tisdag 2 februari 2016

Informationskällor


Du är vad du lyssnar på....
Utan tvekan påverkas din verklighetsuppfattning och dina åsikter av vilka informationskällor du väljer att använda. De kanaler du använder regelbundet påverkar dig mest. Hur väl sprider du dina informationskällor för att få olika perspektiv på samma frågeställning eller problem? Hur mycket tror du att du påverkas av om ditt radioval alltid är RIX-FM istället för SR-P1?

I morse kunde vi höra musik och lättsamt snack på RIX-FM med Adam, Laila och Markoolio. Jag lyssnar gärna på musiken, även om det tråkigt ofta är samma låtar om och om igen. Jag lyssnar gärna på skitsnacket som är underhållande. I morse kunde vi lära oss, i en rolig tävling där Laila Bagge och Markoolio ska tävla om ett påstående är sant eller falskt, att någon typ av råtta är det djur som har störst pungkulor i förhållande till sin totala storlek. Det kan ju vara roligt att veta det, men frågan är om den som hela dagarna enbart lyssnar på liknande kanaler och matas med nonsensfakta utvecklas särskilt mycket. Vad tror du?

På SR-P1 kunde vi höra reportage om presidentkandidaterna i USA och om deras sannolika impact om de blir USAs nästa president. Vi kunde också lyssna till ett program om hur sockerlobbyn påverkar vår syn på mat. Tror du en människa som ofta väljer att lyssna på liknande kanaler utvecklas mer än de som inte gör liknande val?

 
Varför så sakta?

Tiggerifrågan fick nu stort utrymme igen då regeringens samordnare Valfridsson presenterade sin statliga offentliga utredning om problemen och förslag till förhållningssätt. Den socialdemokratiska ministern Åsa Regnér visade under presskonferensen att regeringen står bakom sin utredare. Slutsatserna och förslagen på vägval rimmar väl med det jag själv länge förespråkat. Varför ska det behöva ta så lång tid att "förstå" självklarheter och få dem tillräckligt förankrade? Valfridsson berättar bland annat självklarheter som att det endast är akut hjälp som ges till icke medborgare eller dem med uppehållstillstånd. Han och Regnér var också väldigt tydliga med att stimulans till tiggeri inte är en lösning. Det är snarare en väg framåt som förstärker svaga människors sociala utsatthet.  Hanteringen av tiggerifrågan är ett lysande exempel på "sopa under mattan" formulan och "hoppas problemet försvinner" pedagogiken.... Suck! Det är enligt mig inte humant att göra som vi gjort/gör! Och till de som tror att Sveriges folk kan ge fattigvård till alla Europas fattiga, och samma sociala rättigheter som medborgare, är mitt budskap enkelt, det är vare sig socialt eller ekonomiskt hållbart! Lyssna gärna på vad jag tyckte i direktsänd SVT debatt i mars 2013. Du hittar länken nedan. Det finns massor av kunskaper om tiggeri och Romer som den som vill kan lära av. Men vissa väljer tydligen att bara lyssna på underhållningsmänniskor eller andra för att forma sin värdsbild och tro sig veta vad som är kloka vägval....

Roliga men också viktiga budskap
Humor är ofta både roligt och kopplat till svåra och viktiga samhällsutmaningar. Humor är väldigt viktigt och jag skulle inte vilja leva ett liv utan den viktiga ingrediensen. Jag kan varmt rekommendera att läsa Snobben och Nalle Puhs berättelser om man både vill lära sig något, provoceras att reflektera på olika vägvalssituationer och för att förhålla sig till hur vi människor beter oss mot varandra. Mer Nalle Puh och Snobben åt folket!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar