söndag 21 februari 2016

Prioriteringar

Värdig sista del av livet
Från den tid i varje människas liv då vi är medvetna om vår omgivning och reagerar på dess intryck gör vi ständiga val. Livet är fullt av valmöjligheter och flera gånger varje dag gör vi prioriteringar bland alternativ. Medvetet eller omedvetet. Om du väljer att gå åt höger kan du inte samtidigt gå rakt fram. Du valde att prioritera en högersväng. På systemet har du många valmöjligheter. Efter att du valt middagens ingredienser är sannolikt val av vinsort lite lättare. Därefter behöver du också bestämma om du ska köpa ett så fint och dyrt vin att du får leva utan vin de kommande tre veckorna. Eller om du tar ett bra och lagom dyrt vin så att varje lördag kan förgyllas med ett glas ok vin till maten. Inte minst under livets sista kvartil (sista 25% av livet) kan det vara gott med gott vin lite då och då. För det krävs att man har råd och att till exempel munhygienen är god. Annars kan man inte prioritera vin när man har en mycket svag ekonomi och med dålig munhygien kan man inte uppskatta ett dyrare kvalitetsvin. Jag tycker det är beklämmande att ta del av rapport efter rapport om hur hundratusentals så kallade garantipensionärer lever i Sverige. Oftast är de kvinnor som varit hemmafruar och/eller jobbat många år i lågavlönade yrken. Precis som alla mycket priviligierade äldre som tjänat bra och som ägt sitt boende har de allra flesta garantipensionärer också bidragit till att bygga det som fram till 90-talet var ett mycket generellt rikt samhälle. Vi måste bättre säkra att alla våra mycket åldersrika har en god lägsta levnadsnivå. Sannolikt kommer 40-talistgenerationen vara en mycket starkare kravkraft än tidigare generationer. Då tvingas politiker prioritera ännu hårdare inom begränsade ramar. Men i det fina Sverige vågar vi inte tydligt tala om prioriteringar. Då ställs ju grupper mot varandra..
http://www.synonymer.se/?query=prioritera

Munhygienen är viktig för människors välbefinnande. Därför satsade också Sverige stort på att få en befolkning med god munhygien. Utvecklingen kopplat till munhygien har varit fantastisk. Nu har många nya människor kommit till Sverige från samhällen med mycket sämre allmän tandhygien och tillgänglig tandvård. I UNT kan vi idag läsa "Politiker har beslutat hur Folktandvården ska prioritera - det som är mest akut går först, oavsett person och betalningsförmåga. Dessa tider ska alltid kunna erbjudas inom ett dygn vid plötsliga vårdbehov med värk. Efter detta kommer barn.." Även om de flesta som kommit till Sverige de senaste åren inte kommer från EU-länder undrar jag om Camerons EU-undantag inkluderar att till exempel engelsmän går före mig under sju år om jag flyttar till England och inte har särskilda privata försäkringar? Låt oss anta att jag skulle prioriteras ner, är det orättvist?
http://www.unt.se/uppland/uppsala/en-tung-sits-for-tandvarden-4108223.aspx
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/rättvisa
http://www.tandvardsguiden.com/Pages/96.aspx/Munhygien

Vänstertrakasserier
På kort tid kan mycket förstöras. Kultureletister och vänstermänniskor gör synbar skada i Uppsala. Uppsalas attraktiva offentliga rum skräpas ner med DDR-propaganda i Carolinabacken och nu sägs vänstern också vilja döpa platsen framför Uppsala konsert och kongress till ett namn som är "förknippat med framstående socialdemokratiska ministrar och politiker".. Utan anknytning till Uppsala. Suck! Detta går att läsa om på insändarsidorna i UNT. "Fredsplatsen" kanske är ett bra namn men den passar bättre vid Carolinabacken i närheten till kärlekens symbol Domkyrkan, nära fredsmuséet på slottet och Martin Luther Kings plats vid universitetsaulan. DDR-skräpet saknar inte bara relevans i Uppsala utan det saknas också bygglov! Eftersom UKK ligger längs "paradstråket" är det minsta vi bör göra att flytta skräp-propagandan dit. Varför inte på botten av bassängen om den får vara kvar?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/bildextra-se-propagandabilderna-fran-det-forna-ddr/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_Kings_plan
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/storbrak-om-konstverk


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar