torsdag 11 februari 2016

Internationell konkurrenskraft

En plats som vill vara internationellt konkurrenskraftig måste också ha bra internationella skolor att erbjuda. Grundskolor, gymnasieskolor och universitet som håller hög nivå. Många av Uppsalas företag säljer runt om i världen. Våra två universitet håller internationell toppkvalitet. Universiteten och företagen behöver bra internationella skolor med klasser på alla nivåer. Det behövs för att behålla kompetens och för att attrahera kompetens. När jag flyttade till Kuala Lumpur och Tokyo var det mycket viktigt att min son kunde erbjudas bra skolor. Han fick också en fantastisk skolstart i livet, på engelska, på den internationella amerikanska skolan. Det är över tio år sedan och den matchning han fick i KL och Tokyo var fantastisk jämfört med svenska skolor. Det tål att tilläggas att platserna var mycket dyra så de var inte allmänt tillgängliga. Uppsala har internationella program på Kvarngärdesskolan, Engelska skolan och på Katedralskolan. Det är väldigt viktigt för Uppsalas konkurrenskraft att dessa och fler internationella program värnas och utvecklas. Och i Sverige är skolorna tillgängliga för alla utifrån närhetsprincipen, köer och betygsresultat. Det kan väl inte vara svårt att förstå att det måste finnas attraktiva internationella skolor på orter som konkurrerar med världens "hotspots" om särskilt begåvade människor?

Uppsalas och Sveriges konkurrenskraft byggs helt utifrån vår utbildningsnivå, vår kreativitet, vår företagsamhet och vår förmåga att sälja våra produkter och tjänster internationellt. Så enkelt är det. En bra konkurrenskraft leder mot möjligheten att skapa stort generellt välstånd. Riksbanken fortsätter att delta i det vansinniga internationella valutakriget. Ännu en räntesänkning och mer minusränta. Börsen, som brukar stiga när penningpolitiken öser ut ännu mer billiga pengar, dök ordentligt.... Alla som förstår ekonomi förstår att vi håller på med en riktig ekonomisk rysare. Kejsaren är naken! Det enda ytterligare ränteminus gör är att slänga på mer bensin på fastighetsbrasan och göra vinsterna högre för redan framgångsrika företag och minskar nödvändiga strukturomvandlingar inom offentlig sektor. Den våta drömmen är att innovationsbolag och innovationsprojekt mycket mer ska suga upp de gratispengar som erbjuds, men det sker inte i närheten av önskad utsträckning. Nytt spel men man tänker i gamla spår. Inflationen är obefintlig och det mesta tyder på att årets reallöneökningar på runt 2% blir bland de högsta historiskt. Det här är inte hållbart! Vi har kommit en bra bit in i ett paradigmskifte men det matchas inte med nya och tidsenliga samhällssystem. Ta bara frågan om identitetskapning. Först NU närmar sig riksdagen en lagstiftning om det.... De som drabbas kan ofta genomgå omfattande lidanden. Varför bara två års maxstraff för någon som kapar en annan människas identitet? Det är på tok för lågt för ett grovt integritetsbrott.
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/sabotera-inte-framgangsrika-skolor-4106061.aspxhttp://www.di.se/artiklar/2016/2/11/bankkris-i-kina-riskerar-bli-varre-an-finanskrisen/http://mobil.dn.se/ekonomi/utrikes-fodda-snart-majoritet-av-de-arbetslosa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar