lördag 29 augusti 2015

Social verklighet

Mer sociala än någonsin
Har vi människor någonsin tidigare varit så socialt engagerade som idag? Nej, är mitt entydiga svar. Dagens informationsteknologi och användarvänliga sociala nätverk på Internet gör det idag möjligt för oss att träffa bekanta och vänner hela tiden, 24/12/365. Och aldrig tidigare har det varit så lätt att träffa och lära känna nya människor från jordens alla hörn. Det är fantastiskt.

Jag har varit med om att bygga upp ett globalt socialt nätverk med spel som nätverkets samlande kraft och nätverksdeltagarnas minsta gemensamma nämnare. Det var en mycket lärorik erfarenhet. Människor över generationsgränser, och från alla delar av världen, träffades för att spela mot varandra och parallellt samtala. Sajtens medlemmar kunde också starta ämnestrådar där de kunde "debattera" sakfrågor av intresse. Vi hade liknande funktionalitet innan de fanns på t ex Facebook. Spelandet på sajten var omfattande och många spelare byggde gränsöverskridande vänskapsrelationer. Förutom de tekniska utmaningar vi hade med att ständigt utveckla nya spel, sajtfunktionalitet och anpassningar till ny teknologi var det svåra att säkerställa ordning och reda bland våra många användare. Förutom att vi som jobbade med sajten var administratörer så hade vi också ett sheriffsystem med särskilt utvalda medlemmar för att dygnet runt kunna upprätthålla ordning. Att vi har problem med nätmobbning och oacceptabelt bemötande förvånar mig inte. Vi hade gott om människor som ständigt gick över anständighetsgränser och som fick utvisning. Men de allra flesta av våra många tiotusentals användare skötte sig mycket bra. Som i samhället i övrigt med andra ord.

Ofta när jag träffar människor som inte klassas som unga ondgör dom sig över hur asociala unga blivit. Jag hävdar att det är fel. De umgås på nya sätt som tekniken möjliggjort. Bland de miljoner som idag t ex spelar lagspel på nätet tränas dom också i lagdynamik, på att förstå värdet av tydliga mål och delmål och deras simultanförmåga är generellt fantastiskt mycket bättre än min generations. Internets olika sociala mötesplatser har gjort världen gränslös. Det är fantastiskt. Samtidigt är det gamla sättet att umgås fortfarande stimulerande och härligt. Båda umgängesformerna bidrar till att vi blir mer socialt utvecklade. Ikväll ska jag gå på premiärfesten Uppsalafesten - Kick-off Uppsala : ). Det ska bli superkul. Och på den festen får vi möjlighet att dansa med varandra på riktigt, inte bara virtuellt. Tror du att virtuellt dansande (att våra animerade avatarer på nätet träffas och dansar) tar över i framtiden?
http://www.dagensanalys.se/2015/06/spel-pa-mobilen-sociala-natverk-och-appspel-kan-bli-nasta-stora-grej/
http://techterms.com/definition/avatar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar