onsdag 3 oktober 2018

Företagandet grunden för vårt välstånd

En bedrift att misslyckas
Det är företagandet som lägger basen till vårt välstånd. I ljuset av det är det minst sagt besvärande att Uppsala rankas bland de sämsta i Sverige vad avser näringslivsvänlig kommun. Vad gäller service till företagare är Uppsalas företagare våldsamt besvikna och rankar kommunen som den sämsta i Sverige. Personligen tycker jag att det är den viktigaste indikatorn på en politisk ledning som vare sig bryr sig eller förstår hur man kan ändra detta mycket oacceptabla tillstånd. Förutom okunskapen om vad som krävs för att bryta utvecklingen är attityden från dem som i majoritet leder Uppsala idag, och snart i minoritet, usel. Även det framgår tydligt när företagarna tycker till. Det är ett stort misstag att inte ta näringslivsfrågorna på största allvar. Att förlita sig på två fantastiska universitet, närheten till Arlanda och Stockholm är en oklok väg att vandra. Ett lysande exempel på kommunens företagarfientlighet, och brist på invånarrespekt, är hur trafiken störs och utformas. De senaste dagarna har debatten förts om området Boländerna. Istället för att konstruktivt ta i problemen har vissa svarat ”ta cykel eller kollektivtrafik”. Inte undra på att rankingresultaten blir som de blir. 

Svenskt näringsliv har återigen genomfört en del av sin ranking av kommunernas förmåga att bidra till ett näringslivspositivt samhälle. Uppsala är fortsatt rankade uselt. Det är inte längre en bedrift att förbättras marginellt eftersom rankingen är så beklaglig. Den här gången blev rankingen 199 av 290 kommuner. Visserligen en förbättring med 14 placeringar men det är pinsamt att inte klara av att minst ta Uppsala till en plats bland landets topp 30 kommuner.
Särskilt besvärande är;
Service till företagande, en usel plats 276 av 290 kommuner.
Tillämpning av lagar och regler, en usel plats 262 av 290 kommuner. Jämlikheten och rättvisan ifrågasätts med andra ord av våra företagare och det är mycket allvarligt. När tilliten till det offentliga starkt rubbas går samhällsklimatet i fel riktning.
Tjänstemännens attityd, en usel 265e plats av 290 kommuner. Den blir självklart inte bättre när det stora flertalet ledande politiker inte föregår med gott exempel. Och attityden kopplat till trafikfrågor bekräftar att rankingen speglar verkligheten. Ansvaret ligger på ansvariga politiker. Det är idag främst miljöpartister som ingått i en majoritet med vänsterpartister och socialdemokrater. Snart är det återigen miljöpartister (som halverade sitt väljarstöd i valet 2018) som i minoritet ska försöka leda Uppsala ansvarsfullt tillsammans med Socialdemokraterna och tidigare Folkpartiet. En minoritet som lutar sig mot Vänstern och Fi. Ja, ja mycket floskler kommer vi sannolikt få höra men någon reell kortsiktig förmåga att ordentligt förbättra näringslivsklimatet kommer vi inte att få uppleva. Kompetensen saknas för att framgångsrikt leda det förbättringsarbetet.
Konkurrens med näringslivet, en usel 266 av 290 kommuner. Det är korkat att kommunen konkurrera med leverantörer på marknader som erbjuder omfattande konkurrens. Kommunen ska hålla sig till sitt kärnuppdrag och fokusera på kvalitet och långsiktig hållbarhet. 
https://www.foretagsklimat.se/uppsala/ranking
Tänk att det inte är en självklarhet att säkerställa att myndighetsutövandet upplevs som rättvist. Och tänka att det inte är självklart att säkerställa en professionell servicekultur som hjälper istället för att hindra våra företagares viktiga utveckling.

Dagens kalkon
Naiva politiker och flata tjänstemän. Om det som står i bifogad artikel stämmer är det helt galet. Tillit i all ära men något liknande detta ska inte vara möjligt i Sverige. Även vi som står upp för privata alternativ bland utförare av tjänster inom välfärdens kärna får säga stopp om inte grundläggande kvalitet kan säkras och om inte den svenska värdegrunde efterlevs.
https://www.expressen.se/ledare/is-rekryterare-driver-friskola-vem-ar-forvanad/

Dagens stjärnor
Anders Wallin. Det är alltid imponerande med människor som axlar svåra och krävande uppdrag som i princip är ideella. Idrotten fyller många viktiga funktioner i vårt samhälle.
http://mobil.unt.se/sport/sa-ska-uppsala-fa-ordning-pa-ekonomin-5094891.aspx

Ola Källenius. Imponerande att en svensk lyckats bli ledare för ett stort och anrikt tyskt bolag.
https://www.autoexpress.co.uk/car-news/104769/daimler-chairman-dieter-zetsche-to-stand-down-in-2019?amp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar