torsdag 6 juli 2023

Tillväxtlögnen

Att vilja annorlunda är något annat än att inte vilja

Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är för att Uppsala ska växa. Vi är för en tillväxt som är hållbar. Hållbar ur ett socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt perspektiv. Inte minst det ekonomiska. Det är löjligt när andra partier försöker påstå att UP är tillväxtovänliga, det stämmer inte alls. Det får dock inte ske på bekostnad av att skolan, sjukvården och äldreomsorgen blir ännu sämre än vad den redan är. Det får dock inte heller ske på ett sätt som kraftigt försvagar Uppsala kommuns ekonomi vilket direkt kommer att slå mot skolan och äldreomsorgen. Det minsta UP hoppas på är att omförhandlingar med regeringen om byggplanerna accepteras och att det kommunen vill ändra på i förhandlingarna får accept av staten.

I nedan insändare i UNT är Liberalerna i Uppsala tydliga med att de står helt bakom att Uppsala kommun helt och hållet försöker bygga ut Uppsala stads södra delar med 33.000 bostäder till år2050 och spårväg till 2029. Det är bra att Uppsalaborna nu i flera medieutspel från Liberalerna tydligt visat att de under en kort tid spelade dålig politisk teater och låtsades vara emot spårvägsprojektet.

"För att säkerställa en trygg välfärd är det viktigt att möjliggöra för tillväxt och fler jobb. Här spelar fyrspåret, bostäder och spårvagn en avgörande roll." 

https://unt.se/insandare/artikel/tillvaxt-behovs-for-att-sakra-valfarden/rxzq24kj

Uppsala kommun går nu med full fart framåt med att bygga spårväg och planera för 33.000 nya bostäder enligt de avtal som alla andra partier i Uppsala kommun ställt sig bakom i flera tidigare beslut. Nedan artikel av Sakine Madon är dock inte helt korrekt. Vad som kommunen begär omförhandling med staten om är till stora delar vad UP önskat. UP vill dock att även möjligheten att få delfinansiering för att skapa framkomlighet för kollektivtrafiken i vissa sträckor ska bli fordonsneutral. 

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/i-almedalen-syntes-de-morka-molnen-inte-till/rxzqmn2j

UP är helt övertygade om att spårvägsprojektet kommer att bli mycket dyrare än vad de gjorda investeringskalkylerna indikerar. Om det skriver UP i en debattartikel i UNT nedan.

https://unt.se/debatt/artikel/kommunens-kalkyl-haller-inte-sparvagen-kostar-15-miljarder/lyox9w6r

Och den som tror att Centerpartiet varit för att ge Uppsalaborna en chans att göra sin röst hörd i en folkomröstning om ovan har fel. Det framgår tydligt av nedan debattartikel i UNT.

https://unt.se/debatt/artikel/en-folkomrostning-om-sparvag-ar-ansvarslost/r2z7zpvr

När vi talar om att vi kan vilja olika anser jag att vi ska gå mot ”fyradagars veckor”. Det i kombination med att alla arbetsföra som lever på bidrag måste jobba blir toppen. Bland annat får det direkt positiv effekt för de som arbetar. Det vill säga en klok fördelningspolitik i en tid där vi bara blir allt fler, förmögenhetskoncentrationen bara ökar samtidigt som artificiell intelligens och robotik ersätter allt fler arbetsuppgifter. Jag lanserade detta redan 2016 inom de politiska kvarnarna. Ann-Charlotte Martéus, Expressen, är lite för neggo om detta. Även omsorgen och sjukvården kommer att i större utsträckning automatiseras, Japan leder vägen. Hur skulle du rösta i en folkomröstning om frågan löd: Vill du till bibehållen lön arbeta fyra dagar istället för fem dagar? Det kanske är rätt fråga att ställa i Uppsalas folkomröstning, det minskar behovet av kollektivtrafiksresande…. Minskar tillväxten? Gjorde den det när vi fick 1 och därefter 2 självständiga dagar? Vad gör du med din extra dag? Startar företag? Skriver en bok? Tar hand om barnbarn? 

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/fyra-dagars-arbetsvecka-det-kan-bli-sjukt-jobbigt/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar