måndag 10 juli 2023

Sverigebilden

Överflöd av administratörer

Vilken bild av Sverige har du? Vad är Sverige för dig? För mig är Sverige mitt hemma. För mig känns det svenska samhället greppbart. För mig var det svenska jämställda och företagsamma samhället något jag var stolt över. För mig var det svenska välståndsbygget från mitten av 1800-talet och framåt, med några svackor, imponerande ända fram till 1970-talet. 

På 70-talet påbörjades en offentlig byråkratisering som pågår än idag. En byråkratisering som stjäl viktiga resurser från både näringslivet och den offentliga sektorns kärnverksamheter. En byråkratisering som hämmar den viktiga företagsamheten. På 70-talet började också ett politikerskrå, yrkespolitiker, växa fram. Länge byggdes Sverige starkt av folkvalda som också hade en stark förankring i riktiga yrken. Företagsamma människor från olika skrån. Det var en framgångsfaktor. 70-talet avslutades 1980 med en folkomröstning om kärnkraft. Då fick det svenska folket inte ens tycka ja till kärnkraft. De tre alternativen var på olika sätt alla för avveckling. Oavsett vad man tycker i sakfrågan är det intressant att man inte vågade erbjuda ett ”bygg ut” alternativ. 

Ett annat perspektiv på Sverige är när jag på 1990-talet och början av 2000-talet reste mycket runt om i världen. Var jag än kom var Sverigebilden fantastisk. Hur hade vi blivit så jämlika? Hur hade vi skapat ett så generellt välmående land? Hur kunde vi som är så få lyckats bygga så många globalt framgångsrika företag? Hur kunde vi som är så få erbjuda världen så många världsstjärnor inom idrott och musik? Alla var imponerade. På riktigt imponerade. Det är inte så länge sedan. Den bilden av Sverige har bleknat. Inte minst Donald Trumps förvånande ”In Sweden” om våldsutvecklingen sade mycket om hur imponerad även den självgode Trump varit av lilla Sverige.

Vad hände med den svenska kulturen som fram till början av 1980-talet skapade ett globalt sett avundsvärt unikt samhälle? Ja, det finns/fanns en svensk framgångskultur värd att återskapa i modernare form.

Naomi Abramowics, GP, skriver intressant om ”Sverigebilden” nedan. Det jag tycker är mest läsvärt är hur våra rikspolitiker tillåtit den icke värdeskapande byråkratin svälla ut. 

I sann svensk anda (där lagom bara är en chimär) har vi inte bara gjort navelskådande till en nationalsport – vi har till och med gjort det till ett myndighetsuppdrag. Ett av Svenska institutets uppgifter är nämligen att analysera Sverigebilden. Det verkar nämligen inte räcka med att det finns en rad andra myndigheter, däribland Utrikesdepartementet, som har samma uppgift.”

Exempelvis: När en respekterad journalist på den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal skriver om Sverige som ”The Gun Murder Capital of Europe” är det största problemet inte att det påverkar Sverigebilden negativt, utan hur den eskalerande kriminaliteten påverkar Sverige (Wall Street Journal 22/3).”

Det är en sak att måna om Sverigebilden. Men oron kring Sverigebilden får inte gå så långt att den riskerar att ändra svensk politik i avgörande frågor, eller att kväva den offentliga debatten. Det är där faran uppstår, när politiker överväger att tumma på avgörande principer för att förbättra bilden av Sverige utomlands. Så viktig är ingen rankning i världen.”

Det bästa man kan göra för att skapa en globalt positiv bild av Sverige är att på riktigt vara duktig på hemmaplan. Inte försöka ”sminka grisen”. De grova våldsproblemen, återigen en misskött fastighetsmarknad, en misskött skola, långa vårdköer, ständiga problem i tågtrafiken, sabbat elförsörjningssystem, sämst tillväxt inom EU och herrarna i fotbollslandslaget levererar inte längre. Hoppas våra damer visar att det finns hopp.

Sverige ska vara ett sekulärt samhälle byggt på värderingar som också är uttryckta i demokratiskt framarbetade lagar som gäller oss svenskar jämlikt. Nya svenskar ska bättre inkluderas i våra värderingar samtidigt som vi är ett sekulärt samhälle (invånarna får tro på vad de vill). Alla måste förstå hur viktigt det livslånga lärandet är för det egna och samhällets konkurrenskraft. Alla måste förstå principerna bakom orden ”Gör din plikt, kräv din rätt”! Innovationsförmåga, företagsamhet och sparsamhet ska ha hög status. Att vara företagsam går att vara i alla sammanhang. Så byggs Sverige åter framgångsrikt. Vi kan bli imponerande igen! Globalt imponerande. Om vi fortfarande har en egen valuta då kommer den att ha en stark växelkurs. Inte som nu, usel. Jag vill att vi är globalt imponerande, det var en fantastisk tid att resa i världen och ständigt möta imponerande kommentarer kopplade till Sverige.

https://www.gp.se/ledare/fixeringen-vid-sverigebilden-har-gått-för-långt-1.104293051




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar