söndag 2 augusti 2015

Hälsans väg

Måttfullhet och inre frid
Det råder i princip konsensus bland den mänskliga historiens filosofer och andliga ledare. Livets mening går inte i materiella tecken. Ständig lyx och överflöd är vare sig avundsvärt eller klokt. En efter en har de stora tänkarna konkluderat att måttfullhet är en klok livsstil och en livsstil som bäst kan leda mot inre frid. Visst är det intressant att dom kommit fram till det och valt att leva därefter. Och flera av dessa filosofer och andliga ledare, som hade tid att fundera ordentligt över livets utmaningar och dess mening, kom från väldigt förmögna familjer.

Igår var jag på bröllop i Djursholm. Där bor Sveriges rikaste personer i en mycket trevlig idyll. Segregationen är näst intill total. Bara väldigt priviligierade människor. Är dom lyckligare än andra? Knappast. Däremot bor många av de få Djursholmsborna i enorma vackra villor. På Villa Pauli, där jag övernattade och där bröllopsfesten hölls, hade de en intressant bok om några av husen och vilka som ägt dem. Bl a hade landsförädaren Stig Wennerholm bott fint i Djursholm. Många av villorna är verkligen vackra. Minst trettio personer skulle lätt kunna bo bekvämt i flera av villorna. Villorna vittnar inte om måttfullhet. Samtidigt kanske man lättare kan få inre frid om man är ett par som bor i ett hus på 1.600 kvm istället för att tränga ihop sig på 200 kvm...

Bröllopet inramades med ett fantastiskt sommarväder. Det var trevligt, kul, gott och generöst. Och det blev väldigt mycket härlig dans. Mycket latinsk dans. Ingen måttfullhet alls. Men hur kan man av princip välja bort dans på sitt bröllopskalas? Märkligt. Eller ett sätt att få uppmärksamhet. Tydligen valde Tony Irving, domare i TV4-tävlingen "Let's dance" att inte erbjuda dans på sitt bröllop igår... Tur att jag inte var på det bröllopet! Att dansa är hälsosamt! Både för kropp och själ!
http://www.dn.se/arkiv/kultur/garanterat-dansfritt-brollopInga kommentarer:

Skicka en kommentar