Det är tveklöst så att de nationalistiska vindarna blåser runt om på vår jord. Det är verkligheten, även i allt fler delar av Europa. Många mediatyckare och liberalt orienterade politiker tycks sakna insikt om kraften i dessa vindar. Vinden kommer inte längre bara från öst, utan även från väst. Susanna Birgerssons bifogade oro om att hela EU snart kan ha en stor protektionistisk majoritet är viktigt att ta på största allvar. Valet i Tysklands delstat Preussen talar sitt tydliga språk. Stora delar av Europas befolkning är missnöjda. Det är hög tid att inse det om det inte ska spåra ur ordentligt i nästa globala lågkonjunktur.
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/vad-skulle-bildt-saga-om-populisterna-tar-over-eu/
Aldrig tidigare har möjligheterna att övervaka oss enskilda människor varit så kraftfulla som idag. Även om vi är många som störs av hur spårbart allt är även i våra liberala samhällen är det inget jämfört med hur verkligheten är i många andra delar av världen. När kontanterna är avvecklade är verkligheten nästan till 100% spårbar. Är det ett problem? Vad tror du om du studerar vår mänskliga historia ordentligt. Politik i en demokrati handlar om att människor vågar tycka som de tycker, oavsett hur dumt just du och jag tycker att någon tycker. När demokratin inte längre är given och totalitära krafter växer sig starka brukar de också kraftfullt försvara sin maktposition. Ett kraftfullt försvar som inte handlar om argument utan genom trakasserier och våld för att få sin egen vilja igenom. Håll med om att den fantastiska teknik vi idag har också är skrämmande om den används på ett demokratiskt förkastligt sätt.
https://www.nyteknik.se/kronikor/kina-ar-pa-vag-mot-det-perfekta-overvakningssamhallet-6891158
I Sverige ger Anna Dahlberg, ledarskribent i Expressen, en mycket läsvärd reflektion över hur den svenska ”mesigheten” fått ett högt pris i en ny tid. Så högt att den i sig bidrar till allt fler önskemål om mer auktoritära ledningar. I Uppsala är jag stolt över att Centerpartiet ”tar konflikten när det inte fungerar”.
”Hur hamnade vi här? En omständighet som inte går att blunda för är att problemen tycks vara mest akuta i utanförskapsområden. Det öppnar för två möjliga förklaringar. En skulle kunna vara att olika former av normbrytande beteende - i synnerhet bland pojkar och unga män - är en reaktion på själva segregationen.”
”Man känner sig bortvald och svarar med att gå i klinch med majoritetssamhället. Ambulansen eller lokalbussen får symbolisera samhället och blir måltavlan för vreden. Att konsekvenserna främst drabbar de boende i området har ingen betydelse.”
”Det riktar sökljuset mot det svenska förhållningssättet till auktoritet. Alltsedan 68-vågen har det funnits starka anti-auktoritära strömningar i samhället. Mycket som har följt i spåren av du-reformen har givetvis varit välkommet. Men strävan efter att riva alla hierarkier har en uppenbar baksida. Lärare blir mentorer, föräldrar blir kompisar, chefer blir lagledare. Roller och ramar suddas ut, och därmed även ansvarsutkrävandet.”
”Dialog, samverkan och inkludering låter bra och är ofta eftersträvansvärt. Men vem ska ta konflikten när det inte fungerar?”
Dagens kalkon
Människor som använder hot och våld för att försöka påverka olika beslut.
https://www.expressen.se/nyheter/gisslandrama-pa-tagstation-i-tyskland-/
Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Ja, vi behöver många rakryggade pragmatiker inom kommunen.
”I den utdragna röran efter valet saknar jag en sådan politiker. Nils Edén växte upp med det gamla politiska systemet med majoritetsval, som 1908 ersattes med det proportionella systemet med listval. Listorna gav partierna långt större makt över kandidaterna än de tidigare hade haft. Edéns företrädare Karl Staaff drev igenom att hugade liberaler måste svära på partiets valprogram för att få stöd.”
”Det är sorgligt att politiken dekat ner sig så till den grad att en partiledare som sätter principerna före partiets överlevnad numera är otänkbar.”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/sokes-en-statsman-som-satter-principer-fore-parti/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar