söndag 7 februari 2016

Enkla budskap

Apans år har startat
Vi lever nu i en enormt komplex värld. En värld som få av oss, om någon, klarar att förhålla sig till då informationsflödet är så massivt. Det är nu apans år och kanske är det självklart att många människor i komplexa situationer väljer enkla förklaringar och lösningsförslag. Verkligheten är komplexare än någonsin tidigare. En del av förklaringen till att världen blir allt komplexare är att olika grupper människor just väljer att tro på ytterligheter. Polariseringen mellan många gruppers ytterlighetsperspektiv bidrar oundvikligt till konflikter och komplexitet. Är det någon kraft som aktivt  bygger sin egen maktbas genom att stimulera dessa motsättningar? Sannolikt finns det de som försöker. Engelsmännen var historiskt länge mästare på att spela ut samhällsgrupper mot varandra för att själva behålla makten. Det svenska näringslivsexemplet Pehr G Gyllenhammar (tog över efter pappa i Skandia och svärfar i Volvo) sägs också ha försvarat sin maktposition genom att skapa många konflikter mellan grupper. Konflikter som gjorde att de inte kunde enas om att störta honom från den tron han älskade att sitta på. Han föll till sist. Det gör dom alltid. Under Apans år väljer USA ny president. I USA debatteras nu bland de intellektuella om det bara är enkla budskap som fungerar för att vinna val. Är det omöjligt att vara ärlig och svara "det beror på"? Sannolikt. Enkla budskap avgör bland annat eftersom det bara är få budskap som tas in och som stannar kvar i en värld där vi drunknar i information. Bernie Sanders säger att allt är Wall Streets och giriga rikas fel. Förmögenhetsspridning är nödvändig. Clinton svarar "det beror på".... Det är korrekt men det är inte vad de flesta väljare vill höra. Finns det en Caesar, en smart apledare, som håller på att ta över vår jord? Du har väl sett filmen Apornas planet? Då vet du vem Caesar är!
https://www.washingtonpost.com/politics/question-whats-clintons-message-answer-all-of-the-above/2016/02/06/5df28fcc-cc4a-11e5-88ff-e2d1b4289c2f_story.html?hpid=hp_hp-more-top-stories_clintonmessage-315pm%3Ahomepage%2Fstory
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pehr_G._Gyllenhammar
http://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/apornas-planet-uppgorelsen/

Sant eller falskt
Felaktig information har alltid spridits av olika makter för att uppnå egna syften. I väpnade konflikter, och i ständiga affärsslag, utgör ryktesspridning och desinformation en väsentlig del av taktiken för att nå egna syften. Inom politiska strider är det en väldigt vanlig taktik för att försöka försvaga motståndare. Är det svårt att skapa verklighetsbeskrivningar som är falska? Självklart inte. Eftersom det kan skada mycket så används också denna taktik. Tillåt mig exemplifiera med duktiga illusionister som lurar oss att tro att de kan trolla bort en elefant mitt framför våra ögon eller att en uppblåst ballong blir en vinflaska. Vi vet att vi blir lurade. De klarar av att göra de fantastiska trots många kameror etc. Hur många förstår att till exempel PR-byråer är duktiga på att just skapa verklighetsuppfattningar som inte stämmer? Jag tror att allt för många är dåliga på att förhålla sig klokt skeptiska till "sanningar" som berättas. I Uppsala har vi en fantastisk illusionist/trollkarl som heter Johan Ståhl. Han har många kvaliteter utöver att han bor i Uppsala och är en världsledande trollkonstnär. Han är också belönad världsmästare i trolleri!! Sant eller falskt, det är frågan....
http://www.johanstahl.se

Melodifestival
Melodifestivalsjippot är i full fart. Om jag fattat rätt är det en tävling mellan skapare av melodier och texter. Om vi struntar i att det politiskt korrekta SVT inte tycks säkra mångfald bland sina text och melodiskapare så är festivalen också exempel på att enkelhet vinner före komplexitet. År efter år är toppaktörerna de samma och tro det eller ej är de mästare på att göra enkla texter och klatschiga melodier. Enkelt och klatschigt vinner före avancerat, äkta och djupt. Ingela "Pling" Forsman är mästare på enkelt och klatschigt. Anders Jonsson, numera även på Spotify, är mästare på avancerat, äkta och djupt. Heja Anders! Du rockar! Lite spritslag på hotellrum, utkastade USB minnen och platta TV skärmar från hotellföntren kanske gör susen? Nja... Det är nog så att det är enklare budskap eller i vart fall enklare förpackade budskap som krävs för att tilltala många i vår "slit lite och släng" kultur.
https://open.spotify.com/artist/4bC36KhDQOy26cVyJXciPl
http://www.pierresschlager.com/p/alla-vinnarna-i-melodifestivalen.html
http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/108699

2 kommentarer:

  1. This is really very useful information that I have come across through searching the keyword
    Atterfallshus

    SvaraRadera
  2. Atterfallshus är en toppenlösning för de som vill öka bostadskapaciteten lite. Varför inte bygga ett A-hus och hyra ut det för 6.000 per månad. Då har man en snabb finansiering av huset : )

    SvaraRadera