fredag 21 juli 2023

Mycket vill ha mer

Vad fa... ska jag med pengarna till?

Alla människor gillar inte makt. Mång till och med undviker den gärna. För människor som vill förändra, skapa nytt eller försvara det som är blir makt och inflytande viktigt. Utan makt i olika former är det svårt att förändra, skapa nytt eller att framgångsrikt försvara utifrån det man själv anser vara bäst tillvägagångssätt för att uppnå önskade mål. För ansvarsfulla människor med makt är det ofta en betungande situation där ansvaret känns i axlarna. För psykopater med makt är det känslolös egotripp som gäller i mer eller mindre tydligt skådespel. Det finns för många psykopater med makt.

Ekonomisk styrka innebär makt. Både i det lilla och i det stora. En person med en god personlig ekonomi har makten att göra mycket mer av det man vill än den som inte har dessa resurser. Långt ifrån alla människor drivs av att bli rika. Vissa är till och med giriga och saknar moraliska kompass. Johan Rudström, UNT, skriver läsvärt om idrottare som redan är miljardärer men ändå säljer ut sig för ännu mer pengar till maktintressen som inte står för de liberala värden som till exempel finns uttryckta i Sveriges rikes lagar. Även bland de rikaste finns de som låter sig utnyttjas bara för att tjäna ännu mer pengar. Vad är det Messi vill göra för ännu mer pengar än dem han redan har?

"Pengar är inte allt. Men de betyder mycket. I första hand eftersom de används till mat och husrum, i nästa steg för att de ger en frihet. Men beträffande lycka har stålarna sina begränsningar, där är forskarna eniga. Högre lön innebär visserligen större lycka, men bara upp till en nivå på omkring 50 000-60 000 kronor i månadslön. Därutöver finns det nästan inget samband alls, enligt amerikans forskning."

"Riktigt mycket pengar kan tvärtom ge mindre lycka. Den mänskliga egenskapen girighet kommer in i bilden och gör att de allra flesta jämför sig med andra – toppchefer tittar på andra toppchefer och det finns alltid någon som belönas lite mer. Lita på att raket- och elbilsmagnaten Elon Musk blev irriterad när Jeff Bezos, som började packa böcker och grundade Amazon, gick om honom i förmögenhetstoppen."

"Girigheten driver finansbranschen. Filmer som vill skapa dramaturgi överdriver alltid karaktärernas cynism och hänsynslöshet, till exempel i Oliver Stones Wall Street (1987). Så tror man att det är, tills att verkligheten kommer och slår sagan med hästlängder."

"Idrotten ansågs länge vara fredad från storkapitalet. Begrepp som ”ädel tävlan” och ”den olympiska tanken” styrde. Långt in på andra halvan av 1900-talet hade ord som ”proffsliga” eller ”proffscirkus” en negativ klang. Tävlan om medaljer, att kämpa för sitt land eller sitt lag var det som gällde. Förvisso fanns ett ökande mått av hyckleri över denna amatörstatus."

"Det senaste året har hockey- och fotbollsspelare, även svenskar, glatt låtit sig köpas till ryska ligor för att saluföra Putins krigsmaskin. Saudierna har plockat golfspelare till sin egen tour, LIV-touren, och Qatar har fått David Beckham, Zlatan Ibrahimovic med flera att hylla sitt antidemokratiska system där kvinnor och homosexuella får hålla sig undan: "Tio poäng", slog han fast, Zlatan. Som en slutkläm erbjöds varumärket nummer ett, Lionel Messi, en årslön på 4,5 miljarder kronor (!) för att bli en galjonsfigur för den absoluta monarkin Saudiarabien."

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/idrotten-viker-ned-sig-och-girigheten-segrar/jd33x90l

Störst av allt är det geopolitiska maktspelet. I det spelet är Sverige en liten aktör när stora aktörer är i rörelse. De som betalat Paludan och Momika för att kraftigt försvaga Sverige har lyckats bra med sitt maktspel. Tänk vad mycket bättre Sverige skulle kunna styras om vi åter väljer arbetsmeriterade politiska företrädare istället för politiska karriärister. När Sverige hade det så byggdes vårt unika samhälle starkt.

https://www.di.se/nyheter/tecken-pa-spridning-av-bojkotten-sa-paverkas-svenska-bolag/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar