onsdag 26 juli 2023

Politiska tokigheter

Radikalisering är alltid dåligt

Alla former av radikalisering leder fel. Oavsett om de är religiösa eller politiska. Människans historia är full av sådana lärande exempel. Ändå återkommer dessa dumheter gång efter gång som en del av olika maktkamper mellan samhällsgrupper. I sina värsta exempel leder dumheterna till blodiga krig eller samhällen som kraftigt stagnerar eller helt faller samman. Att svenska politiker importerar mycket av USAs radikaliseringsdumheter både från ”vänstern” och ”högern” är korkat av många skäl. Inte minst på grund av att det svenska samhället är mycket annorlunda än de som finns i USA. Istället för att svenska politiker har slut på nya politiska idéer, och därför tar till sig mycket från politiken i USA, borde svenska politiker istället konkurrera om att vara bäst på att få ordning på allt som ”gått sönder” i landet Sverige. Att inte det är en självklarhet beskriver väl tydligt hur dåligt det svenska politiska klimatet blivit. 

Naomi Abramowicz, GP, skriver en mycket viktig artikel som jag bifogar nedan. 

Problemet med den svenska USA-rapporteringen är att den är ofullständig. Vi får oftast bara höra den ena sidan av berättelsen. Den som handlar om Republikanernas radikalisering, de nya striderna i det amerikanska kulturkriget och inskränkningar mot abortlagstiftning eller hbtq-rättigheter. Men att bara beskriva den amerikanska högerns framfart räcker inte för att förstå de senaste decenniernas utveckling i USA. Den sortens polarisering som utspelar sig i USA uppstår inte ur tomma intet, utan den kräver en lika aktiv motståndare som försöker påverka utvecklingen i en annan riktning.”

I sin nya reportagebok ”Skymning i Amerika” (Volante förlag 2023) ger journalisten Malin Ekman oss den andra sidan av berättelsen. Ekman, till vardags USA-korrespondent i Svenska Dagbladet, fördjupar sig i den amerikanska vänsterns radikalisering i stället för högerns.”

Hon besöker bland annat den amerikanska västkusten: Portland, San Fransisco och Seattle. De är så kallade progressiva städer och har tillhört USA:s starkaste vänsterfästen. Alla dessa platser dras numera med allvarliga sociala problem, som utbrett missbruk, hemlöshet och kriminalitet. De har även det gemensamt att de har tjänat som experimentverkstad för den amerikanska vänstern.”

Det bästa man kan säga om privatskolornas antirasistiska agenda är att den åtminstone förbereder ungdomarna på vad som väntar dem på de amerikanska elituniversiteten. Där lever och frodas den tankeströmning som ofta beskrivs som ”woke”, den rörelse som säger sig kämpa för social rättvisa. Men i stället för att stå upp för ett fritt intellektuellt klimat, något som brukade känneteckna den högre utbildningen, har USA:s prestigeuniversitet blivit hem till cancelkulturen. På amerikanska universitet så har så många som 200 föreläsningar och seminarier stoppats på grund av protester från lärare eller studenter, eller både och.”

”Den vars åsikter kan bedömas som misshagliga eller provocerande kommer med största sannolikhet att tvingas bort, avbokas eller sparkas. Den som inte uppfattas som tillräckligt tolerant, rasmedveten eller vänster ska bort. Det är ett av wokerörelsens mest totalitära inslag. Den tillåter inte oliktänkande eller kritiker. Den som inte är med dem är emot dem. Det finns bara en sanning, något som gör att den amerikanska vänsterns radikaler har mycket mer gemensamt med sina motståndare än vad de själva tror.”

Hur gärna man än skulle vilja så stannar inte den amerikanska diskursen i USA. Sverige har en förmåga att anamma det allra sämsta som amerikansk kultur har att erbjuda. I vårt trendkänsliga land är det viktigt att hänga med, och definitionen av att hänga med är att hålla koll på vad som sker i USA.”

De amerikanska idéernas intåg i Sverige märks inte minst på de ord som numera återfinns i det svenska språket, som minoritetsstress, rasifiering och vithetsnorm. Det här är inte ord och begrepp som bara används på vänsterlutande kultursidor eller av aktivister i sociala medier, utan de har tagit sig in i allt ifrån myndigheters informationsmaterial till universitetens kurskataloger. Svenska skattebetalare finansierar alltså verksamhet som reproducerar bilden av att det finns inbyggda motsättningar mellan människor av olika hudfärg.”

Dessutom tar de amerikanska modetermerna inte överhuvudtaget hänsyn till den svenska kontexten, vilket visar varför det är nästan omöjligt att klippa och klistra idéer från ett land till ett annat utan att ta hänsyn till sammanhang.”

Sverige skulle göra bättre i att snegla mindre på amerikansk samhällsdebatt och dess polariserande politik och språkbruk. Det är en av många lärdomar som går att dra från Ekmans bok.”

https://www.gp.se/ledare/den-amerikanska-wokekulturen-är-inte-bara-ett-amerikanskt-problem-1.105394580

Nedan artikel beskriver väl vad ”Woke” innebär. För den som bryr sig. 

https://www.varldenidag.se/ledare/forblindad-woke-kultur-trasar-sonder-kultur/reptfo!cTOFN5eRbOUCVRdvq@ZN2g/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar