torsdag 27 juli 2023

Vilken lösning vill de ha

Islam ogillas av många i av jordens 8 miljarder människor

Makt- och kulturkonflikter

Historiskt har stora maktkamper utkämpats mellan maktintressen som flaggat sig som kristna och muslimer. De som kan en del om människans historia vet också att blodiga maktkamper tidigare var väldigt vanliga mellan olika falanger som också klassat sig som någon form av kristen. I modern tid har vi även kunnat följa blodiga rivaliserande strider mellan olika muslimska maktgrupper i Mellanöstern och i Afrika.

De senaste 20 åren tycker jag att vi ser tydliga och växande konflikter mellan maktintressen som kan paketeras i några kulturgrupper. USA, med en liberal och kristen kultur, som vill fortsätta att vara ”solen” runt vilken övriga världen av människor måste förhålla sig. Kina, med sin konfucianska kultur, som homogent och mäktigt åter rest sig ur askan med ambitionen att bli en ny ”sol”. EU, med en liberal och kristen kultur, som kämpar med att hitta en folkligt förankrad identitet och bättre samarbetsformer efter att Europas tidigare världsdominans bröts sönder av två förödande krig. Ryssarna, med sin kristna matchokultur, som hopplöst kämpar för att försvara sin självbild som en av USA och Kinas ”jämlikar”. Indien, som domineras av hindukultur, kliver snabbt fram som en global kraft att räkna med bland annat på grund av deras framgångsrika diaspora. Och arabstaterna, med islaminfluerade kulturer, som främst genom sin handelsbakgrund och oljetillgångar sitter på mycket ekonomiskt globalt inflytande. 

Sverige har nu genom en mycket liberal inställning till yttrandefriheten, och ordningsregler, låtit särskilt två personer, med starka utländska kopplingar kraftigt försvaga Sveriges relationer med muslimska länder. Och höga företrädare för Sverigedemokraterna, SD, har uttryckt starkt stöd för koranbränningar. Och vi har en regering som står eller faller kopplat till stöd från SD. 

Säkerhetshoten mot svenskar i allmänhet och våra mycket viktiga globalt aktiva företag har kraftigt ökat. Viktiga affärsförbindelser för svenska företag stängs ner. Räntekostnaderna kan påverkas ännu mer negativt för oss svenskar när rika arabstater flyttar ut sina lättrörliga tillgångar från Sverige. Och så vidare. Inte bra jobbat av de ansvariga, och det är Sveriges regering. 

https://www.expressen.se/nyheter/imam-om-korankrisen-det-ar-helt-tyst/

https://www.expressen.se/nyheter/sapo-sakerhetslaget-har-forsamrats-i-sverige/

Hur lyckas man bygga ett fredligt sekulärt samhälle?

Islam ogillas i Kina, i Indien, i Japan, i Ryssland och i många andra folkrika länder. I USA är den kristna Guden starkt politiskt förankrad i många förpackningar. I Europa dominerar kristna kulturer. Att det finns en klassisk konflikt om våra själar mellan kristendomen och islam är ett faktum. Sverige har på många sätt en kristen kultur. Det kristna ”kärleksbudskapet” har format mycket av de liberala idéerna i västvärlden. Vad jag vet är det enbart kristna och muslimer som på olika sätt vill missionera och övertyga andra om den egna trons överlägsenhet. 

När muslimska föreningar i Sverige säger att ”det är helt tyst från regeringen” kopplat till ”Korankriserna” undrar jag vad SD egentligen vill göra som ”Sverigevänner” med till exempel alla muslimer som är födda i Sverige, som blivit svenska medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige? Göra som amerikanerna med japanerna under 2:a världskriget, sätta dem i interneringsläger? Försöka tvångsdeportera dem till Xinjiang för att där kunna kämpa för någon form av islamsk tro? Vad tror de då händer?

Det är ett faktum att det i dagens Sverige bor människor med en muslimsk identitet. De är över 300.000 stycken. Och vissa tycker sig kunna uppskatta de troende av dessa till runt 120.000 stycken. Om vi säger att de är 300.000 är det färre än 3 procent av Sveriges befolkning men i absoluta tal ändå många. Om SDs ambition inte är att skapa stora nationella konflikter mellan grupper som bor här måste de fatta att integrationspolitiken är central. Det förvånar mig inte om de återigen helt plötsligt ”drar ner byxorna” på de andra riksdagspartierna och kommer med vettiga integrationsförslag. Det är rimlig integrationspolitik som kan vända den allvarliga negativa samhällstrenden i Sverige. Där är respekten för det sekulära och gemensamma lagar centralt.

https://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/historiskt/

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/tabell-och-diagram/invandring-och-utvandring-efter-kon-och-fodelseland-samt-framskrivning/

Att inte Sveriges nationella företrädare bättre hanterat offentligt sanktionerade demonstrationer är ett stort misslyckande. Ett dyrt misslyckande när många länder som starkt kopplat sig till islam bojkottar svenska produkter och bidrar till att utsätta svenskar i allmänhet för hälsofara. 

https://www.expressen.se/nyheter/57-muslimska-lander-ska-diskutera-korankrisen/

Ett sekulärt samhälle där lagarna gäller oss alla jämlikt utan undantag

Jag vill leva i ett sekulärt samhälle där invånarna fritt får välja att tro på vad de vill. I ett samhälle där lagar styr våra rättigheter och skyldigheter och inte enskilda diktatorer och deras ”klan”. Väldigt många av jordens befolkning lever inte i liberala sekulära länder. Och i västvärlden har liberala ideal drivits så långt att det som tidigare gjorde stor positiv nytta nu hotas av att totalitära politiska rörelser även i USA och Europa vinner terräng. Att ”woke” åt vänster och höger får USA och Europa att försvagas i det nya geopolitiska landskap som växt fram är sorgligt. Oklokhet, idealism och naivitet styr i en värld där de riktiga segrarna vinns av kunniga pragmatiker.

Det är som förr, maktkamperna handlar krasst om tillgång till viktiga naturtillgångar (rikedom och nödvändigheter för att hålla 90% av befolkningen lugn), till att stärka den egna kulturen, till att få känna sig mäktig. Och de stunder som t ex Gustav II Adolf, Hitler, Mussolini, Starlin, Franco, Mao, Trump med flera satt och styrde över många andras liv trivdes de.

Att stärka den egna kulturen är kanske den viktigaste och tydligaste geopolitiska konkurrenssituationen. Sedan 1950-talet har främst USA och Storbritannien som klassat liberala samhällen inte entydigt backat upp nya demokratier. Bara om de varit ”en god lierad”. Ryssar, kineser, indier och araber gillar som maktsystem inte många av liberalismens ideal. Och kinesiska, arabiska, persiska och indiska civilisationer har betydligt längre historik än i USA och Europa. Allt tyder på att den globala ekonomins storhetstid är över och att ”Geoeconomic fragmantarion” blir en konsekvens av dagens tilltagande geopolitiska konflikter. Kanske är det tur för svensk ekonomi i huvudsak är beroende av export och import från andra Europeiska länder och USA.

https://www.imf.org/-/media/Files/News/Seminars/2023/fragmentation-conference/session-1-geoeconomic-fragmentation-and-future-of-multilateralism.ashx

Expressens ledare nedan är läsvärd i sammanhanget. Jag tycker dock de är fel ute om att vi typ ger upp våra värderingar för att vi säkrar ”konsensus” om tillämpning av befintliga lagar och regler. Inte minst det tidigare justitierådet Lamberts är tydlig med att det går att förhålla sig annorlunda än hittills till liknande begäran om demonstration. Då backar vi inte men tillämpar lagar och regler klokare. Vi ska inte backa! 

Det är betydligt troligare att vi skulle uppfattas som en mjuk motståndare som det lönar sig att attackera.”

https://www.expressen.se/ledare/en-del-alskar-att-hata-symbolen-sverige/

Bra att statsminister Ulf Kristersson ändå gått ut och klargjort att han förstår allvaret i den situation Sverige hamnat i. 

https://www.svt.se/nyheter/reaktioner-pa-koranbranningar?inlagg=5a678a0dc9b14b8156c549319ff798ad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar