torsdag 6 augusti 2015

Dumsnällast i världen

Hur blev det såhär? Är svensk naivitet bl a kopplad till att vi sluppit egna krig under fler än 200 år? Oavsett skälen så är det ohållbart att inte tänka med både hjärna och hjärta när man fattar beslut. Det duger inte att enbart använda hjärtat och i synnerhet inte när det handlar om beslut som sannolikt får stora systemkonsekvenser. Uppsalas nuvarande majoritet med Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna leder Uppsala i en farlig riktning. Nu ska även tiggande EU-migranter fritt erbjudas en "tillfällig" boplats i centrala Uppsala.

Visst är det tragiskt att det finns människor som är fattiga. Drygt en miljard människor, av drygt sju miljarder, klassas som fattiga i världen. Och det finns gott om rasism och diskriminering mellan oss människor runt om i världen. Inte minst i Asien upplevde jag mycket rasism. Jag fick även känna på känslan att uppfattas som mindre värd enbart för mitt ursprung. Ingen trevlig känsla. Men kan svenska kommuner ta ett ansvar för fattigdomsbekämpningen i världen? Självklart inte och det är inte heller förenligt med en kommuns uppdrag. En kommuns uppgift är att svara för att de egna medborgarna mår så bra som möjligt och att framtiden blir ljus för just de egna invånarna. Självklart ska kommuner och staten samarbeta för att klara uppdraget. Men det är inte hållbart att andras uppdrag inom EU blir ett socialt och ofinansierat åtagande i t ex Uppsala. Inom Centerpartiet har vi haft omfattande diskussioner om detta och landade i att tydligt markera vår oro för utvecklingen i ett särskilt yttrande i kommunstyrelsen. Yttrandet gjordes kopplat till att den nuvarande majoriteten började utöka rättigheter på ett särskiljande sätt för just tiggande EU-migranter. Vilka systemkonsekvenser får det om kommunen börjar tillhandahålla en massa skattefinansierade tjänster och fria nyttjanderätter till fattiga EU-migranter? Det är inte ens möjligt för en svensk med försörjningsbidrag att fritt byta kommun och kräva försörjningsstöd i ny kommun. Det är en rimlig ordning för att kunna försvara ett fungerande generellt välståndssamhälle. Och på vilket sätt hjälper det människor ifrån att tigga om de får en massa gratis rättigheter men inte någon skyldighet till motprestation?

Nu väljer då V, MP och S att tillhandahålla en fri tillfällig bosättningsplats. Vilka konsekvenser får det sannolikt? Vilka ska säkerställa att inga tvingas betala för platser inom området till andra EU-migranter som "äger" Uppsala? Vilka ska säkerställa ordning och reda på området? Vilka ska finansiera fria toaletter, duschutrymmen m.m? Hur ska förskolor och skolor och deras elever få studiero om elever löpande ska komma in och ut ur klasser? Och vad händer när området är knökfullt? Vi ska vara medmänskliga och själv fortsätter jag att ha fadderbarn och på andra sätt stötta behövande i världen utöver de skatter jag betalar. Det hoppas jag alla som kan gör. Men att börja att ge fattiga EU-migranter allt mer särskilda rättigheter är inte en hållbar väg framåt. Att göra det är naivt och systemhotande. I vart fall om vi inte kan skicka fakturan till deras EU-hemländer och få kostnadstäckning. Det är ju inte så att vi saknar hål att fylla trots att vi har världens högsta skattetryck.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/eu-migranter-kan-fa-hem-i-libroback-3829611.aspx

Landsbygdsutveckling
Centerpartiet i Uppsala fick igenom många viktiga förbättringar för att stötta en positivare landsbygdsutveckling inom kommunen. Det är mycket positivt att detta arbete fortsätter och Mimmi gör ett mycket bra arbete i landsbygdens tjänst. Bra och viktigt. Centerpartiet har de konkreta förslagen som gör att även servicen på våra landsbygder kan stärkas. Blir intressant att se om övriga partier stöttar oss.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/svart-behalla-service-nara-stan-3774094.aspxInga kommentarer:

Skicka en kommentar