Kvalité inom kärnuppdragen
Att politiken i Sverige spårat ur märks tydligt i vad partiledningar verkar sysselsätta sig med. Istället för att driva en enkel och ”tråkig” politik som handlar om kvalité inom kärnverksamheterna ägnar de sig istället åt att ständigt stöka med skolan och ständigt vifta med PR-skapande och illa omtyckta riktade stadsbidrag. De riktade statsbidragen kan tydligt beskrivas som riksdagspartiernas dyra ”reklampengar” som du är med och betalar. De tillfälliga, och per kommun ofta meningslösa, statsbidragen ogillas skarpt av politiker i verkligheten. I våra allt för många kommuner. Ett statsbidrag på 300 miljoner kronor kan låta bra när en minister säger det, men utsmetad på 290 kommuner blir det mest administration!
Kristdemokraterna kämpar nu återigen runt 4 procent spärren i Sveriges riksdag. Då måste de tydligen växla upp med väljarfläsk som de tror ska göra dem lite säkrare inför riksdagsvalet 2026…. Samtidigt som tillgängligheten och kvalitén inom sjukvården är dålig, och kostnaderna skenar, vill kristdemokraternas partiledning lägga skattepengar på skogsvandringar och gymkort. Det vittnar tydligt om att de inte är liberalt sinnade. Vilken typ av konservatism denna politik vittnar om är för mig obegriplig. Det egna ansvaret måste alltid vara starkt. Om människor inte väljer att för egna pengar prioriterar att promenera i naturen eller gå på gym så ska inte dessa aktiviteter belasta skattekollektivet. Malin Siwe, Expressen, skriver nedan klokt om hur idiotiskt det är med dessa partipolitiska utspel. Och KDs Uppsalaledare undrar varför inte UP stöttade ett svagt och rörigt politiskt alternativ som KD skulle ingå i… Beroende av ett parti som kraftigt skadar Sverige.
”Hur vore det om Vårdsverige fokuserade på sjukvården? Alla dessa projekt där något annat än mediciner och psykologiska behandlingar är boten. Kultur på recept. Grön rehabilitering genom trädgårdsodling. Ridterapi. Och nu skogen.”
”Nu och nu förresten. SLU körde ut utbrända i skogen för över tio år sedan. Två timmar, två gånger i veckan under tre månader. Deltagarna blev varken friskare eller mindre stressade. Men Ann Dolling, som gjorde studien, hoppades ändå att läkarna i framtiden ska skriva ut ”skogsvistelse på recept” efter som de medverkande ”fick ett annat tänk”.”
”Men alla väger inte in bristande forskningsstöd i sitt beslutsfattande. Svenska regeringar har pippi på FaR, fysisk aktivitet på recept. Det ska exporteras till övriga EU. Socialminister Jakob Forssmed (KD) skryter med att öka bidraget till regionerna för FaR till 100 miljoner kronor om året, med tiden. Han, och finansminister Elisabeth Svantesson (M), borde läsa en debattartikel i Läkartidningen från två skeptiska allmänläkare som varnar för undanträngningseffekter. Alla vet att motion är bra. Men i dagens Sverige är läkarens ord inte lag. Att skriva recept på yoga, styrketräning, simning, skog eller akvarellmålning är slöseri med tid och pengar.”
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/naturliv-pa-recept-ar-helt-skogstokigt/
Och de som fortfarande undrar vilka partier Utvecklingspartiet demokraterna kan tänkas stötta finns många svar på den frågan. Vi kommer aldrig stötta partier som driver en skolpolitik som inte gynnar elevernas och svensk konkurrenskrafts bästa. Naomi Abramowicz, GP, skriver klokt om ”borglighetens” urspårade skolpolitik nedan. Skolan är den viktigaste kärnverksamheten i ett framgångsrikt samhällsbygge.
”De så kallade glädjebetygen, som har blivit allt vanligare i svensk skola, förstör för alla. De förstör för eleverna som får alldeles för höga betyg och får falska förhoppningar om att de kan klara sig genom en högre utbildning trots bristfälliga kunskaper. De förstör för lärarna som tvingas kompromissa med sitt samvete för att uppfylla ledningens krav på goda betyg och därmed god PR för skolan. Och de förstör för högskolor och universitet som inte längre vet om studenterna som de antagit trängt undan andra som förtjänar platserna bättre.”
”Den entusiasm som stora delar av borgerligheten, understödd av näringslivet och lobbyister från skolkoncernerna, har visat för marknadsskolan har inte delats av det svenska folket. Tvärtom har det funnits ett betydande glapp mellan högerpartierna och opinionen, ett glapp som bara har vuxit med tiden. Under de senaste åren har högerväljare blivit alltmer skeptiska till vinster i välfärden, säger Johan Martinsson, docent och föreståndare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet (SvD 3/4 2022).”
För näringslivets konkurrenskraft behövs en väl fungerande skola. Att säkerställa det är av avgörande näringspolitiskt intresse. För näringslivets konkurrenskraft är det också viktigt att svensk kultur starkt präglas av att vi invånare har ett stort personligt ansvar för våra egna val av livsstilar. Och att vi får ta det ansvaret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar