söndag 9 juli 2023

Goda och onda

Västvärlden drabbas allt mer av extremistiska grupper

Det blir allt politiskt rörigare och instabilare i Europa. Även om demokratin i Europa är ung har den samtidigt haft flera prövningar. Enskilt i många Europeiska stater och tillsammans. Andra världskriget är den Europeiska demokratins smärtsammaste prövning. Och globalt är demokratin på tillbakagång. Om den politiska röran och demokratiernas tillbakagång skriver The Economist ofta. Inte minst skriver de om bland andra asiatiska länder som vill bjuda västvärlden ”pay-back” för grova historiska övertramp. FN förbundet publicerade vid årsskiftet en rapport om att den unga demokratin redan är på tillbakagång. 

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist.”

Under det senaste decenniet har det varit särskilt vanligt att länder i Afrika, Sydostasien, Östeuropa och Centralasien utvecklats i odemokratisk riktning. Vid sidan av den övergripande trenden finns en mindre grupp länder som tvärtom blivit mer demokratiska, däribland Madagaskar, Sydkorea och Ecuador.”

https://fn.se/aktuellt/varldshorisont/demokratin-pa-tillbakagang-i-varlden/

Ett exempel på hur det kan gå med dåliga demokratiska system är Israel. I deras riksdag, Knesset, finns väldigt många partier representerade. 12 partigrupperingar (flera som samlar olika partier som har valsamverkan) och 120 ledamöter. Israel har nästan lika många invånare som Sverige. I Sveriges riksdag finns 8 partier representerade och 349 ledamöter. Även det svenska demokratiska systemet behöver förbättras. Bland annat är det dags att avveckla Regionerna (6000 politiker) eller minst sänka från 349 ledamöter till 249 i Sveriges riksdag.

Varje gång israelerna ska bilda regering är det ett omfattande kohandlande. Och nu styrs Israel med stöd av ultra ortodoxa och ”högerkrafter”. Det märks enligt The Economist tydligt eftersom de vill försvaga rättssystemet och de låter gärna israeliska olagliga bosättare attackera många palestinier på ockuperade områden utan att ge dem snabbt skydd, vilket är deras skyldighet. Inga mord är ok. Vare sig på palestinier eller israeler. Vad gör västvärlden kopplat till ockupationen? Fördömer västvärlden både ockuperade som dödar och ockupanter som mördar och förstör fastigheter för de ockuperade? 

Samtidigt uppmuntrar västvärlden ukrainarna att ta tillbaka ockuperad mark från ryssarna med våld. Visst är det intressant att det inte är lika självklart när några palestinier försöker sätta stopp för ständigt utökad ockupation av deras land. Om inte de demokratiska länderna kan agera likvärdigt runt om i världen är det inte konstigt att demokratierna tappar kraft. Internationell rättvisa måste vara universell och tillämpas jämlikt om reglerna ska respekteras. 

https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/3/3/israeli-settler-attacks-against-palestinians-by-the-numbers

https://amp.cnn.com/cnn/2023/06/21/middleeast/west-bank-palestinians-killed-intl-hnk/index.html

Det finns goda och onda människor i alla samhällen på vår jord. Utan ett väl fungerande rättssystem tar de onda över. Så är det. Därför är ett jämlikt rättssamhälle grundstenen i ett demokratiskt samhälle. Därför ska också handlingar som att offentligt bränna olika troendes heliga skrifter självklart klassas som hets mot folkgrupp. Hets som bara syftar till att förödmjuka och skapa blodiga konflikter mellan grupper. I koranbränningarnas fall kanske det är Ryssland som betalar dem för att motverka Sveriges anslutning till NATO. Varför inte?

https://www.expressen.se/debatt/koranbranning-ar--forbjudet-enligt-lag/

Jag vill att vår demokrati ska stärkas. Det går. Men det kräver sannolikt nya framgångsrika partier. De gamla partiernas aktiva politiker försvarar bara det de har. Inför ett generellt krav på att ledande politiker måste ha jobbat minst tre år med jobb som inte är politiskt kopplade, det inkluderar lobbyister. Skapa ett nytt beräkningssystem som gör att det blir lättare att bilda regeringar i kommuner och nationellt. Lägg ner regionerna som egen politisk plattform. Utvecklingspartiet demokraterna är en god och rättvis demokratisk kraft! Alla är välkomna att bidra till den demokratiska förbättringen. Ateist, kristen, buddist, hindu, muslim, konfucianist, judar, asatroende eller något annat du tror på? Alla är välkomna att delta i UPs demokratiförbättringskamp! 

Rösta UP varje gång du har chansen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar