lördag 15 juli 2023

Luncha med en mördare

Vad händer när de släpps ut?

UNT har haft en serie bra reportage om den grova kriminaliteten i Uppsala. Och om vilka straff många av de grövsta brottslingarna fått tack vare teknisk bevisning med hjälp av främst FBI i USA,  fransk samt spansk polis. Självklart har också svensk polis gjort ett bra arbete för att dessa grova brottslingar ska hamna bakom lås och bom. I en värld där kanske ”kriminalvården” kan leda dom mot att komma ut som mer utbildade, lagliga och snälla invånare…Nedan beskriver väl vad dålig nationell politik ställt till med i många av våra kommuner.

I maj 2022 beräknade polisen att totalt 587 individer var gängkriminella i Uppsala. 2021 var siffran 422.

2022 var antalet individer mellan 10 och 18 år 235 personer. 2021 var siffran 149. 

2022 var antalet individer under 15 år 94 personer. 2021 var siffran 27.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/polischef-tog-35-ar-att-vanda-trenden-med-skjutningar/jd33mpxl

– Utan chattmeddelandena tror jag inte att det hade räckt för att väcka åtal, även om det finns annan bevisning också, säger åklagare Thomas Forsberg.”

Att polisen lyckas knäcka chattarna har smalnat av möjligheterna till kommunikation för de kriminella, menar Thomas Forsberg.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/aklagaren-om-krypterade-chattarna-slaende-hansynslost/r18dg2xl

Det är en utmaning eftersom ens umgänge lätt kan dra en tillbaka in i kriminalitet.

Martin har klippt helt med sitt gamla umgänge. Det var inte för att han ville utan för att det blev för farligt. Exakt vad som hände vill han inte berätta av rädsla för repressalier. Men han säger sig ha mycket på sitt samvete. Det började med att han hade svårt i skolan delvis på grund av sina diagnoser.”

”Han beskriver Uppsalas kriminella värld som en slags bygemenskap där alla känner alla.

”– Alla har byggt sitt eget namn och vi har koll på varandras namn. Alla har smeknamn och man kan träffa någons granne och så blir man kompisar. Sedan blir folk äldre och vill inte vara kvar i Gottsunda, Gränby, Stenhagen och Sävja. Men man kommer aldrig härifrån.”

”– Jag vill inte gå och slita 40 timmar i veckan. Dagens Sverige är inte det land min pappa invandrade till. Jag har sett folk som förstört sitt liv för att de har tagit så mycket droger. Sverige är inte det land pappa ville att vi skulle växa upp i, och inte vad jag vill att mina barn ska växa upp i när jag väl får barn.

– Jag ser faror varje dag. Jag kan gå en promenad på stan och se tio personer som är totalt påverkade och ingen märker det. Jag vet mängden narkotika som kommer och går.

Trots att han själv lyckades hoppa av den kriminella banan har han svårt att se att någon av alla de försök som politiker lyfter för att stävja den ökande våldsspiralen kommer att lyckas.

– Rekryteringen kommer inte gå att stoppa. Det hade gått för tio år sedan, nu är det är för sent. Jag har sett 10-åringar gå i Guccikläder. Om de har den stilen i dag, hur kommer de vara om tio år? Det finns en strävan hos de här killarna efter pengar och efter att vara som alla andra som inte går att stoppa.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/avhopparen-ser-10-aringar-i-gucci-vilka-blir-de-om-tio-ar/rx31zo8r

Hur känns det i magen? Känner du tacksamhet över hur Sveriges rikspolitiker tog ansvar för en fungerande migrations- och integrationspolitik för 10-15 år sedan? Har de fått ta något ekonomiskt ansvar för sitt misslyckande som hårt drabbar Sveriges invånare? Nej. 

35 av Uppsalas grövsta brottslingar sitter nu bakom lås och bom. Vad händer när de kommer ut igen? Har kriminalvården för dyra pengar gjort dem till ”pånyttfödda” och laglydiga invånare? Knappast. 

Jag genomför regelbundet möten med Uppsalabor som önskar det. ”Fika med Stefan”, ”Luncha med Stefan”, ”Golfa med Stefan”, ”promenera med Stefan” och så vidare. En man kontaktade mig och ville ”Luncha med Stefan”. Jag tackade ja. Det visade sig att han mördat två personer. Suttit på flera av Sveriges säkraste fängelser. Kumla, Hall och Tidaholm. Det blev ett intressant samtal. Hans budskap var två. Värda att ta på stort allvar. 

1) Unga pojkar som växer upp i dåliga familjeförhållanden, eller fosterhem, måste få känna att någon älskar dem. De flesta på Kumla, Hall och Tidaholmsanstalterna hade aldrig det. 

2) Elda inte upp pengar på Kriminalvård om ni inte kan hjälpa till att efter fängelsetiden komma in i ett arbete och tjäna pengar. Vad tror ni då återstår för dem som avtjänat sina straff att tjäna pengar på? 

Expressens ledare har rätt! Att sätta personer som döms till säg 1 1/2 års fängelse är extremt dyrt och de hinner inte räddas från fortsatt kriminalitet. Fotboja, fostringsterapi och samhällstjänst är bättre. Tänka sig att Kriminalvården nu efterlyser det jag började föreslå för några år sedan.

Bland annat föreslår han att fotboja ska kunna dömas ut i fler fall – för fängelsestraff upp till ett år i stället för endast ett halvår, som i dag. Han vill även att kontrollerat boende med elektronisk övervakning införs som en ny påföljdsmöjlighet.”

https://www.expressen.se/ledare/om-farre-sitter-i-fangelse-kan-brottsligheten-minska/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar