onsdag 31 oktober 2018

Kraftiga förändringsvindar

Olika världar
Budgetunderskotten skenar i allt fler länder på vår jord. Låga räntor har de senaste åren kraftigt stärkt börserna i många länder. Många globala företag går mycket bra. Allt fler människor i tidigare och nuvarande utvecklingsländer har materiellt fått det mycket bättre de senaste 10 åren. Många i västvärlden är missnöjda med sin egen situation. Särskilt i västvärlden blåser vindarna allt hårdare i en riktning mot mindre tolerans, hårdare tag och protektionism. För tillfället befinner sig företagsvärlden i en egen värld parallellt med den allt skakigare politiska världen. Ett av skälen till det är sannolikt att globala företag är just globala och inte brottas med samma komplexitet som länder. Globala företag har sannolikt aldrig varit mäktigare än idag. I synnerhet om det är globala företag som har sin hemmahamn i USA eller i Kina.

Runt om på vår jord vinner "starka män" terräng. Bara för att nämna några av jordens länder som styrs av "starka män" har vi USA, Kina, Ryssland, Brasilien, Filipinerna, Turkiet, Saudi Arabien, Nordkorea och Vitryssland. Vet du hur många % av dessa länders befolkning vi svenskar representerar? 0,4%! Bara i dessa länder bor över 2 275 000 000 människor, 2,275 miljarder människor. Totalt sett är vi nu 7 660 426 911 människor på jorden. Snart 8 miljarder människor. Hittills i år har 117 077 073 människor fötts. Och 48 492 497 har dött. Även bland övriga länder än ovan finns många ”starke män” i förarsätet. Sverige är extremt på många sätt jämfört med flera av ovan nämnda länder. Och vi är väldigt få i förhållande till 8 miljarder.
Varför blir då allt fler västerländska demokratier allt mer hårdföra? Det enkla svaret på det är att det politiska etablissemanget inte gör ett tillräckligt bra jobb utifrån stora delar av befolkningens perspektiv. Och sanningen är den att små länder, till och med stora länder som Brasilien, inte har så stor egen styrförmåga längre. Nationella politiker är helt enkelt inte lika kraftfulla som förr. Bara om du tillhör toppen i några av de få starka och stora länderna. EU syftade till att bli en tillräckligt stark global demokratisk kraft. De flesta av oss har insett att EU är i kris. En kris som förvärras i takt med att minskad tolerans, krav på hårdare tag och protektionism växer sig allt starkare även på den Europeiska kontinenten. Snart lämnar Storbritannien EU, Italien har anslutit sig till de protektionistiska och i Tyskland är de på stark frammarsch. Även i Europa tycks fler och fler tro på "starka män" som lösningar mot en bättre framtid....
En av världens största demokratier har valt väg. Brasilien har nu också fått sin "starke man".

"Många röstade inte främst på Bolsonaro utan mot det tidigare styrande Arbetarpartiet, mot säkerhetsproblemen och mot korruptionen. Ilskan mot de etablerade politikerna var helt enkelt större än rädslan för en högerextrem kandidat."

"Så blev ett decennium med ökad kriminalitet och svag ekonomisk utveckling ett hot mot demokratin. Politiker världen över borde dra lärdom."
https://www.expressen.se/ledare/klarar-brasiliens-demokrati-bolsonaro-som-president/
Europa har under många år haft en stark kvinna som sin främste ledare. Angela Merkel. I spåren av en allt negativare utveckling även i Europa blir allt fler invånare mindre toleranta, kraven höjs för hårdare tag och protektionism vinner i styrka. Pendeln har svängt och de liberala värdena anses ha fått vinna för mycket terräng. Nu även i Tyskland som länge lyckades tygla dessa destruktiva krafter. AFD firar allt större framgångar. AFDs framgångar är till och med så stora att "mutti" Angela Merkel nu väljer att kasta in handduken och berätta att hon avser att inom kort lämna politiken helt. Tror du att en "lame duck" Merkel stärker EU-samarbetet de kommande åren?
https://www.politico.eu/article/germany-election-angela-merkel-journey-from-madchen-to-mutti/
https://www.svtplay.se/video/19834060/nyheter-direkt/svt-nyheter-29-okt-11-10

Dagens kalkoner
SVT Uppsala. Usel journalistik som tyvärr bidrar till att stärka ”Trumpmantrat” om att medierna är fulla av ”fake news” och subjektiva perspektiv. Hittills har inga jag varit ledare för anklagat mig för dåligt ledarskap. Om någon gör det får det gärna vara konstruktiva och framföra sakliga klagomål. Då får jag en chans att försöka förbättra mig. En chans jag alltid uppskattat, att kunna förbättras. De som klagat, eller bidragit till ”bruset” om mitt ledarskap, har jag inte varit ledare för eller konkurrerar om mitt förtroendeuppdrag. SVT hänvisar enbart till anonyma källor och de har ingen konkret sakkritik om mitt ledarskap, ändå väljer de att publicera en intervju där jag tydligt sagt att jag hade 30 minuter, de fick ändå 40 minuter, då jag hade en viktig skoltid att passa. Under 40 minuter ställde de frågor och filmade, och jag svarade. Min politiska sekreterare var med. Om det är någon som är trakasserad så är det jag. I stort samma människor har sedan provval, nomineringsstämman, under valrörelsen och därefter ansträngt sig mycket för att prata illa om mig och att försöka få bort mig. Jag vann provvalet stort. Jag vann nomineringsstämman stort. Jag vann personkryssandes stort. Och jag vann valet om gruppledare stort. Liknande onyanserad journalistik förstör mycket både för det viktiga journalistiska yrket och för Public service trovärdighet. Till min kritik av SVT ska inkluderas att jag vet att flera ledande lokala C-företrädare talat om för SVT inom vilken del av Cs lokala verksamhet vi verkligen har kvalitetsbrister. Trist, liknande dålig journalistik representerar ”nyttiga idioter” åt de totalitära och protektionistiska krafter som växer sig allt starkare i Sverige och globalt.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hannakritiker-det-finns-en-mobbningskultur
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-lamnar-stefan-hanna-intervjun

Anders Lindberg. Håkan Boström har helt rätt, priviligierade personer som Lindberg är destruktiva för en positiv samhällsutveckling och hans retorik går ut på att försöka få oss att skämmas, eller tycka illa om, fina värden. Det är inget fel med att gilla till exempel det egna närsamhället. Det innebär inte självklart, som typ i hans värld, att man ogillar andra samhällen.

”Det Lindberg och andra kulturradikaler ägnar sig åt är att beröva vanliga människor känslan av att vara hemma i världen. Att ta saker för givna. Den kognitiva trygghet som är en förutsättning för att inte vara beroende av makten. För att kunna bygga sitt eget liv, värna sin familj, att känna stolthet över sin kultur och sitt sammanhang. Förmågan att bottna i sig själv, den styrka som föder självständighet.”
”Förintandet av de naturliga gemenskaperna kräver hårt, oupphörligt arbete. Konstruktionen av Ondskan, den andre, utfulningen, utgör dess kärna.  Därav de groteska överdrifterna. Därav de in till parodi återkommande försöken att brunsmeta politiska motståndare.”
Dagens stjärna
Linda Nordlund. Nej, Sverige är inte längre ”Bullerbyn”. Självbilden hos vissa matchas inte längre rimligt mot en verklighet. Sannolikt var den tidigare bilden för romantisk.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bor-vi-i-bullerbyn-eller-helvetet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar