måndag 24 juli 2023

Sjukvård med svaga prioriteringar

Vad får vi för skattepengarna?

Man kan inte få allt! Inte ens miljardärer kan få en tillräckligt säker ubåtsfärd som ett exempel. Det gäller även sjukvården. Vi kan inte få allt som kan vara möjligt eftersom resurserna inte finns som matchar alla behov. Trots att vi betalar höga skatter. Och trots att sjukvårdens kostnader som andel av BNP dubblerats sedan 1970-talet. Resurser handlar om kompetens, tillgänglig personal, tillgänglig teknologi, tillgängliga mediciner, tillgängliga lokaler och pengar. Precis som direktören inom sjukhuset nedan skriver görs ständigt stora framsteg inom medicinens och sjukvårdens område. Problemet är att alla varianter av hälsoproblem och skador kräver sina unika insatser. Och när allt mer kan behandlas blir det också kostnadsdrivande i ett samhälle där allt fler blir allt äldre.

När allt mer blir möjligt att försöka lösa krävs mer och tydligare prioriteringar än tidigare. Och det är politiker som ska prioritera. Att prioritera blir än viktigare i takt med att allt fler av oss blir mycket gamla, och av naturliga skäl inträffar mer och fler sjukdomar och skador ”på ålderns höst”. När en lokal underhållare i Uppsala, Jacke Sjödin, skrev en tillspetsad krönika om hur dåligt sjukvården idag fungerar kände berörd hälso- och sjukvårdsdirektör sig manad att replikera. Vi är många som inte uppskattar repliker, vi vill ”bara” att sjukvården ska fungera mycket bättre än nu! Bättre tillgänglighet och ständigt hög kvalité i den vård som ges. 

"Ja, det är brist på vårdpersonal, och det gör att det ibland blir hög arbetsbelastning, och att man kan få vänta lite på att få träffa en läkare. Men om du är akut och allvarligt sjuk kommer du att få hjälp. Framtiden då? När man ser vilka otroliga framsteg som görs varje dag inom medicinen, inte minst här i Uppsala, där vi har ett universitetssjukhus i världsklass, så kan man inte bli annat än hoppfull. Vi botar och lindrar idag sjukdomar och tillstånd som för tjugo år sedan hade klassats som ”hopplösa fall”."

https://unt.se/insandare/artikel/var-inte-radd-att-soka-vard-/jop8yn7r

Bioarctic har gått som en raket på aktiebörsen det senaste åren. Kul för dem som har aktier. Och som säljer i tid. Behandlingarna de erbjuder sägs skjuta fram alzeimersförloppet några månader och varje behandling är extremt dyr. Prioriterar ansvariga politiker detta före till exempel dyra insatser som kan ge barn en större chans till ett vuxenliv? Om sjukvården ska ha någon chans att driva verksamheten inom givna ekonomiska ramar måste tydliga prioriteringar fastställas av just politiker. Det är mycket känsliga frågor, fulla av starka känslor. Därför görs inte dessa viktiga prioriteringar som i sin tur leder till en bättre sjukvård inom det som är prioriterat. Eller att vissa behandlingar får finansieras via privata sjukvårdsförsäkringar.

https://www.hjarnfonden.se/2023/01/nytt-lakemedel-mot-alzheimers-sjukdom-har-godkants-i-usa/

Sjukvården är usel på att prioritera. Läkare ska inte prioritera, de ska göra allt de kan för att hjälpa människor att bli hela och friska. Det är ”hemska” politiker och verksamhetschefer som måste prioritera bland begränsade resurser. Det är de dåliga på, mycket dåliga! Nedan en bra debattartikel i GP om den växande övervikten och fetman.

”Kan vi förhindra följdsjukdomar av obesitas idag kan vi skapa ökad hälsa för den enskilde och mervärde för hela samhället framöver.”

https://www.gp.se/debatt/ducka-inte-för-att-fetma-är-en-sjukdom-1.105042830

Länge har jag försökt få in mängdläran i den politiska debatten. Den undviks gärna av flera av dagens riksdagspartier. Volym har alltid betydelse. Att riksdagens partier och riksdagsledamöter länge misskött Sverige är ett faktum. Sjukt att det bara fortsätter. Utanförskapets resultat kan enkelt mätas i antal skjutningar och allvarliga knivskärningar. Volymproblemen och statusproblemen syns tydligt inom rättssystemet, skolan och sjukvården. Och vad gör regering efter regering åt det…. Nedan exemplifierar väl riksdagspartiernas oförmåga att stärka rättssystemet, skolsystemet och sjukvårdssystemet. 

Det är de viktigaste offentliga systemen som måste fungera. Jag inkluderar Försvaret i rättssystemet. Sluta med korta fängelsestraff. Betala rättssystemets nyckelpersoner mycket bättre. Hyr fängelseplatser utomlands för dem som ska utvisas. Sätt stopp för bemanningsföretag inom sjukvården och tillåt det enbart kopplat till huvudmän med operativ sjukvårdsverksamhet. Avgränsa vissa behandlingar till att man utifrån några parametrar måste betala en privat tilläggsförsäkring. Sluta med riktade statsbidrag till skolan. Stärk förmågan till anpassade skolor och höj antagningskraven för att bli lärare. 

https://www.expressen.se/ledare/hd-domarnas-sidosysslor-gagnar-rattsvasendet-/

https://www.tn.se/arbetsmarknad/29086/darfor-rasar-svenska-skolan-i-rankning-ett-jatteproblem/

https://ihe.se/publicering/halso-och-sjukvardsutgifternas-utveckling/

Och återkommande måste man påtala att mer pengar inte är lösningen när man redan öser ut pengar på en verksamhet men får sämre resultat än jämförbara samhällen.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Utbildning-och-forskning/Investeringar-i-utbildning-och-forskning/utbildningskostnader-per-elev-internationellt/

Expressen bjuder nedan på relevant kritik mot populistisk regeringspolitik utan effekt! Riksdagen borde istället omgående lägga ner regionerna som egna politiska arenor och göra sjukvården och psykiatrin till ett nationellt ansvar. Då kommer de säkert också låta bli att införa nya okloka lagar.

Och det enda som är dummare än en ohållbar vårdgaranti är en lagstadgad ohållbar vårdgaranti.”

https://www.expressen.se/ledare/regeringen-har-helt-fel-om-koerna-till-bup/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar