lördag 27 februari 2016

Lyxfällan

En del av verkligheten
Lyxfällan
Jag har varit nästan två dygn på spaning i Malmö. Jag har spanat på verkligheten kopplad till stadens människor i de stadsdelar med flest invånare som klassas som i utanförskap. Stadsdelsansvariga kommunala tjänstemän, centrumägare, andra fastighetsägare, invånare med olika bakgrund, CSR ansvariga på två företag, Arbetsförmedlingen, Miljöförvaltningen, företagare och Polisen. Intrycken är många och lärdomarna värdefulla. Jag tänker avvakta med att bjuda på mina slutsatser tills efter mina motsvarande besök i Göteborg, Södertälje och Stockholm. Det jag dock kan konstatera är att det även bland Malmös socialt mest utsatta behövs hopp och tydliga förväntningar från övriga samhället i utbyte mot allt stöd. Det är också uppenbart att Malmös ekonomi är urusel! Mycket sämre än Uppsalas. Utan stora bidrag från andra kommuner, staten och EU är Malmös ekonomi i spillror. På många av stadens platser ser ytan ut som om det är ett rikt samhälle. Många delar av Sverige kan sannolikt beskrivas på ett liknande sätt. Ytan ser ok ut men under ytan finns massivt med skulder och olösta problem.

Du kanske har sett någon del av TV serien "Lyxfällan"? Många skakar på huvudet när de ser en del av det programmet. Människor som kraftigt överkonsumerat, och som hamnat i skuldfällor, får hjälp med att sanera sina ekonomier och förslag på ändrade beteenden. Hela Sverige är som en lyxfälla där vi kollektivt tillåtit och tillåter kraftig överkonsumtion av bidrag och att allt fler invånare blivit skuldslavar. Precis som i TV serien är det inte en hållbar väg framåt. Särskilt inte om vi bara i år får ytterligare över 100.000 folkvandrare som kommer till Sverige, på ett eller annat sätt. "Den som är satt i skuld är icke fri". Tänk att det frihetsälskande svenska folket nu är bland de mest belånade i världen. Hur fri är man om man är skuldsatt "över öronen"?
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lyxfällan
http://www.svd.se/skattechock-i-flyktingkrisens-spar
http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/totalt-ansvarslosa-statsrad/?blog=2518025&entry=9119315

Företagsamheten och företagandet bär på de viktigaste lösningarna för att göra Sverige och dess delar socialt och ekonomiskt hållbara. Hårt och uthålligt värdeskapande näringsliv är den nödvändiga motorn i välfärdssamhällets fordon. UngFöretagsamhet, UF, representerar en folkbildningsrörelse som av många underskattas. Rörelsen gör stor samhällsnytta och hjälper många unga människor att se möjligheter och känna framtidshopp. Den 9/3 har UF mässa i Fyrishov, Uppsala. Du som har chansen, gå dit och träffa många fantastiska ungdomar som säljer och berättar om sitt UF-företag. Där och då får du chansen att känna stort hopp om en ljus framtid. Det finns mycket positivt i vårt samhälle. Vi får inte låta det negativa och jobbiga ta över. Därför måste vi företagsamt lösa de problem vi också har och vi som vill leva i ett samhälle där de som har det sämst har det ok måste driva fram de reformer som leder mot en sådan ordning. Jag vill inte leva med stor social oro som följer i spåren av ett samhälle med 33% av befolkningen klassade som fattiga. Vad vill du?
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=2WtkK5tNsq0

Det blev fel PODavsnitt som jag lade upp igår. Här är det senaste! Decentralisera mera! : )
https://m.soundcloud.com/stefanhannaspod/stefan-hanna-podcast-9-decentralisering-och-centralisering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar