invånare till exempel skolgång för alla, omsorg och vård till alla behövande och så vidare. När väljarna röstar fram slösaktiga och ekonomiskt oansvariga partier att leda till exempel en kommun drabbar det även dem som röstat klokare. Precis som för oss enskilt går det inte att komma ifrån effekterna av en dåligt skött ekonomi. De effekterna blir tveklöst sämre skolgång för våra elever, långa köer och dålig kvalitet inom omsorg och vård, dålig kvalitet på viktig infrastruktur och allt mindre utrymme för stöd till idrott och kulturverksamheter.

På gårdagens första kommunfullmäktige valdes S, MP, L med stöd av V att leda Uppsala kommun. Nu kan inte ens lokala medier trovärdigt fortsätta att köpa minoritetsstyrets försök att framstå som ”mittenstyre”. V+S+MP och MP är ett vänsterstyre och ska betecknas för vad de är. Det blir tuffa tider som väntar för oss Uppsalabor. Socialdemokraterna har en partikultur som försöker ta ansvar inom ekonomiska ramar, så är det. Eftersom vi nu har ett minoritetsstyre där Liberalerna ingår med starkt stöd av Vänsterpartiet är sannolikheten att kommunens ekonomi kommer att äventyras hög. Håll i hatten kära Uppsalabor. Slöseriet av skattemedel blir sannolikt omfattande när krafter som inte fokuserar på konkurrenskraft, kvalitet och effektivitet får styra. Exemplen på slarv och bristande ekonomiskt ansvarstagande är många. Bifogad artikel beskriver några exempel.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/uselt-att-kommuner-bortforklarar-slarv-24295
Dagens kalkoner
Stefan Löfvén. En historiskt avsatt statsminister är inte bärare av det som krävs för att leda det svåra och nödvändiga reformarbete Sverige måste påbörja skyndsamt. Sverige tappar redan fort konkurrenskraft, kvaliteten inom omsorg och vård är redan oacceptabel och till exempel landets spårinfrastruktur har stora kvalitetsbrister.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/fragorna-som-ar-aktuella-i-dagens-talmansrunda/

Traditionella partier som inte politiskt tar väljarnas oro på största allvar.
”Men de senaste åren har partiet förändrats. I stället för att, som tidigare, fokusera på investeringar i utbildning, forskning och teknik har CSU valt att porträttera sig själva som fiskala förvaltare. Vem vill rösta på en revisor?”

”Bayern tog emot lejonparten av flyktingarna som kom till Tyskland under krisen 2015, och trots att delstaten har lyckats relativt väl med att integrera de nyanlända har migrationsfrågan blivit infekterad.”

Lärdomen av Bayerns delstatsval fångas bäst i ett tyskt ordspråk: Den som jagar två harar på en gång, kommer inte att fånga någon.”

Dagens stjärnor
Centerpartiet i Uppsalas nya kommunfullmäktigeledamöter som gjorde en lysande första insats i sitt första hedersamma uppdrag. Det blev som vanligt ett mycket längre möte än nödvändigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar