tisdag 4 augusti 2015

Eldsjälar

Drivkrafter
Människor drivs av olika saker. Nästan alla drivs av uppskattning från sin omgivning. Särskilt från människor som man själv gillar. Idag är det ett bra reportage om Uppsalas landsbygd (största landsbygden räknat i befolkning bland Sveriges kommuner) i UNT. Uppsalacenterpartisten Amelie Propst är en av dem som intervjuats. Hon är ett lysande exempel på eldsjäl. Positiv och driftig är två egenskaper som kännetecknar henne. Och till skillnad från många andra går hon från ord till handling för det hon brinner för. Bl a brinner hon för sitt närsamhälle, Järlåsa, och då händer det också positiva saker runt det ideella engagemanget. Eldsjälar är självklart inte bara nödvändiga för landsbygdens positiva utveckling. Eldsjälar är kritiska för alla verksamheters framgångar. Utan några eldsjälar ingen framgång. Så är det inom näringslivet, föreningslivet och politiken. Väldigt sällan är pengar eller materiell status drivkraften för eldsjälar. Visst är det dock intressant att inte alla är eldsjälar kopplat till närsamhällets bästa oavsett om man bor på en landsbygd eller i en stadsdel.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/landsbygden-maste-varna-de-ideella-krafterna-3778658.aspx

Ledarvärde
Efter 25 år i svensk toppolitik är föredetta statsministern Fredrik Reinfeldt arbetssökande. Idag fyller han 50 år. För en eldsjäl är 50 år ingenting. De kan göra stor nytta tills de stupar. Min morfar är ett bra exempel. +90 år och fortfarande väldigt aktiv och med sina erfarenheter och samlade kunskaper betydligt vassare i huvudet än de flesta 25 eller 50 åringarna. Som vanligt är vi människor unika. Men är det bra för svensk positiv utveckling med toppolitiker som aldrig haft "riktiga" jobb under några år? Nej, är mitt tveklösa svar. Våra kommuner och landet behöver fler ledande politiker med en omfattande arbetslivserfarenhet utanför politiken. Då blir politiken praktiskt förankrad i alla de självupplevda referensramar som vi människor bygger upp under livets vandring. Och om du dessutom ska bli politisk ledare skadar det inte om man har tränats att leda. Att vara politisk ledare är dessutom mer komplext än att vara t ex VD för ett företag.
http://www.unt.se/familj/jag-kommer-att-vara-oppen-och-nyfiken-3823785.aspx

Så vilken typ av jobb får nu den arbetssökande Reinfeldt? Om någon anställer honom som mindre enhetschef inom näringslivet kanske han visar att han klarar uppgiften och kan avancera. Han är ju trots allt ung. Nästan 44 år yngre än min morfar. Vad krävs för att han ska avancera? Först att han får just chansen att visa vad han går för. Därefter att han presterar kortsiktiga affärsmål som bolagsledningen satt. Om medarbetarna inte gillar honom kan han ändå överleva om hans enhet presterar bra resultat. Men kommer någon att anställa honom som en näringslivschef värdigt en före detta statsminister? Knappast. Hade han haft tidigare ledarerfarenheter, absolut intressant. Om han ska få den upplevelsen får han nog bygga sitt eget affärsimperium. Och varför inte? Han kan ju t ex använda sitt kontaktnät och konkurrera med Bert Karlsson om asylbostäder och liknande. Eftersom han är ung och inte har bidragit så mycket till det offentliga med nettopengar in i det offentligt finansierade systemet hoppas jag att han nu kommer att göra det. Hans analytiska förmåga, kunskap om den allt för stora staten och hans kontaktnät kan säkerligen ge honom välavlönade konsultuppdrag inom PR- och lobbying-konsultvärlden. Och självklart några styrelseuppdrag också. Jag önskar honom all lycka i det fortsatta livet och att han slipper belasta skattekollektivet med livslång fallskärm och därefter offentligt finansierad pension.

Enligt dagens UNT påstås fallskärmarna kopplade till riksdagen bara sedan valet 2014 ha kostat oss skattebetalare 147 miljoner kronor. Två av dem som intervjuats om sina fallskärmar sägs säga att "de inte fått något som känns attraktivt"..... Kan det vara så att det uppskattade självvärdet är betydligt högre än marknadsvärdet utanför politiken? Visst skulle det vara rimligare med ett arvodessystem som faktiskt tar hänsyn till t ex riksdagsledamöternas ingångsvärden? Då skulle t ex en riksdagsledamot som kommer direkt från skolbänken kunna få en bra ingångsersättning på goda 26.000 kr i månaden och hen med omfattande arbetslivserfarenhet och betalda nettoskatter 72.000 kr i månaden. Varför ska politiska verksamheter avvika från alla andra verksamheter avseende ersättningssystem? Och Reinfeldt kanske borde få betala tillbaka lite för att integrationspolitiken är så  misslyckad?....
http://www.dn.se/ekonomi/politikernas-pensionsnota-en-halv-miljard/
http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/16913/Omställningsstöd%20för%20riksdagsledamöter.pdf
https://politologerna.wordpress.com/2013/05/15/ersattningen-till-avgagna-riksdagsledamoter/
https://soundcloud.com/stefanhannaspod/om-migration-och-integration-i

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar