lördag 29 juli 2023

Missbruksträsk

Föräldraansvaret

Tyvärr är långt ifrån alla som skaffar barn lämpliga att axla ett långt föräldraansvar för barn. Ändå har alla som kan fritt fram att fylla på med nya människor på vår jord. Och alla de stackare som har eller får föräldrar som under hela barnens uppväxttid kraftigt brister i sitt föräldraskap får sällan positiva liv. De få som får det kallas ”maskrosbarn”. 

Självklart finns även barn till ansvarsfulla och kärleksfulla föräldrar snett i livet. Ofta går de barnen snett på grund av psykisk ohälsa eller att de hamnar i helt fel ”vänskspskretsar” eller ”kärleksförhållanden”. Föräldraansvaret är, och ska vara, stort. I det ingår bland annat att lära sina barn hur farligt det är med droger. I det ingår också att fostra dem i beteendet att regelbundet utföra fysiska aktiviteter och att inte dricka för mycket läsk och äta för mycket onyttig mat. Det är framförallt en del av föräldraansvaret att hjälpa sina barn att inse värdet av ett sådant beteende. 

UNT hade nyligen några viktiga reportage kopplade till att allt fler unga använder narkotika. Vi måste prata mycket mer om att nyttjandet av dessa droger breder ut sig bland allt yngre. Det finns inget positivt med det.

Det är fortfarande stora problem med drogen kristall i Uppsala län. Det bekräftar polisen som under senare tid har arbetat mycket med nykterhetskontroller och andra narkotikabrott i trafiken. Ny kryper droganvändandet allt längre ner i åldrarna.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/polisens-larm-droganvandningen-kryper-ner-i-aldrarna/jn984wnr

Antalet anmälda drograttfyllor har ökat i regionen. För den som blir av med körkortet är det svårt att få tillbaka det. "Många unga som åker fast blir chockade när de märker hur dyrt det är att få tillbaka körkortet", säger Lena Sandström och Marie Kirsebom, som jobbar med drogtester.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/fler-unga-aker-dit-for-drograttfylla-kostnaden-kan-bli-en-chock/r188ww3l

Den fantastiska Carolina Klüft arbetar nu efter sin imponerande idrottskarriär för att barn fysiskt ska hålla igång och bland annat undvika övervikt och fetma. Det viktiga Initiativet går under namnet ”Generation pep”. Den som bryr sig om sina medmänniskor måste ta denna fråga med övervikt och fetma på stort allvar. Att tycka det handlar inte om att ”peka finger”, det handlar om medmänsklighet och att man bryr sig om folkhälsan. Tänk vad mycket skit jag fick runt årsskiftet 2010/2011 för att jag i två blogginlägg resonerat om hur kampen mot ohälsosam övervikt och fetma kunde växlas upp. Tyvärr ökar bara problemen i styrka eftersom få folkvalda vågar ta i känsliga men mycket viktiga frågor. Nu skriver äntligen två väl insatta personer en läsvärd debattartikel, i UNT, om att det krävs ett betydligt bättre folkhälsoarbete än nu! 

Det är viktigt för samhället och individen att minska övervikten i Uppsala, skriver en patient med obesitas och en överläkare.”

https://unt.se/debatt/artikel/varje-overviktigt-kilo-som-forsvinner-i-uppsala-gynnar-varden/jopm2p7r

Artikeln för dig som är intresserad nedan:

”Allt fler blir överviktiga i Uppsala län. I dag har drygt 15 procent av boende i länet ett BMI över 30, vilket är gränsen för sjuklig övervikt/obesitas och över var tredje Uppsalabo ligger på gränsen (25-29,9 i BMI). Lägg därtill att det gjordes 182 fetmaoperationer i länet under förra året och att det finns över 14 400 personer med diabetes typ 2 i Uppsala län. En klar majoritet av patienter som drabbats av typ 2 diabetes har övervikt eller obesitas.”

”Att minska övervikt och fetma i Uppsala är viktigt både för individen men även för samhället i form av de kostnader som kommer med följdsjukdomar och vård för de med övervikt. Ju fler som går ner och behåller en hälsosam vikt desto mer kapacitet och medel blir kvar i den offentliga vården. En viktminskning med 10 procent innebär 80 procents minskad risk för att drabbas av diabetes typ 2. Det minskar även risken för följdsjukdomar och därmed sparas resurser som annars går till de som insjuknar i diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, lungsjukdomar och många andra sjukdomar som beror på övervikt.”

”Därför är det olyckligt att ställa olika patienter med olika sjukdomar mot varandra. Just nu debatteras det mycket kring bristen på bland annat substansen semaglutid, vilket finns i den omtalade medicinen ozempic som används av diabetiker. Det som är nytt är att semaglutid är godkänt för att behandla övervikt och fetma av Europeiska och svenska Läkemedelsverket och rekommenderas i alla nya internationella riktlinjer som ett av flera preparat för behandling för fetma.”

”Vi som är patienter och vi som jobbar med att behandla överviktiga patienter är förvånade över den hårda ton som förs i debatten. Att det råder läkemedelsbrist är ingen nyhet, över 600 preparat är restnoterade hos apotek och det drabbar många olika patientgrupper. Diabetiker och överviktiga är några av dem.”

”För diabetiker finns det flera olika alternativ, men för patienter med obesitas finns det väldigt få effektiva alternativ för att få en effektiv viktminskning för att kunna förebygga, bota eller lindra alla de sjukdomar som sjukdomen obesitas medför.”

”Varje överviktigt kilo som försvinner i Uppsala gynnar vården och dess kostnader i regionen. Låt oss tillsammans se den nyttan för både samhället och individen.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar