fredag 26 oktober 2018

Konflikternas styrka

Högljudd inte synonymt med stark
I Region Uppsala, tidigare Uppsala läns landsting, är det nu klart med att Alliansen tillsammans med MP ska styra. Av många dåliga lösningar är det den minst dåliga för att säkerställa en majoritet. När liknande lösningar presenteras tycker jag det är bra jobbat eftersom det blir mycket lättare att klara av ett ansvarsfullt styre när man utgör en majoritet. Bra jobbat av Alliansen i regionen. Även om det sannolikt hade varit mycket svårare att få till ett liknande styre i Uppsala fick det aldrig en chans. Det tycks vissa tycka var ett smart drag av Liberalerna. Vi får se. Priset för dåliga samarbetslösningar får alltid vi invånare bära. Därför är det viktigt att rösta klokt.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7074880

När vi studerar debattklimatet runt om på vår jord varierar det mycket. I Sverige är det generellt väldigt lågmält och sakligt. Om vi jämför Sveriges riksdag med det engelska parlamentet är skillnaderna stora. Helt klart är att debattklimatet i stora delar av Europa är mycket hårdare och mer engagerande än i Sverige. Det är helt enkelt en kulturell särskillnad som är intressant. Hur stor kraft en opposition kan ha i andra länder är för mig oklart. I Sverige har vi gång på gång sett att skickliga oppositionspartier kan göra stora insatser för att få politiken i önskad riktning. Konstruktivt skällande kan ge konstruktiva resultat.
När historiker och samhällsvetare reflekterar över det som hänt kan vi få rätt bra beskrivningar av verkligheten. Den tid vi nu lever i kommer att bli intressant att läsa om runt 2030 om man har förmånen att leva då. Även om man tror sig se vad som händer är det säkert mycket man missar när man befinner sig mitt i ett skeende. Särskilt intressant tycker jag det ska bli att se hur de beskriver V, SD och MP och övriga partiers förhållande till dessa partier, och konsekvenserna av olika vägval. I bifogad artikel får vi en bra reflektion om hur komplex politikens värld är. Att försöka undvika stora partiinterna konflikter har sitt sakpolitiska pris. Även detta sammanfattas väl i nedan artikel. Partier är fulla med människor med maktambitioner, med olika referensramar och övertygelser. Samtliga i ett parti måste förhålla sig till lokala och nationella politiska program. Om oordning tioårsperiod råda i en sådan miljö ökar konfliktytorna i styrka eftersom politikens livsluft är att idéer och ställningstaganden ständigt ställs mot varandra. Framgångsrika politiska rörelser tillåter inte att ordningen havererar. När ordningen havererar öppnar man också upp för externa mediala konflikter som inte på något sätt bidrar till ett partis styrka. Medierna älskar konflikter. I en värld byggd på konfliktytor är det klokt att utanför ett internt politikutvecklingsarbete ha fokus på konflikter med andra partier.

”Mellan skål och vägg skulle de flesta centerpartister och partiliberaler inte tveka en sekund att erkänna att de skulle tjäna sakpolitiskt på att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Det finns nämligen mycket lite som tyder på att den riksdagsmajoritet som för en månad sedan röstade bort Stefan Löfven inte skulle kunna fungera även som underlag för en borgerlig regering. En sådan skulle, oavsett om Centerpartiet och Liberalerna väljer att ingå eller inte, ge riksdagens två liberala partier stora möjligheter att genomföra liberal politik.”


”De senaste veckorna har det varit lätt hitta exempel på den typ av frustration som Peter Hjörne gav uttryck för på ledarsidan i söndags. Inte minst har det, precis som i Hjörnes fall, handlat om livslånga L-sympatisörer som undrar vad som egentligen hänt med deras parti. Vi tycks med andra ord vara på väg mot en situation där liberala väljare börja undra “varför vi ödslade våra röster på partier som, när de fick chansen att regera och driva en liberal, icke-socialistisk politik, inte tog den.” 
Att politiska partier ibland tvingas göra sina sympatisörer besvikna är varken nytt eller överraskande - lika lite som i övriga livet kan man i politiken få allt man önskar sig. Men att partier är beredda att ge upp en lättillgänglig möjlighet att få stort genomslag för sin politik och samtidigt riskera att stöta bort delar av sin väljarbas framstår som betydligt mer svårbegripligt.”
Dagens kalkon
Åldersdiskriminerare. Jag hoppas verkligen inte att ålder haft betydelse när Corazza-Bildt petats.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/corazza-bildt-petad-efter-kampanj-fran-gubbgang/

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Den som vill bidra till mindre splittring och färre konflikter i ett allt mer polariserat samhälle bör tänka till bättre när man föreslår något.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/farlig-kommunal-fortur-i-bostadskoerna-24372

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar