Rädslan för att exkludera
Det är lätt att känna sig exkluderad när man hamnar i sammanhang där man är helt själv eller i liten minoritet bland människor som tillhör något annat än man själv. Inget konstigt med det. Att ständigt känna sig exkluderad eller ensam om sina uppfattningar är sannolikt en av de största drivkrafterna till att människor flyttar från mindre orter till befolkningsrika orter. I större städer är det betydligt lättare att hitta människor som har liknande syn på livet och uppfattningar som man själv. Samma logik gör att svenskar utomlands gärna bor i samma områden. Och invandrare i samma stadsdelar.
Med det sagt blir inkluderingspolitiken tandlös om svenskar slutar med sina traditioner och seder bara för att andra kan känna sig exkluderade. Traditioner och seder är det kulturbärande i alla formeringar av grupper och samhällen runt om på vår jord. Därför spelar de en stor roll i ett framgångsrikt integrationsarbete. Invandrare har kommit till Sverige, inte tvärt om. Personligen störs jag inte av att det finns många miljarder människor som har traditioner och seder som avviker kraftigt ifrån mina egna. Det gör bara mitt liv mer intressant. Det jag stör mig på, och inte accepterar, är människor i demokratiska länder som inte accepterar de lagar och regler som gäller jämlikt där de bor. Oavsett var de kommer ifrån.
I ett fritt samhälle är det ok för varje individ att till exempel sluta hålla på Hammarby och istället börja hålla på Sirius i fotboll. Även om man håller på Sirius kan det vara en upplevelse att gå på en Hammarbymatch "bara" för att få uppleva en läktarstämning som få lag och deras supportrar i dagens Sverige kan skapa.
Benjamin Katzeff Silberstein, GP, skriver läsvärt nedan om traditionernas betydelse. Jag är själv naturvetenskapligt samt demokratiskt rättsstatstroende. Vad är viktigt i ditt liv, på riktigt? Väldigt många människor är religiösa. Oavsett religion är fanatikerna farliga.
"I vår upplysta tidsålder är religionen och traditionerna snarare något att frigöra sig från än hålla sig till. I Sverige är den mentaliteten särskilt stark. Enligt forskaren David Thurfjell tar 80 procent av svenskarna avstånd från organiserad religion och bara 23 procent tror på gud. Kanske vinner vi VM i någon sorts modern rationalitet. Men vad är det vi går miste om? Och vad blir konsekvenserna?"
"Förklaringen här är kanske inte främst religionen i sig utan normer och värderingar som grundas i religion och tradition. Folk förväntas helt enkelt ”vara fruktsamma och föröka sig", inte direkt därför att Bibeln säger det, utan därför att samhället ser och uppskattar barnafödande som en självklar del i livet, inte som ett problem att komma runt. Familjen är i sig någonting att satsa på, med minst lika stor eller större vikt än karriären. Även sekulära israeler lever med en stor dos religiösa normer och värderingar, ofta utan att alls reflektera över det."
"Vi mår bättre både som samhälle och som enskilda människor när vi lever med en traditionellt rotad grund, testad av tiden. För det måste inte alla bli religiösa. Det räcker med att erkänna att religionen och traditionen har någonting att erbjuda, oavsett om det handlar om dejtingkultur eller vad samhället värderar som viktigt."
Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om invandringsproblemen i Frankrike. Per capita är Frankrikes invandrare från Afrika och Mellanöstern liknande dem i Sverige. Genom att inkludera invandrare i svenska traditioner, och lyfta fram många goda exempel på lagliga invandrade klassresare, kan hoppet bryta ner de grovt kriminella. I kombination med att vi slutar vara mesar kan Sverige åter ”blomstra” i trygghet.
”Frankrike har i dag en större immigrantpopulation från Mellanöstern och Nordafrika än många andra länder – jämförbar till sin andel med Sverige. Upplopp i franska invandrartäta förorter – så kallade banlieues – är dock ingen ny företeelse. De har förekommit åtminstone sedan 1970-talet. Franska staten har likt den svenska plöjt ned mångmiljardbelopp för att försöka lyfta dessa områden. Resultatet har varit påvert. Kriminella grupperingar lockar rotlösa ungdomar med status, droger och pengar. Segregationen är som ristad i sten.”
”Slutsatsen man kan dra är att offer- och revolutionsromantik knappast är den bästa linsen för att förstå de senaste veckornas händelser. Gängkriminella miljöer blir inte politiska demonstranter för att de vänder sig mot staten. Men slutsatsen måste också vara att ”hårdare tag” från samhällets och polisens sida alltid måste kombineras med att ge människor en chans till ett bättre liv.”
”Det svenska tillståndet, med rekord i dödliga skjutningar bland gängkriminella visar samtidigt att det inte finns någon ”snäll lösning” på problemet – även om polisen självfallet inte ska ägna sig åt diskriminering. Svensk polis bristande befogenheter i kombination med låga straff har snarast bidragit till att kriminaliteten vuxit till sig. Polisen kan dock aldrig ensam lösa problem med segregation, utanförskap och negativa sociala spiraler. Människor kan ha det fattigt, men de måste ha ett hopp om en bättre framtid om de destruktiva krafterna ska kunna motarbetas.”
https://www.gp.se/ledare/revolutionsromantik-löser-inte-frankrikes-problem-1.104519336
Bra att Sverige nu är en del av NATO inom kort. Det är bland annat bra för delar av vår high-tech industri ✊. Jag delar dock kritiken av hur ett så viktigt beslut politiskt administrerats. Så stora och relativt enkla frågor ska vara föremål för en folkomröstningsprocess.
https://unt.se/nyheter/inrikes/politik/artikel/turkiet-godkanner-sveriges-nato-ansokan/l6q16mwr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar