tisdag 23 oktober 2018

Effektivare infrastrukturprojekt

Pinsamma byggtider
I Uppsala har vi haft, och har vi, gott om infrastrukturprojekt som ställer till omfattande problem för näringsidkare. Det är självklart oundvikligt när nödvändiga och till och med önskvärda förändringar ska genomföras. Det är dock mycket rimligt att dessa förändringar kan skötas på ett så effektivt och respektfullt sätt som möjligt mot de näringsidkare och invånare som direkt berörs. Inte minst Uppsala kommun måste bli betydligt bättre på att genomföra infrastrukturprojekt mer respektfullt. Det inkluderar att säkerställa att tiderna för infrastrukturprojekt kortas betydligt i förhållande till hur det varit hittills. Det går och det går att göra utan att kvaliteten försämras. Nedan beskrivning av konsekvenserna för viktiga näringsidkare i Göteborg är applicerbar även i Uppsala.

"För restauranger och krogar är stora flöden av människor oumbärliga. Syns du inte så finns du inte. Passerar människor inte naturligt platsen krävs något extraordinärt för att få folk att komma dit. Krogbranschen är svår men kommer för vissa att bli betydligt värre framöver."

"Liknande exempel på restauranger och krogar i centrala Göteborg som får det tufft de kommande åren lär dugga tätt. Hasseblads på Östra Hamngatan hör till dessa. På grund av västlänksbygget är nu restaurangen granne med ett stort shackt till 2021. Men vi vet ju hur det är med slutdatum i den här staden."

"Stat och kommun har en nivå av makt som, fel hanterad, kan leda till enorma skador för tredje part. Att tabba sig med en upphandling eller inte ställa rätt krav kan - som vi nu blivit varse - innebära att verksamheter lider förluster. Lägg därtill en trafiksituation som i Göteborg börjar nå någon sorts kokpunkt och vem som helst kan lista ut att affäreena i centrum riskerar att gå en tuff tid till mötes."
http://www.gp.se/ledare/cwejman-staden-har-ett-ansvar-f%C3%B6r-n%C3%A4ringsidkare-som-kommer-i-kl%C3%A4m-1.10088210
Dagens kalkon
De som inte har förstått att många viktiga yrkesgrupper idag mår dåligt på grund av en orimlig arbetsmiljö. Vi behöver stötta alla dessa viktiga människor genom att ge dem mer egenmakt och smartare arbetssätt för att lösa sina uppdrag. De vet själva hur det bäst kan göras.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sjukskoterskor-sager-inte-upp-sig-pa-grund-av-lonen-24281

Dagens stjärna
Paulina Neudinger. Hennes stora erkännande för Åke Ortmarks kvalitet som grävande journalist är viktig. Vi behöver fler grävande journalister som inte räds åsiktskorridorer.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/oradd-mot-bade-erlander-och-mot-asiktskorridoren-24462

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar