onsdag 3 februari 2016

Fattigdomsbekämpning

Rikast vinner
När vi står vid pärleporten och går vidare till något nytt fysiskt tillstånd, vem kan se tillbaka på ett positivt liv? Eftersom vi människor är så olika beror det givetvis på vad vi värdesatt under livets vandring. Vissa uppskattar sina barn och barnbarn som de haft en bra relation med. Andra, som valde ett liv utan barn, uppskattade friheten och de ständiga äventyren. Det finns också människor som ser rikedom som det tydligaste tecknet på ett positivt liv. För mig är det bra relationer med familjen, vänner, ständigt lärande, ständigt nya upplevelser och att känna att jag hela tiden gör något som jag upplever som meningsfullt. Med meningsfullt menar jag då insatser som kommande generationer kan få glädje av. Och med kommande generationer menar jag inte bara mina egna och mina närmastes barn och barnbarn. Det rikaste livet handlar inte om att bli och vara materiellt rik. Det har de flesta stora filosofer konkluderat. Samtidigt behöver vi människor mat, sovplats och kärlek. Även om det enbart är i små "portioner". Bifogad artikel är mycket intressant och för mig en stor nyhet som borde ha platsat på löpsedlar. Varför är den inte där? När Europas länder tvingas försämra sina sociala skyddsnät närmar sig USA en väg framåt där de socialt mest utsatta kan få det bättre. Kanske tillräckligt bra för att många ska känna att deras liv blev riktigt bra. Dessutom så pass bra att tryggheten i samhället stärks.
http://www.nytimes.com/2016/02/03/business/finding-common-political-ground-on-poverty.html?ref=economy

Om 1% av befolkningen kontrollerar över 99% av tillgångarna är vi långt ifrån balans mellan människor. I en allt mer globaliserad och digital värld växer nya affärsmodeller fram som kraftigt förändrar människors tillvaro och villkor. Kortsiktigt vinner till exempel UBER och DiDi all mer av taxiaffärerna i världen. Allt fler chaufförer protesterar över vad de anser usla villkor som erbjuds från UBER. Det kanske är så och de kanske borde garanteras en minimiersättning. Men vad väntar runt hörnet? Allt mer talar för att vi inom bara 20 år kommer att ha självgående bilar. Då är taxichaufförer lika sällsynta som kuskar idag... Vad händer med UBERs enorma börsvärde då? Eller är det så att det sjukt höga börsvärdet på UBER, som inte äger några egna taxibilar, inkluderar en förväntan om att de är ett av företagen som i framtiden trafikerar stora städer med förarlösa taxibilar?
http://www.nytimes.com/2016/02/03/business/uber-drivers-and-others-in-the-gig-economy-take-a-stand.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0
http://www.ft.com/cms/s/0/841114ce-b856-11e5-bf7e-8a339b6f2164.html#axzz3z5rVAKNa
http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-sjalvkorande-bilar-snart-en-verklighet/EVHnfd!BI22ztBRLm6g/

Energi
Allt som ska skapa värde behöver energi. Den som erbjuder energi som efterfrågas blir extremt förmögen. Den som är riktigt bra på att erbjuda eftertraktad energi blir kanske så lycklig... som att bli bland de rikaste bland de en procenten. Fossil energi har varit den moderna tidens viktigaste energikälla. Ingen har undgått att oljepriset fullständigt rasat. Samtidigt har bolag som Google blivit allt mäktigare. Vad erbjuder Google? Visst kan det ses som energi att erbjuda enormt kraftfulla match making tjänster på Internet? Nu värderas Google högst av alla jordens bolag. Bolaget tjänar också sjukt mycket pengar. De tjänar så mycket att de haft en stor roll i att driva utvecklingen mot självstyrande fordon utan att man kan förstå att det påverkat deras resultat. Information förpackat på olika sätt är utan tvekan dagens mest värdefulla energi i vår globala digitala och mobila värld. Uppsalas fantastiska invånare är och har varit en betydelsefull del av denna nya värld bland annat genom skapandet av Skype, MySQL och KLARNA. : ). I denna digitala värld kanske det är bra med en "lagom" minimilön som gör att alla har råd att konsumera digitalt godis. Vad tycker du?
http://www.nytimes.com/2016/02/03/technology/graphic-alphabet-most-valuable-company-apple.html?ref=technology

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar