lördag 20 februari 2016

Var ska de bo

Under mattan
Under mina år inom politiken, snart tio år, har bostadsbristen varit ett ständigt återkommande problem. När jag försöker komma på om några större grepp tagits på bostadsmarknaden under dessa år är det mest tomt. Inga större regelförändringar. Ingen konkurrens från större utländska byggbolag. Det blev förvisso Atterfallshus.... Mycket prat är det om bostadsmarknaden men det är bara prat, prat och mer prat samtidigt som bostadsbristen kraftigt ökat under dessa tio år. Som allt för ofta tror vissa att problemen kan sopas under mattan och sedan lösas av sig själva. Så "bra" är det inte, problem måste lösas. Är det kanske en massa Atterfallshus som är räddning? 200.000 Atterfallshus proportionellt fördelade i våra storstäders övre medelklassområden blir väl utmärkt..
http://omni.se/topic/610e1be1-00c3-403f-ac37-c33dc9d3bda5/38649deb-e69d-43ee-8d8c-99b732ca3e36
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22167297.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5385458
https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/skatter/fastighet/fastighetstaxering/deklarerahyreshus/genomsnittshyror.4.71004e4c133e23bf6db8000107656.html
http://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/
http://www.unt.se/asikt/ledare/var-ska-laginkomsttagarna-bo-4118572.aspx

Låginkomsttagare och bidragsförsörjda
Ja, var och hur ska låginkomsttagare och allt fler fullt bidragsförsörjda bo? Det kan vi fortsätta att prata, prata och prata om. Staten kanske ska tvångsbygga nya miljonprogram insprängda lite här och där bland till exempel villorna i Djursholm, Nacka, på Lidingö och Södermalm? Eller ska vi helt enkelt acceptera att matchen för ett land med en hög lägsta levnadsnivå är förlorad? Det är väl lika bra att vi bygger Atterfallshusen och de enkla och små lägenheterna i höga hus i Rinkeby, Tensta, Husby, Rosengård, Frölunda, Eriksbo, Hammarkullen, Hovsjö etc.. I dessa områden är marken billigare och höga "billiga" fastigheter passar in.. Kanske är tillfälliga bosättningsplatser för EU-migranter och de sämst ställda, som vänstern vill starta i Uppsala, lösningen. Tältplatser borde inte bli så dyra. Med tältplats som boende för de som tjänar lite kan säkert låga löner vara en väg framåt.. En närstående nyskild flerbarnsmamma, med 12 års bostadskötid, med en ok lön har haft väldigt svårt att hitta bostad och till sist fått köpa en lägenhet. Och hur höga tror du hyrorna varit i de bostäder hon försökt få tillgång till? Hur låg heltidslön är en lön som kan ge en människa en rimlig chans till självförsörjning? Är det nödvändigt att försöka driva fram lönenivåer som kräver full arbetstid samtidigt som dessa människor ändå måste få en massa bidrag? Ja, ja.. Vi får se hur det blir. Behövs bygglov kopplat till färg på tälten på offentligt stöttade uppställningsplatser?..
http://www.dnv.se/wp-content/uploads/2014/05/Utanförskapets-karta-en-uppföljning-.pdf

"No more something for nothing" sa Cameron, Storbritanniens premiärminister, om EU-migranters rättigheter i Storbritannien. Låter som gammal klassisk Socialdemokratisk politik "Gör din plikt, kräv din rätt". EU böjde ner sig och gick med på Camerons krav för att han ska försöka få sina medborgare att rösta för att stanna kvar inom EU. Jag anser inte att unionen är hållbar med en massa särregler. Sannolikt kommer många EU länder kräva samma medlemsregler som Storbritannien. Det är rättvist. Vad tycker du?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar