lördag 27 oktober 2018

Var är vi påväg

Ny världsordning
Nära är alltid viktigast för de allra flesta människor. Samtidigt är nära för 99,9999% av oss människor långt ifrån där de stora och mycket avgörande förändringarna äger rum. De stora förändringarna på vår jord sprider sig till sist till ”nära”, förr eller senare. Det är naivt att tro något annat i dagens globala realtidsekonomi. Till skillnad från det avlägsna har vi alltid större möjligheter att påverka det närliggande. Vårt nära är i kraftigt behov av reformer som matchar kraften i de stora förändringar som sker. Vi är i starkt behov av renovering och utveckling av den svenska och västerländska demokratin och den anglosaxiska marknadsekonomiska modellen. Vi tappar snabbt kraft parallellt med att en ny världsordning redan kommit långt.

Det är tveklöst USA och Kina som nu är de globala maktpolerna. EU hade kunnat vara en tredje på riktigt, men samarbetsprojektet har misslyckats att bli en tillräckligt enad kraft. Personligen tycker jag att det är bra att världen inte bara har en extremt dominant stat. Om inte västvärlden förnyar sig är sannolikheten hög att Kina inom 50 år är den i särklass mest dominanta globala kraften. Kineserna är imponerande och har en mäktig historia. De har snabbt kämpat sig från ett underutvecklat land till ett av världens mest moderna och rikaste länderna. Det är ett land med hundratals miljoner företagsamma och akademiskt duktiga människor. Jag unnar dem mycket framgång. De jobbar hårt för den. Samtidigt gillar jag inte extrem maktkoncentration. Oavsett vilka som sitter på den. Jing/Jang, balanserande krafter, och en mångfald av krafter tror jag tjänar mänskligheten bäst och rättvisast.
https://www.economist.com/node/21752640
För mig finns nu i huvudsak fyra arenor där man kan göra mer eller mindre påverkan på vår framtid. Den ena är inom någon av världens innersta kretsar i EU, Kina och USA. Den andra är i ditt absoluta närområde, där kan du faktiskt påverka närsamhällets utveckling mycket. Den tredje är inom näringslivet om man är med och skapar nya metoder eller produkter som globalt kan hjälpa många, eller "enbart" erbjuda lösningar på gamla problem på mycket billigare sätt. Den fjärde är inom forskningen. Den första och den sista är inga arenor där jag har en chans att konkurrera om närvaro "runt det innersta bordet". Därför har jag fullt fokus på de arenor där jag kan göra positiv skillnad. Om du vill vara med och påverka vår morgondag, vilka arenor är dina?

I det populära SVT programmet "På spåret" får vi gissa var tåget är påväg. Vissa kan gissa rätt direkt. Andra klarar inte ens av att gissa rätt på den enklaste ledtråden. Var tror du vi är påväg inom de kommande 50 åren? Hur stora förändringar har vi upplevt de senaste 50 åren? Personligen tror jag att det brådskar för västvärlden att modernisera demokratin och göra en demokrati 2.0 flygfärdig. På många sätt tror jag att det nödvändiga skiftet till demokrati 2.0 parallellt måste matchas med marknadsekonomi 2.0. Dessa fundamentala samhällsförändringar behövs i västvärlden för att bättre lyssna till folket, för att skapa snabbare reaktionsförmåga i en omvärld som i allt större utsträckning styrs av mindre demokratiska system och för att ta oss ur låneåtervändsgränden vi snart hamnat i.

I Sveriges riksdag fortsätter dock oförmågan att hitta ett regeringsalternativ. Vissa tycks se Alliansen + MP som ett nationellt minoritetsalternativ. Vi får se vad som händer. Att MP gick ut med att Fridolin lämnar öppnar upp MP för möjligheten, oavsett deras regeringsförmåga. Personligen tror jag inte alls att Alliansen och MP kan enas om sakpolitiken inom flera mycket viktiga sakområden. Och vilken migrationspolitik skulle M, C, KD, L och MP driva? I kommunerna förhåller vi oss till riksdagens migrationspolitik och kämpar med effekterna av den. Det är betydligt enklare att enas om integrationspolitikens sakfrågor än om migrationspolitikens sakfrågor. Och eftersom Allianspartierna inte lyckats lösa ut migrationsfrågorna skulle jag bli väldigt överraskad om Alliansen + MP bär på upplösningen av den gordiska knuten. Ja, ja, vi behöver demokrati 2.0. I den kan antalet riksdagsledamöter med fördel krympas till 249, idag är de 349.

Vilken/Vilka drar igång projektet/projekten Demokrati 2.0 och Marknadsekonomi 2.0? Någon som har lite finansiella muskler och som förstår behovet? Hör av dig i så fall! Jag skulle gärna bidra i ett sådant arbete som jag anser främst ska inkludera relevanta akademiker och företagare. Ett liknande intellektuellt arbete var vad jag förväntade mig inom politiken. Men så är det inte. När löpande akuta eller planerade sakfrågor är manglade genom de politiska kvarnarna är tiden för ordentligt politiskt utvecklingsarbete minimal. Samtidigt som vi lever i en tid där behovet av politiskt utvecklingsarbete är akut.

Bortsett från att Karl Marx läror skapade en destruktiv kommunism var inte alla hans insikter och idéer dåliga. När till och med ”The Economist” lyfter det, och ifrågasätter dagens kapitalistiska system, då är behovet av något nytt och mer rättvist garanterat akut. Se gärna bifogad film om Marx publicerad av The Economist. Läs också gärna artikeln om den väntande lågkonjunkturen. Kommer västvärldens folk att säga stopp till den extrema förmögenhetsförskjutning som åter är ett faktum? Kommer västvärldens folk att inse att de blivit ”slavar” kedjade i orimligt höga skulder? Sannolikt blir medvetenheten stor i nästa globala lågkonjunktur. Var är vi påväg? Tveklöst mot något nytt. Dags att vi börjar skapa det nya, rättvisare och mer hållbara samhället. Det är inte ett socialistiskt samhälle. Men det är inte heller det system vi har nu. Krävs en modern form av revolution för att det nödvändiga ska bli verklighet? Sannolikt. De som sitter ”på toppen” av existerande system brukar inte frivilligt ändra systemet. Så har det alltid varit under mänsklighetens historia.
https://youtu.be/TMmDebW_OBI
https://www.google.se/amp/s/amp.economist.com/leaders/2018/10/11/the-next-recession#ampf=undefined

Dagens kalkon
De politiker som inte engagerar sig i förberedande insatser inför kommande lågkonjunktur. Det finns gott om politiker som känner sig kallade att leda till exempel en kommun. Samtidigt saknar de helt idéer om vad som krävs för att klara tuffare tider, och kraften för att genomföra det nödvändiga. Makten framför allt, och en långsiktighet motsvarande näsans storlek...

Det sägs att vi får de politiker vi förtjänar, är det så? Jag tror demokrati 2.0 bättre kan säkra att vi får fler erfarna folkliga företrädare med integriteten att klara av att tänka långsiktigt. I ovan läsvärda artikel, i The Economist, får du en mycket kompetent beskrivning av vilket läge vi globalt befinner oss i. Uppsala och Sverige är kanske viktiga geografiska ytor för dig och mig, men vi som bor här har en extremt liten påverkan på det som händer på vår jord. Om än relativt stor i förhållande till vår befolkning.

”Yet this is where the bad news comes in. As our special report this week sets out, the rich world in particular is ill-prepared to deal with even a mild recession. That is partly because the policy arsenal is still depleted from fighting the last downturn. In the past half-century, the Fed has typically cut interest rates by five or so percentage points in a downturn. Today it has less than half that room before it reaches zero; the euro zone and Japan have no room at all.”

Pre-emptive action calls for initiative from politicians, which is conspicuously absent. This week’s market volatility suggests time could be short. The world should start preparing now for the next recession, while it still can.”

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. ”Som man bäddar får man ligga”. Det är aldrig bra att vara för långt ifrån den verkliga verkligheten när man ska företräda det verkliga folket, i det egna geografiska området. Även dem som lever i allt mer trångbodda utanförskapsområden.

”I ett avgörande läge har 48 av den innevarande mandatperiodens dagar slösats bort. Men det är inte bara våldet som stämmer till oro. Också den ekonomiska utvecklingen, som ju är en förutsättning för att det alls ska kunna uppstå några resurser att omfördela till människor och välfärd, är på väg in i ett nytt skede.”
”Sverige kommer med stor sannolikhet att gå in i en lågkonjunktur under de kommande åren. Riksbanken kommer inte att kunna sänka räntan på det sätt som gjordes under 2008 års finanskris, reporäntan är i dag negativ, varför ett tungt ansvar kommer att vila på den sittande regeringens handlingsförmåga.”
”Från tidigare lågkonjunkturer vet vi att de tenderar att bli mer långvariga än högkonjunkturerna, liksom att deras påverkan på samhället i stort blir djupare. Den som står långt ifrån arbetsmarknaden i högkonjunktur hamnar än längre bort när ekonomin vänder.”

Du, glöm inte att man kan ha roligt på andra sätt i en lågkonjunktur. Glöm inte heller att det är i lågkonjunkturer som de nödvändiga förändringarna genomförs. Hittills har politiker nästan aldrig klarat av att väl förbereda för en kris, även om de insett att den kommer. Logiken tycks vara att det enbart straffas av folket. Jag tror inte det är så. Och glöm inte, efter lågkonjunktur kommer någon form av högkonjunktur igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar