tisdag 4 juli 2023

USA mot ordentlig nedgång

Gamla metoder i nya tider

USA är en relativt sett ung nation. Idag grattar vi USAs invånare på nationaldagen och tackar för att de varit de utöver de nordiska länderna varit demokratiska flaggbärare. Allt sedan den 4 juli 1776 då de påbörjade det brittiska imperiets sönderfall genom en självständighetsförklaring i Philadelphia och utropade Amerikas förenta stater (USA). 

Tyvärr är inte längre så självständigt som man kan tro. ”Den som är satt i skuld är icke fri”. Den som är kraftigt satt i skuld är verkligen inte fri. Den amerikanska ekonomin fortsätter att vara kraftigt dopad genom främst statliga berg av upplånade pengar. Inte ens när banker kollapsar, som till exempel Silicon Valley Bank, får de som sparat där inte ordentligt ””bita i gräset”. ”The show must go on”. De tidigare tiderna av mycket billiga lån är över. Skuldbergen bara växer och växer. Vad händer i världsekonomin när det tar stopp för ständigt höjt skuldtak i USA? Och i många andra ”västländer”. Vad händer i världsekonomin om dollarn på kort tid kraftigt försvagas? Vad händer om inflationen inte minskar utan istället kraftigt ökar?

https://eiexchange.com/content/the-silicon-valley-bank-bust-what-entrepreneurs-need-to-know?gclid=CjwKCAjwkeqkBhAnEiwA5U-uM2vijwF0WXF4D40WtvJeXXlfBUg1KXcPVsGuAQyxE1OuoBpq5yLLFhoCFtUQAvD_BwE

https://www.economist.com/leaders/2023/03/13/what-really-went-wrong-at-silicon-valley-bank?utm_medium=cpc.adword.pd&utm_source=google&ppccampaignID=17210591673&ppcadID=&utm_campaign=a.22brand_pmax&utm_content=conversion.direct-response.anonymous&gclid=CjwKCAjwkeqkBhAnEiwA5U-uM2a-05gGrxHkrjqP9uwk9sQJC7O39-ZAA4sBU6QybcVCu6sNol5_mxoCnnoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Du som följt min blogg i över 14 år vet att jag återkommande lyft ett varningens tecken om det pyramidspel av glödheta sedelpressar (datatryckningar) och gigantiska skulder världen byggt upp. På toppen av detta även de spekulativa kryptovalutorna…. Det är ohållbart.

Lyssna på Andreas Cervenkas sommarprat, SR P1, nedan så får du en professionellare version av det jag länge förmedlat. Räddningen finns bara i att USA, EU, Kina och Indien enas om ett nytt spelsystem. Annars kan denna idioti och dans runt guldkalven bara sluta i en gigantisk ekonomisk krasch. Och det är inte kommunism att tycka att värdet av de arbetsinsatser som görs ska fördelas klokare, det är rättvisa. Att Indien och Kina ingår i BRICS samarbetet borde dock få västvärlden att känna oro.

https://sverigesradio.se/avsnitt/andreas-cervenka-sommarpratare-2023

När jag skrev min bok, "En stund på jorden" uppdaterade jag mig mycket om den senaste forskningen inom beteendevetenskapen och om människans historia. På många sätt var det snabbt klart att människans grundläggande beteenden, och våra hormoner, beter sig lika dant idag som för minst 20.000 år sedan. Då bodde de flesta människor i någon form av grotta. Det kan vara klokt att förstå när man förundras över att vi återkommande kan göra om stora och kostsamma misstag.

P.S Den kloka Cervenka är ifrån Uppsala. 

Om USA inom kort på allvar gungar till drabbas garanterat resten av världen också negativt. Den nuvarande skuld och konsumtionsekonomin som skapats och drivits på sedan 1970-talet är ohållbar. För att undvika en ekonomisk kraschlandning av brutala former krävs en global Marknadsekonomi 2.0, eller 3.0. ”Kejsaren är naken”. Det brådskar… Se gärna på bifogad välgjorda film kopplad till det ohållbara med dagens skuldsättnings och konsumtionsekonomi. Och jag har bloggat flera gånger om BRICS ländernas samarbeten. Vet du vilka länder det är som köpt väldigt mycket guld efter Lehman Brother kraschen? BRICS länderna. 

https://youtu.be/cTMna_vYDJg




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar