måndag 15 februari 2016

Vem är du

Ett par frågor
Det finns ett talesätt i Sverige som lyder att vi aldrig ges en andra chans att göra ett första intryck. Så är det självklart. Men vad formar detta första intryck och finns det kulturella skillnader i hur vi försöker "döma" varandra? Självklart har olika kulturer olika sätt att försöka bedöma den person man har framför sig.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Identitet_(beteendevetenskap)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Identifikation


I Sverige är jobbet av stor betydelse för människors identitet, därför kommer hos oss fort frågan "vad jobbar du med?". Den frågan tjänar som många svenskars sätt att sortera in nya människor i "typ fack". Hur klokt är det? Ändå gör vi det och när människor blivit insorterade i ett fack är det svårt för de flesta av oss att låta dem komma ut ur det trots att träff efter träff inte lever upp till den mentala bild du första gången skapade av en ny bekantskap. En bibliotikarie är väl per definition vänsterorienterad feminist, dricker mycket rödvin, går ofta på teater, läser mycket poesi och vägrar att surfa på Internet. Vill att Sverige ska vara en fristat för alla men har ingen ensamkommande som bor hemma hos sig. Visst är det så?....



Bland flyktinginvandrade med arabiska som modersmål har jag så många gånger fått höra det att jag tror mig veta hur de snabbt fackar in varandra. Bland dem är sorteringsfrågorna inte jobbrelaterade utan 1) varifrån kommer du? 2) är du muslim eller Kristen? 3) om muslim, Sunni eller Shiit? Om du väljer att inte vilja svara får du problem. Om du svarar och svarar fel märks det också. Om du svarar "rätt" hela tiden är du med i just deras speciella grupp. Grupptillhörigheten är viktig. Till skillnad från det svenska individuella perspektivet kopplas individens identitet i många arabiska kulturer till vilken släkt och religiösa grupp du tillhör. Det sekulära är inte en världsbild många tidigare upplevt.

Är det bättre att bedömas utifrån sitt jobb än från sin etniska och religiösa tillhörighet? Är inte idén med det vackra budskapet att "alla människor är lika mycket värda" att vi inte ska döma varandra utifrån etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning? Är då ditt jobb en bättre fackindelningsmetod än andra? Borde inte de viktigaste frågorna vara; Vad tycker du om barn? Hur ser du på jämlikhet? Vad innebär demokrati för dig? Är dans en mening med livet? Föredrar du vatten, öl eller vin?
http://www.uppsatser.se/om/grupptillh%C3%B6righet+socialpsykologi/
http://fearanddream.bloggplatsen.se/2014/08/14/10823776-socialpsykologi-attityder-fordomar-individualism-och-vad-ar-egentligen-normalt/
http://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/sociokulturellt-perspektiv/grupptryck/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar