söndag 14 oktober 2018

Historiska lärdomar

Demokratins gränser
Allt fler ungdomar tycker att totalitära statsskick bättre kan tjäna folket. Den utvecklingen lyfte Rädda Barnen i en debatt under valrörelsen. Att allt fler yngre tänker så är mycket negativt. Vad är det som händer i ett samhälle som det svenska när en sådan mental förändring äger rum bland allt fler? Och hur respektfulla är våra partiers företrädare mot folkviljan? Om folkviljan inte återspeglas i vilket/vilka partier som får hålla i ”taktpinnen”, axla ledarrollerna, vad leder det mot? Frågar du mig leder det mot att de politiska ytterligheterna bara stärks och stärks. Ytterligheterna är enkelt uttryckt uttryck för missnöjesröster. En stor andel av väljare som röstar Fi, V och SD röstar mot de övriga partierna, inte för det ytterlighetsparti de valt som bas för sin protest.

Men även inom partier som klassar sig som demokratiska finns odemokratiskt inriktade människor som vägrar acceptera stora majoriteters demokratiska ställningstaganden. Visst är det intressant att några få människor efter tydliga provval, nomineringsstämmor, allmänna val och val om gruppledare ändå fortsätter och fortsätter att inte respektera den stora majoritetens ställningstaganden. Liknande beteende är inte bara självdestruktivt, det bidrar starkt till ett ökat politikerförakt och fler som tappar tron på demokratin som styrsystem.

Hur vitaliserar vi åter demokratin? Måste det bli sämre innan det blir bättre? Hur kommer allt svagare demokratier kunna hävda sig mot andra mer totalitära styrsystem? Totalitära styrsystem som växer i styrka. Vad kan vi lära av vår mänskliga historia för att vända den negativa demokratiska utvecklingen i Sverige, övriga Europa och i USA? I min värld är en del av den negativa utvecklingen att pragmatism blivit en ”bristvara”.
https://www.fokus.se/2018/10/mitten-ense-ja-till-nej/

Sovjetunionens statsskick kan definitivt inte klassas som demokratiskt. Många vänstermänniskor argumenterar för att de var en demokrati, och att även Kinas enpartistat är en demokrati. För mig ska en demokrati innehålla alternativa partier. När det inte finns möjlighet för invånarna att byta ut människor, från maktgrytor, som inte levererar bra åt folket finns demokratisk förbättringspotential. Enpartistater kan fungera utmärkt men, som med alla andra maktstrukturer som inte ständigt utmanas, blir de lätt korrupta och farliga. Hade nedan Sovjetexperiment med apor kunnat genomföras i ett Europeiskt land efter Nazi-Tysklands fall? Jag tror inte det. Apor som specialsoldater, sug på den ett tag.
https://varldenshistoria.se/vetenskap/arme-av-apor-skulle-gora-sovjetunionen-oovervinnelig

Människan, homo sapiens sapiens, har bara funnits i drygt 3 miljoner år. Genetiskt är vi mest lik vissa aparter. Vi härstammar från lemurer. Ryssarna försökte utnyttja apornas rörlighet, styrka och den onda gen vi delar som hemligt vapen i krig. Försöken misslyckades. Jane Goodalls chimpansstudier visade tydligt hur vidrig vår ”onda gen” kan vara. Hennes studier visade samtidigt en massa positiva egenskaper. Istället för att försöka maktspela med de dåliga anlagen är det kanske hög tid att lära av deras goda egenskaper. Tänk om vi åtminstone kunde ge tanken att chimpanserna kan lära oss något viktigt om oss själva en chans.
Dagens kalkon
De som inte tar faktumet att allt fler av våra yngre invånare lider av psykiskt ohälsa. Personligen tror jag att sociala nätverk och ”alltid tillgänglig” påverkar många mycket negativt.
”På bara ett decennium har andelen ungdomar mellan 10 och 17 år som fått en psykiatrisk diagnos eller psykofarmaka fördubblats.”
”Ett tydligt tecken på att något inte står rätt till i samhället. Även i åldersspannet 16-24 år ökar den psykiska ohälsan kraftigt: En 70-procentig uppgång på tio år. Bland studenter uppger varannan att de har problem med ängslan, oro eller ångest.”
Dagens stjärna
Ulrica Schenström. Jag tror tyvärr också att politiken polariseras än mer. I synnerhet i en verklighet där övriga partier inte vet vilken fot de ska stå på. ”Några slutsatser går att dra från detta. Vänsterpartiet har gjort en väldigt bra valrörelse och det beror nog inte enbart på att Sjöstedt själv bor i området och delade ut valsedlar på morgonen utan snarare att principfasthet är belönande och regerande är tärande. Miljöpartiet var ytterst nära att röstas ut från riksdagens lokaler i början på valnatten men klättrade senare precis ovanför fyraprocentspärren.”
http://www.gp.se/ledare/schenström-väljarna-belönar-principfasthet-1.9951913

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar